Antalya Büyükşehir Belediyesi 2020-2024 Stratejik Plan’ında küresel ısınma ve iklim krizinin, dış çevreye yönelik tehditlerden biri olarak görüldüğü aktarılmıştır. Uzun süreli planlarla yıllık bütçelerde yer verilen iklim krizine yönelik beş yıllık stratejik planlar devreye alınıyor böylece her yıl kademeli olarak yaşanacak sorunların da önüne geçiliyor.

İKLİM KRİZİNE KARŞILIK PLANLAR

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin planlarında yeşil alanların korunması, ağaçlandırılmanın sağlanarak karbon yutak alanlarının artırılmasının devam edeceği görülüyor. İklim krizi nedeniyle artan sivrisinek, hamam böceği gibi vektörel türlerle mücadele ediliyor. Yenilebilir enerjinin kullanımı yaygınlaştırılıyor, akıllı ulaşım sistemleri projesi sayesinde ulaşımdaki sıkıntılar ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Yaya ve bisiklet yollarının yanı sıra raylı taşıma ulaşımın artırılması, afet risk haritalarının yapılması ve afet konusunda bilinçlendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi iklim krizi için mücadele de önemli yer ediniyor.

Iklim Krizi (5) (Small)

HER NE KADAR KRİZE YÖNELİK PLANLAR OLSA DA YETERLİ DEĞİL

2024 yılına kadar iki adet sera atık merkezi kurulması ile sera atıklarının gübre ve biyogaza dönüştürülmesi için proje çalışmaları gerçekleştirildi. Örtü altı yetiştiriciliğinin kapasitesinin artırılması için çalışmalar sürüyor. Geri dönüşüm uygulamasıyla hem tarımsal faaliyetler için gübre üretimi sağlanarak hem de enerji gereksinimin belirli bir miktarı karşılanıyor. Bunun yapılması kentsel salınımların azaltımında fayda sağlıyor. Çalışmalarda iklim krizine yönelik ile doğrudan ilişki bulunmasa da krizle mücadele için yeterli görülmüyor.

Iklim Krizi (2) (Small)

AZALTIM VE UYUM

Antalya’nın 19 ilçesi bulunuyor. İlçe belediyelerinin iklim krizine yönelik alacağı önemler büyük önem taşıyor. İlçe belediyelerinden Muratpaşa Belediyesi, 2022 yılında Kurumsal Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı açıklamıştır. Plana bakıldığında iklim krizinden kaynaklı risklerden etkilenebilirlik seviyesi ölçülmüştür. Bu risklere yönelik ise azaltım ve uyum eylemleri belirlenmiştir. 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltım hedefi ile çalışmalar yürütülüyor. Arazi kullanımı, afet yönetimi gibi birçok başlıkla uyum eylemleri belirlenmiş.

Iklim Krizi (7) (Small)

MURATPAŞA İKLİM PORTALI İLE İKLİM KRİZİNE MÜCADELE

Çevreci Komşu Kart ile evlerden atıkların toplanması ve bunun karşılığında ise kartlara para yüklenmesi projesini gerçekleştirerek iklim krizine yönelik çalışmalardan biri olan atık yönetimi sürdürmeye devam ediyor. İklim krizine yönelik tüm çalışmaları tek çatı altında toplayarak ‘Muratpaşa İklim Portalı’ kurulmuş böylece gençlerin iklim politikaları üzerinde söz sahibi olması amaçlanmış. Erken dönemde iklim krizine yönelik çalışmalar yapmaya başlamış olan Muratpaşa Belediyesi, diğer belediyelere yol gösteriyor. İklim krizine yönelik en belirgin önlemi alan Muratpaşa Belediyesi dışındaki belediyelerin yeterli düzeyde iklim eylem planı bulunmuyor.

Iklim Krizi (1) (Small)

ALANYA BELEDİYESİ’NDEN GES

Alanya Belediyesi, 2020-2024 Stratejik Planı’nda ortaya koyduğu çölleşme, yenilebilir enerji, su temini, ikim krizi ve küresel ısınma sorunlarını ele almıştır. Alanya Belediyesi dört adet GES kurarak yenilebilir enerjinin ilçede yaygınlaşması için çalışıyor.  Muratpaşa Belediyesi’nden sonra iklim krizine yönelik çalışmalar yapmaya çalışan ikinci belediye olma özelliğine sahip. Gazipaşa, Konyaaltı Belediyeleri ise iklim krizine yönelik çalışmalar için planlar yapıyor. Akseki, Demre, Elmalı, Finike, Gündoğmuş, İbradı ve Kemer Belediyeleri iklim krizine yönelik önemli adımlar daha atmamış olduğu görülüyor.

YALNIZCA 10 İLÇEDE VAR

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü birimine sahip belediyeler; Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Finike, Gazipaşa, Kaş, Kemer, Kumluca ve Manavgat Belediyeleridir. 19 ilçenin 10 tanesinde iklime karşı kurumsal bir yapılanma bulunuyor. İlçe belediyelerinin arısında iklim politikalar için kurumsal yapıların olması iklim politikalarına yönelik ilginin olduğunu gösteriyor. Muratpaşa Belediyesi dışındaki belediyeler, iklim kriziyle mücadele konusunda çok ağır hareket ediyor. Bu durum merkezde bulunan ilçeler arasına uyumsuzluğu doğruyor.

Iklim Krizi (8) (Small)

İklim krizi tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ilçelerde daha belirgin oluyor. Özellikle ani yağışlar, sel baskınları gibi şiddetli doğa olaylarında tarla ve seraları yok ediyor. 12 ilçenin Akdeniz’e kıyısı olması ve deniz seviyesinin yükselmesiyle başta turizm sektörü olmak üzere birçok alanda aksamalara yol açmasından endişe ediliyor. Bunun için gerekli eylem planlarının yapılması gerekiyor. Orman yangınlarına karşı doğal yutak alanı oluşturulmasıyla iklim krizinin yol açtığı büyük yangınların önüne geçme de bir yöntem olarak kullanılabiliyor.

Iklim Krizi (6) (Small)

ANTALYA LİDERLİK SEVİYESİ’NDE A PUAN ALDI

2013 yılında Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzalayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, iklim krizi ile mücadeleye yönelik ilk sınır ötesi belediye ağına katılmıştır. Üyelikle birlikte birçok planlamalar hazırlanmıştır. Antalya’ya ilişkin verilere bakıldığında dokuz aşamanın beş tanesini karşılamıştır. Antalya Büyükşehir Belediyesi, daha küresel çaplı olan GCoM’a da üye olmuştur. Çevresel verilerin raporlanmasını, iklim eyleminin ilk adımı olarak gören Karbon Saydamlık Projesi’ne katılım göstererek 2018’den beri her yıl raporunu ağa göndermiştir. Bununla birlikte Antalya, 2022 yılında en yüksek puan artışı yapan kent olmuş ve Liderlik Seviyesi’nde A puan almıştır.

Muhabir: UĞUR FİDAN