Antalya’da 1999-2004 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul döneminde kurulan Kızıllı Entegre Tesisi sayesinde yıllardır çöpler değerlendiriliyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, tesisi geliştirerek ülke ekonomisindeki yerini almasını sağladı. Antalya’nın Kepez İlçesi’ne kurulan Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi sayesinde 12 ilçeden günlük toplanan 3 bin ton evsel atık bu tesis sayesinde geri dönüştürülerek, enerji üretiyor. Türkiye’nin ilk enerji üreten tesisi unvanını alan tesis sayesinde ortalama olarak 89 bin 800 ailenin enerjisi çöplerden üretilmiş oluyor.

Kizilli Entegre Tesisi 4 (Small)

GÜNLÜK 3 BİN TON EVSEL ATIK TOPLANIYOR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yaptığı projeler sayesinde ülke ekonomisine destek sağlamaya ikinci döneminde de devam ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki başararak, 12 ilçeden topladığı çöpler ile metan gazı oluşturarak enerji üretiyor. Tesisi sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Başkan Böcek büyük beğeni topladı. Yayınladığı videoda, “Türkiye’de katı atık sektöründe ısıdan elektrik üreten ilk tesis olan Kızıllı Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisindeyiz. Antalya çağdaş şehirlerde olduğu gibi çöpünü dönüştürüyor, metan gazını atmosfere bırakmıyor. Aksine bu gazdan da elektrik elde ediyor. Antalya’nın 12 ilçesinden günlük toplanan 3 bin ton evsel atık; burada toplanıyor ve bertaraf ediliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlarla ilçelerde bulunan transfer istasyonlarından ve merkez ilçe belediyeleri tarafından tesise taşınan evsel katı atıklar, atık kabul ünitesine alınarak mekanik ayrıştırma işlemine tabi tutuluyor. Mekanik ayrıştırma ünitesinde türlerine göre ayrıştırılarak, tehlikesiz atık niteliğinde olan ambalaj atıkları çevre lisansı olan firmalara gönderiliyor ve bu atıklar ekonomiye kazandırılıyor.

Kizilli Entegre Tesisi 5 (Small)

DOĞA DOSTU ANTALYA İÇİN ÇALIŞILIYOR

Organik atıklar ise fermantasyon ünitesinde işlenerek metan gazı elde ediliyor. Elde edilen bu gaz ise yakılarak elektrik enerjisine dönüşüyor. Ortalama olarak 89 bin 800 ailenin tükettiği elektrik, Antalya’nın çöpünden üretiliyor. Atık Isı Geri Kazanım Tesisinde üretilen yıllık ortalama enerji miktarı 24 bin 528 MWh. Azaltılan karbon emisyonu ise 75 bin ton. Devreye alınan tesis ile balonlarda sera gazı etkisi azaltılarak, küresel ısınmanın önüne geçiliyor.

Kizilli Entegre Tesisi 2 (Small)

Bu tesiste fermantasyon işlemi sonunda oluşan katı ve sıvı fermente ürünün Türkiye’de ilk defa toprak iyileştirici organik madde olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarından alınan tüm tıbbi atıkların sterilizasyonu bu tesiste gerçekleştiriliyor. Kurulan bu tesiste çevre ve doğa dostu bir Antalya için çalışılıyor” sözlerine yer verildi.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN