Antalya, tarihi mirasıyla yerli ve yabancı birçok turistin uğrak noktalarından biridir. Birçok antik kent, çok fazla müze, mezarlar, su sarnıçları vb. birçok tarihi yerleri olan bir şehirdir. Bunun yanı sıra az bilinen Av Köşkleri de yer almaktadır. Günümüze kadar gelen Av Köşkleri çok azdır. Antalya’da ise birden fazla Av Köşkü bulunmaktadır. Peki bu Av Köşkleri Antalya’nın hangi ilçelerinde yer alıyor? Antalya’da toplamda kaç tane Av Köşkü var? İşte tüm merak edilenler haberimizde…
AV KÖŞLERİ NE İÇİN YAPILMIŞTIR?
Selçuklu ya da Osmanlı döneminde hanedan üyelerinin ava çıktıklarında dinlenebilmeleri için yapılmış yapılardır. Genellikle sultanlar bu köşkleri kullanırdı. Günümüzde bu köşklerin sayısı giderek azalmıştır. Çoğunlukla başkentlere yakın yerler tercih edilmiştir.
ANTALYA’DA KAÇ TANE AV KÖŞKÜ VAR?
Günümüze kadar gelen ve ortaya çıkarılmış 3 tane Av Köşkü vardır. Bunlar Kemer Selçuklu Av Köşkü, Gazipaşa Şekerhane Av Köşkü ve Sedre Av Köşkü’dür.
ANTALYA’DA Kİ AV KÖŞKLERİ HANGİ İLÇELERDE YER ALIYOR?
Antalya’nın az bilinen tarihi kalıntılardan olan Av Köşkleri Kemer, Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yer almaktadır.
SELÇUKLU AV KÖŞKÜ
Antalya’nın Kemer ilçesinde yer almaktadır. 1230-1248 tarihleri arasında Sultan 1. Alaeddin Keykubat döneminde yaptırılmıştır. Selçuklu Av Köşkü, Anadolu Döneminde Antalya’da yaptırılmış Selçuklu yapılarından biri olarak bilinmektedir. Ayrıca bu yapının Türk – İslam geleneğinin tek örnek yapısı olma özelliği taşıyor. Bu kçşkün üzerinde herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Bu yapının çatısına çıkan merdivenin üzerinde bulunan mukarnas ve altıgen yıldız şeklindeki işlemeleri günümüze kadar iyi bir şekilde korunarak gelmiştir. Selçuklu döneminde yapılmış ve günümüze kadar gelen av köşklerinin sayısı oldukça azdır.
Selçuklu Av Köşkü, dikdörtgen oturum alanına sahiptir. Sofalı ve tek katlı plan tipinde yapılmıştır. 2017 yılında Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından aslına uygun şekilde restore edilmiştir.
ŞEKERHANE AV KÖŞKÜ
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yer almaktadır. Antik Kilikya Bölgesinin önemli kenti Selinus Antik Kentinin yer aldığı tepenin eteğine inşa edilmiştir. MS 117yılında Roma İmparatoru Trajanus öldükten sonra cesedi yakılmış ve külleri için Selinus anıt mezar yapılmıştır. İki katlı inşa edilen mezarın üst katı tapınak alt katı ise köşk olarak kullanılmıştır. Yapılma amacı ise anıt mezarken 13. yüzyılda çevrenin avlanmak için uygun olması nedeniyle köşke dönüştürülmüştür. Bölge halkı tarafında Şekerhane (Şikarhane) Köşkü” olarak bilinir.
SEDRE AV KÖŞKÜ
Antalya’nın Alanya ilçesinde yer almaktadır. Yapıldığı dönemde av köşkü olarak kullanılmıştır. Sedre Av Köşkü’nün kitabesi yoktur. İki katlı olarak inşa edilmiştir. Restorasyon yapılmadan önce harap halde olan köşk, Alanya Belediyesi tarafından çevre düzenlemeleri yapılmış ve restore edilmiştir. 2017 yılında Tarihi Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda başarı ödülüne layık görülmüştür. Günümüzde ise müze olarak kullanıma açılması için çalışmalar başlatılmıştır. İç düzenlemeler hazır olduktan sonra hem iç kısımda hem de avlusunda 13 ve 14 yüzyılın döneminde avcılık için kullanılan malzemeler, görseller ve yazılı ögeler yer alacaktır. Eserin korunması ve kazandırılması kültürel zenginlik açısından önem taşımaktadır.