Antalya’da tarım ve turizm alanları önemli bir yere sahip. Özellikle Antalya tarım alanıyla Türkiye’nin tarımda yüzde 43’lük ihtiyacını karşılıyor. Ancak son birkaç yılda tarım alanları ve geniş ovalar yerleşim alanlarına açılıyor. Bunun yanı sıra deprem ve zemin sıvılaşmasıyla yıkılma riskiyle pek sorunu beraberinde getiriyor. Ayrıca geoteknik mühendislik yöntemleriyle zemin sıvılaşmasının önüne geçilmesi mümkün. Ancak Antalya’nın hangi bölgesinde hangi zemin sorunlu olduğuna dairi net bir veri olmadığını dile getiren İnşat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, tarım alanlarının yerleşim yerine açılmasının doğru olmadığını belirtti.
“TARIM ALANLARININ İMARA AÇILMASI DOĞRU DEĞİL”
Kumluca değil birçok ilçede, tarım alanlarına ve ovalara yerleşim yerlerinin kurulması yaygın bir sorun olduğunu vurgulayan Başkan Akdoğan, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Bu tür bölgelerdeki zemin yapıları genellikle taşıyıcılık açısından sağlıklı değildir. Tarım alanlarının imara açılmasını doğru bulmuyoruz. Bu kararlar genellikle siyasiler ve karar vericiler tarafından alınıyor. İmar kararı alınırken mikro bölgeleme çalışmaları yapılmalı ve yapı stoğunun nasıl oluşacağı bu çalışmalarla belirlenmelidir.”
BİLİMLE DOĞRU YAPILAR İNŞA EDİLEBİLİR
Geçmişte, bu tür çalışmalar yapılmadan bazı bölgelerin imara açılmış, kat yükseklikleri ve yapılaşma buna göre belirlendiğini söyleyen Başkan Akdoğan, “Günümüzde bilim ve teknoloji oldukça ilerlemiş durumda ve bu konularla ilgili ciddi çalışmalar yapılmalı yapılması da gerekmektedir. Bir yapının sağlıklı olup olmadığını sadece yüksekliğine bakarak değerlendirmek mümkün değildir. Örneğin, zemin profili kötü olabilir, ancak çeşitli zemin iyileştirme yöntemleri sayesinde yapılar yüksek katlı da olsa sağlıklı hale getirilebilir. Geoteknikle yapı ve zemin ilişkisi doğru kurulursa güvenli yapılar inşa edilebilir” diye konuştu.
BU BÖLGELERE AİT NET VERİ YOK
“Antalya'da geçmişte yapılan yapılara baktığımızda, Hurma, Sarısu-Hurma, Manavgat ve Muratpaşa bölgelerinde, ayrıca Finike ve Kumluca taraflarında zemin profilinin kötü olduğu alanlarda yapılaşmalar olduğunu görüyoruz” diyen Başkan Akdoğan, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Bu bölgelerde zemin iyileştirme veya geoteknik çalışmalar yapılıp yapılmadığını bilemiyoruz. Antalya gibi bir yerde zemin sıvılaşması da önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu tür durumların önüne geçmek için sıvılaşmayı önleyici zemin iyileştirme çalışmaları yapılabilir.”
Tarım arazilerinin imara açılmaması gerektiğini savunan Başkan Akdoğan, “Bu alanlarda detaylı mikro bölgeleme çalışmaları yapılarak yapı tipi ve yapılaşma belirlenmelidir. Ancak, zemin kötü olduğu için hiçbir yapı yapılamaz demek de doğru değildir. Zemin iyileştirme ve geoteknik mühendislerinin çözümleriyle bu tür alanlarda güvenli yapılar inşa edilebilir. Tarım arazileri, özellikle Antalya gibi turizm ve tarımın merkezi olan bir bölgede, bizim için çok önemlidir. Bu alanların imara açılması, inşaat mühendisleri olarak bizim de doğru bulmadığımız bir yaklaşımdır” ifadelerine yer vererek sözlerine son verdi.