Turizm ve kültür varlıkları açısında dünyanın akın ettiği Antalya’da ziyaretçi sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Her yıl 17 milyondan fazla turiste ev sahipliği yapan Antalya’nın turizm sektöründe pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Bunlardan biri de havalimanındaki yetersizlik patlak verdi. Öte yandan havalimanı tarafında yoğun trafik oluşması da yaşanması sorunu krize dönüştürdü. Tüm bunlar yaşanırken Antalya havalimanında kapasite artışına gidildi. Antalya Havalimanı son 2 yılda 35 milyonluk mevcut yolcu kapasitesinin üzerinde hizmet verdi. 2023 yılında ise 36 milyon, 2024 ise transit yolcular dahil 39 milyon yolcuya hizmet verdi. Her yıl artan turist sayısıyla 2025 yılında 40 milyondan fazla yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. 2029 yılında ise 45 milyon yolcuya çıkması hedefleniyor.
Yapılan çalışmaların ardından Antalya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla havalimanını açılış kapasite artış töreni gerçekleştirildi. Yüzde 12’nin üzerinde hizmet veren havalimanında terminal binaları ve tamamlayıcı yapılarla birlikte kapasite artışı yapıldı. 5 Ocak 2022'de yüklenici firmalarla çalışmalara başlanılan projeye dış hatlar terminalini 90 bin 143 metrekareden 224 bin metrekareye, iç hatlar terminalini ise 36 bin 859 metrekareden 75 bin metrekareye çıkartıldı. Proje kapsamında yıllık yolcu kapasitesini 35 milyondan 82 milyona yükseltildi. Yaklaşık olarak 927 milyon yatırımla projeyi kamu-özel iş birliği modeli kapsamında devletin kasasından tek bir kuruş dahi çıkmadan gerçekleştirilmiş oldu.
UÇAK SAYISINDA ARTIŞ OLMADI
Ancak Antalya Havalimanında yapılan kapasite artışı tartışmaları beraberinde getirdi. Kapasite artışıyla birlikte sadece Terminal alanları büyütüldü, iç hatlar ve dış hatların yanı sıra bir tane otopark eklendi. Ayrıca akaryakıt deposunun kapasitesi büyütülüp köprü sistemi kuruldu. Bununla birlikte uçak park yeri sayısını artırdı. Yapılan kapasite artış işlemi esas itibariyle sadece bu çalışmalarla sınırlı kaldı.
“ANTALYA’YA BU KAPASİTE ARTIŞLARININ FAYDASI YOK”
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski Başkanı ve Arüv Peyzaj ve Artutaş Yönetim Kurulu Başkanı Cem Arüv, kendi YouTube kanalında Antalya Havalimanı videosu dikkat çekti. Arüv, Antalya Havalimanında artışla 65 milyon 700 bin yolcuyla iç hatlar ve dış hatlar terminalinin kullanımıyla beraber yolcu kapasitesine yapılan genişlemeyle bu kapasiteye ulaşıldığını dile getirdi.
Ancak Arüv, havalimanında uçak sayısını arttırılmadığını sadece yolcu kapasitesini arttırdığını ifade etti. Normal şartlar altında bir kapasite artışından söz edilecekse kapasite artışında özellikle uçak sayısının artışıyla doğru orantılı olduğunu vurgulayan Arüv, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Eğer uçak sayısını artırmıyorsanız burada yapılan geliştirme çalışmalarına neyi sağlamış oluyorsunuz? Sadece yolcuların kullanacağı mekanları büyütmüş oluyorsunuz. Otoparkla ilgili olarak sorunuzu çözmüş oluyorsunuz. Akaryakıt depolama kapasitesini artırmış oluyorsunuz. Havalimanının çok daha fazla insan tarafından kullanılmasına sebep oluyor. Mevcut havalimanındaki pist sayısını artırmıyorsunuz, uçak sayısını artırmıyorsunuz ama mevcut kullanılmanızı genişletiyorsunuz, büyütüyorsunuz. Buna ihtiyaç var mıydı sorusunun cevabını vermemiz gerekiyor. Oradaki ticari alanları iki katına çıkartıyorsunuz. Yeni bir AVM yaratıyor, kafe, yeme içme kısımlarını geliştiriyorsunuz. Dolayısıyla Antalya’ya bu kapasite artışlarının faydası yok.”
TİCARİ ALANA DÖNÜŞTÜ
“Havalimanına gelen uçak sayısı sabit, gelen yolcusu sayısı 65 milyon yolcu gelecek, 65 milyon yolcu gidecek. 130 milyon yolculuk bir kapasiteden” bahseden Arüv, uçak sayısını arttırılmadığında hangi kapasite açısından artış yapıldığına dikkat çekerek, “Yapılan işlem tamamıyla havalimanı alanı bölgesinin bir ticari alan esnafına dönüştürmek, bu artacak olan ticari alan sebebiyle nüfus artışına imkan vermek, o nüfus artışının ihtiyacı olan alışveriş ihtiyaçlarını da bir şekilde karşılamak olacak” dedi.
AVM AÇARAK TAMAMIYLA YANLIŞ BİR UYGULAMA YAPILDI
“Burada bir AVM açıyorsunuz ve mevcut kullanımlarınızı sadece geliştiriyorsunuz” diyen Arüv, “Antalya'ya faydasından ziyade Antalya esnafına bir zararından bahsedelim. Turist zaten şehre gelmiyor. Gelmeyen turisti kapalı bir mekandan geçireceksiniz. Alışveriş yapmasına imkan tanıyacaksınız. Otele götüreceksiniz. Yedirip içireceksiniz. Tekrardan aynı ticari merkezden dolaştırarak yurt dışına tekrar geri göndereceksiniz. Bu bizim istemiş olduğumuz bir turizm modeli değil. Bu bizim istemiş olduğumuz bir ulaştırma modeli değil. Dünyada turizm merkezi olan şehirlerin havalimanlarında böyle uygulama yok. Ülkemizdeki gibi AVM tarzda havalimanın inşaatını hiçbir yerde görmedim. Bunlar, bu olay tamamıyla yanlış bir uygulamadır” ifadelerine yer verdi.
“PİST EKLENMEDİ TİCARİ ALAN YAPILDI”
Tamamıyla havalimanı işletmecisinin para kazanması için yapılmış bir model olarak karşımıza çıktığını söyleyen Arüv, konuşasında şu sözleri kulandı:
“Havalimanına bir tane pist eklemediniz, gelen sefer sayısını arttırmadınız, turist sayısını arttırmadınız. Gelen turistin şehirle olan bağlantısını yapmış oldunuz bu yatırımla engellediniz. Bu kabul edilemez bir şeydir. Bu tamamıyla ve tamamıyla ticari bir projedir.”
“CİDDİ TRAFİK GİBİ KAOSU YIRTACAK”
Ayrıca Antalya'ya da yaratacağı trafik yoğunluğu ve keşme keşine hiçbir katkısı olmadığına değinen Arüv, uçağın biraz daha rahat ineceğini olayın bundan ibaret olduğunu vurguladı. Arüv havalimanında büyük alanlardan geçip birtakım markaların görüleceği bir alan olduğunu söyledi.
Artışla birlikte halkın çıkarına olan hiçbir şey yapılmadığını aktaran Arüv, sadece ticari işletmecinin faydasına olan bir husus söz konusu olduğunu belirtti. Arüv, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Havalimanın genişleme kapsamında yapılan projelerle artı bu kadar büyük genişlemeyle bu kadar çok insan popülasyonu olması da bağlantı yolları ile ilgili olarak projelerin yapılmaması hasebiyle çok ciddi trafik gibi kaosu yırtacağı aşikar.”
Arüv, konuşmasında “Birileri para kazanacak ama yine aynı uçağa bineceğim. Sefer sayısında değişiklik olmayacaktır. Havalimanındaki kapasiteyi artırdığında Ankara'ya günde 8 tane uçak konmadı. Böyle bir sefer sayın yok. Ulaşamıyorsunuz kaldı ki bin 200 sefer bile Antalya'da havacılık sektörü açısından son derece yoğun bir sektör sayısıdır çevresel etkiler açısından da problem yaratır. Tamamıyla ve tamamıyla ticari bir proje olarak karşımızda durmaktadır” sözlerine yer verdi.
“ANTALYA'NIN KAPASİTE ARTIŞI ORTASINDAKİ BOMBA”
“Bunlarla ilgili olarak herhangi bir çalışmaların yapılmadığını gördüğümüz için de Antalya'nın ortasındaki havalimanı kapasite artışını bir bomba olarak görüyorum” diyen Arüv, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Ulaştırma Bakanlığı'nı bu anlamda göreve çağırıyorum. Madem bu kadar genişlettiniz, büyüttünüz, burada bir ticari alan yarattınız, havalimanı demiyorum. Bakın Miami'den tutup Barcelona'ya kadar, Roma'dan tutup Vietnam'a kadar hangi turistik yerin havalimanına gidin, bizdeki havalimanları gibi havalimanı yok. Asli amacına uygun işletilmeyen bir havalimanı olamaz. Bizde havalimanları bir AVM gibi çalışıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Ulaştırma Bakanı da çok hızlı bir şekilde bağlantı yollarını yapması, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bağlantı yollarını yaparak o bölgedeki trafik yolunu da hafifletmesi gerekiyor.”