Antalya ve Alanya’da geçen kış ayının sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, sivrisinek popülasyonunu olumsuz etkilemişti. Sivrisineklerin kış uykusuna yatmaması erişkin halde kan emmeye devam etmeleri şehirde büyük bir sivrisinek sorununa neden oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi sorunla ilgili ilaçlama çalışmalarına başlasa bile şehirde sivrisinek sorunu devam ediyor.
SORUN ÇÖZÜLMÜYOR
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, daha önce yaptığı açıklamada bu durumun Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye genelinde yaşanan sıcaklık artışının sivrisinek popülasyonunu çoğalttığını söylemişti.
Prof. Dr. Çetin, özellikle Culex ve anopheles cinsi sivrisinek türlerinin kış uykusuna geçmeyerek etkin bir şekilde saldırıya devam ettiğini de açıklamıştı. Çetin, yaptığı açıklamada yerel yönetimlere, seçim sonrası nisan ayında yoğun ilaçlama uygulaması yapmaları çağrısında da bulunmuştu. Özellikle yaz sıcakları başlarken çoğalan sivrisinekler vatandaşın en büyük sorunu haline geliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi sorunun daha fazla büyümemesi için ilaçlama çalışmalarına başlasa da sivrisinek saldırıları hız kesmeden devam ediyor.
İLAÇLAMA ETKİSİNİ GÖSTERDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi, 19 ilçede 1500 personel ile sivrisinek ile mücadele çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Sivrisinek popülasyonları, insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde ilaçlama çalışmasıyla kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Prof. Dr. Çetin, önceki aylarda yaptığı açıklamaya göre daha olumlu konuştu. Çetin yapılan ilaçlamaların ve çalışmaların işe yaramaya başladığını söyledi. Çetin ayrıca şubat ayında havaların biraz daha soğumasının da sivrisinek popülasyonunun azalmasına etkili olduğunu belirtti. Çetin, sivrisineklerin taşıdığı hastalıkların riskini de gündeme getirerek, Türkiye'de yayılış göstermesiyle gelecek yıllarda bu tür hastalıklarla karşılaşma olasılığının olabileceğine de dikkat çekti. Bu nedenle, ilaçlama ve çevre kontrolüne hız kesmeden devam etmesi gerektiğini söyledi.