Antalya’nın Döşemealtı ilçesi son dönemlerde sokak köpeklerindeki artış ile gündemde. Çeteler halinde geze sokak köpekleri, çocukların bulunduğu bölgelerde, parklarda, okul çevresinde, sokak aralarında gezerek endişe yaratıyor. Vatandaşlar ise duruma tepki göstererek acil bir çözüm üretilmesini talep ediyor.
DÖŞEMEALTI’NDA BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ ALARMI
Antalya Döşemealtı ilçesinde özellikle son dönemlerde başıboş sokak köpekleri sayısındaki artış kritik bir noktaya geldi. Neredeyse her sokakta çeteler halinde gezen köpekler özellikle çocuklar için endişe yaratıyor. Bazı vatandaşlar ise işe gidip geldikleri saatlerde ıssız sokaklardaki köpeklerden korktuklarını dile getiriyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar farklı ilçelerden Döşemealtı’na sokak köpeklerinin bırakıldığını iddia ediyor. Belediyelerin kısırlaştırma faaliyetlerinin yeterli olmadığı Döşemealtı’nda sokak köpekleri sayısının artışı kritik bir noktaya geldi. Bu nedenle sokak köpeklerine zarar verilmeden bir çözüm üretilmesi önem teşkil ediyor.
BELEDİYELER SOKAK KÖPEKLERİ İÇİN HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALI?
Başıboş sokak köpekleri Türkiye’nin tüm illerini ilgilendiren sorunlardan biridir. Son yıllarda sokak köpekleri saldırıları haberlerinde artış yaşanmaya başladı. Ülkenin farklı yerlerinden köpek saldırısı nedeniyle ölüm ve ciddi yaralanma haberlerinin gelmesiyle endişe artmaya başladı. Bu nedenle vatandaşlar konuyla ilgili çözüm üretilmesi yönünde isteklerini dile getiriyor.
Hayvanlara zarar vermeden ne gibi önlemler alınmalıdır?
Köpeklerini Sokaklara Bırakanlara Caydırıcı Ceza Uygulamaları Yapılmalı,
Ülkenin dört bir yanından birçok kişi sahiplendiği hayvanları bir süre sonra sokaklara veya ormanlara bırakarak bu sorumluluktan kaçıyor. Barınaklardan sahiplendiği hayvanları ya da pet shoptan alınan hayvanları sokaklara bırakan vatandaşlara adli para cezası ve hapis cezası gibi işlemler uygulanıyor. Bu noktada belediyelerin sokaklara hayvan bırakan kişileri tespit etme çabasının artması gerekiyor.
Hayvan Barınakları Sayısını Artırılmalı,
Sokak hayvanlarına bir barınma alanı sağlayan barınaklar hem terkedilmiş, evsiz, başıboş hayvanlar için hem de vatandaşlar için güvenli bir alan yaratıyor. Bu nedenle belediyelerin hayvan barınaklarına daha fazla yer açma konusunda çalışmalar yapması gerekiyor. Bunun yanı sıra hayvansever vatandaşlar da barınaklar aracılığıyla hayvanlara yardım edebilir.
Hayvan Sahiplendirme Projeleri Geliştirilmeli,
Evsiz sokak hayvanlarını veya terkedilen hayvanları sahiplendirme projeleri ile hayvanlara güvenli bir yuva sağlanma konusunda çalışmalar artırılmalı.
Kısırlaştırma Faaliyetleri Yeterli Seviyede Olmalı,
Hayvanların kısırlaştırma faaliyetleri ile kontrolsüzce üremenin önüne geçmek en önemli tedbirlerden biridir. Özellikle sokak köpeklerinin kontrolsüzce üremesini engelleyerek popülasyonu kontrol altında tutmak belediyelerin görevlerinde biridir. Bu nedenle bu alandaki çalışmaların artırılması sokakların hem hayvanlar için hem de insanlar için daha güvenli olmasını sağlar.