Deprem, ülkemizin en büyük sorunlarından birisi ve son dönemde yaşanan büyük depremler ise insanların depreme karşı daha hassas olmasını sağladı.

Türkiye’nin turizm başkenti olan Antalya fay hattı haritası ise bölge için oldukça önemlidir. Antalya; jeolojik yapısı gereğince bünyesinde birçok fay hattını barındırıyor. Peki, Antalya fay hattında mı? Olası riskler nelerdir? Tüm soruları yanıtladık…

Antalya fay hattı geçen ilçeler, harita üzerinde farklı bölgeleri işaret ediyor. Güncellenen Antalya fay haritası bilgilerini sizler için derledik. Antalya fay hattı nereden geçiyor? İşte yanıtı…

Antalya Fay Hatti 2

Antalya Fay Hattında Mı?

Türkiye, aktif fay hatlarının yoğun olduğu bir ülke olarak depremi en çok yaşayan bölgeler içerisinde yer alıyor. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremleri ise son dönemde vatandaşların bu doğa olayına daha çok hassasiyet göstermesini sağladı.

Bu depremler sonrasında ise Antalya fay hattı haritası güncellendi. İlçe ve bölge bazlı olarak güncel bilgileri inceleyeceğiz.

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından yapılan çalışmalara göre Antalya deprem fay haritası yenilendi! Bu haberden sonra gözler Antalya’ya çevrilirken şehir geneli için deprem riskini sizler için araştırdık.

Turizmin başkenti olması nedeniyle bu bölgenin gerçeği olan deprem riski, ayrı bir önem arz ediyor. Antalya fay hattı var mı? İşte yanıtı…

Antalya Fay Hatti 3

Antalya Fay Hattı Haritası 2024 (Güncellendi)

Tarihi geçmişi, kültürel birikimi, eşsiz doğa yapısıyla birlikte turizmin faaliyetleriyle ön plana çıkan Antalya’nın en önemli gerçeklerinden birisi de deprem riskidir. Her yıl milyonlarca kişinin buraya akın etmesi ise depreme alınacak önlemler açısından ayrı bir hassasiyet gerektirmektedir. Peki, Antalya deprem riskli bölgeleri neresi? Yapılan çalışmaya göre işte detaylar…

MTA tarafından yapılan çalışmayla birlikte güncellenen Antalya fay hattı haritasını incelediğimizde, riskli bölgeler açısından üç farklı fay hattı karşımıza çıkmaktadır:

  • Manavgat Fay Hattı
  • Burdur – Fethiye Fay Hattı
  • Kemer – Antalya Fay Hattı

1- Manavgat Fay Hattı

Antalya’nın deprem üretme potansiyeli olan fay hatlarından birisi Manavgat ve Alanya ilçelerinin hemen güney bölgesinden Akdeniz’e uzanmaktadır. Antalya fay hattı haritası üzerinde yer alan bu bölge, tarihsel olarak 2001 yılında 5.7 şiddetinde deprem üretmiştir. Bu da gelecekteki depremler açısından risk teşkil etmektedir.

Antalya ilçeleri fay hattı haritası içerisinde yer alan Manavgat ve Alanya bölgesi, şehir geneli için risk içermektedir. Bu nedenle olası depreme karşı önlemlerin alınması, aciliyet gerektiriyor.

2- Burdur - Fethiye Fay Hattı

Antalya fay hatları için örnek verilebilecek bir diğer fay yapısı ise Burdur – Fethiye fay hattıdır. Şehrin kuzey bölgesinde yer alan Burdur’da başlayıp Fethiye’ye kadar uzanan bu fay, tarihsel olarak büyük depremler üretmiştir.

Örneğin Dinar’da 1995 yılında meydana gelen 6.8’lik deprem, bu fay üzerinde gerçekleşmiştir. Bu da Antalya’da deprem riski var mı sorusunu büyük ölçüde yanıtlamaktadır. Antalya fay hattı haritasında yer alan diğer bir fay yapısını inceleyelim…

3- Kemer - Antalya Fay Hattı

Antalya fay hattı geçen ilçeler arasında Kemer ve Serik ilçelerini de gösterebiliriz. Kemer – Antalya fay hattı; Kemer ve Serik ilçelerinden geçerek Akseki ilçesine kadar uzanmaktadır. Şehir genelinde en aktif fay sistemi olarak kabul edilen bu fay hattı, sıklıkla deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2009 tarihli 5.8 büyüklüğündeki Kemer depremi ise bu fay üzerinde gerçekleşmiştir.

Antalya fay hattı nereden geçiyor sorusu özet olarak bu şekilde yanıtlanabilir. İlçe bazlı olarak incelediğimizde şehrin en önemli merkez ilçelerinin deprem riski barındırdığını söyleyebiliriz. Şimdi Antalya fay hattı haritasını deprem riski açısından inceleyelim…

Antalya Fay Hatti 5

Antalya'da Deprem Riski Var Mı?

Antalya fay hatlarını incelediğimizde büyük deprem üretme potansiyeli olan aktif fay hatlarının yer aldığını görebiliriz. Bazı bölgeler risk açısından ön plana çıksa da şehir genelinde alınabilecek önlemler oldukça fazladır. Bu nedenle turizmin başkenti olan ve ekonomimiz açısından büyük bir öneme sahip olan Antalya’da deprem riskini en aza indirmek, büyük bir öneme sahip…

Antalya’da deprem riski var mı sorusunda bazı ilçeler ön plana çıkmaktadır. Öncelikli olarak bu ilçeler olmak üzere şehir genelinde deprem riski bulunmaktadır.

İşte risk taşıyan Antalya fay hattı geçen ilçeler listesi:

  • Akseki
  • Gündoğmuş
  • Manavgat
  • Alanya
  • Kemer
  • Serik
  • Şehrin kuzeydoğu ve kuzeybatı bölgeleri

Antalya fay hattı haritasında yapılacak güncellemelere göre değişiklikler olabilir. Gelişmeleri sizler için takip ediyoruz ve en güncel bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Antalya Fay Hatti Haritasi 2

Antalya'da En Son Büyük Deprem Ne Zaman Oldu?

Antalya fay hattı haritasını inceledikten sonra şimdi şehrin deprem geçmişini gözler önüne serelim. Antalya’da yaşanan depremler, tarihsel olarak kritik öneme sahiptir.

Yapılan çalışmalara göre bu bölgede deprem her zaman yaşanmış ve yaşanmaya devam edecektir.

Peki, Antalya’da en son büyük deprem ne zaman oldu? İşte yanıtı:

  • Antalya’da en son yaşanan büyük deprem 29.09.2017 tarihinde Kaş ilçesinde gerçekleşmiştir.
  • Denize 44.3 km uzaklıkta gerçekleşen bu deprem 5.9 şiddetindeydi. Antalya ve civar bölgede yoğun olarak hissedilen deprem sonucunda 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Bununla birlikte 230 kişi yaralanmıştır.
  • Tarihsel olarak ise 1859 yılında meydana gelen 6.3’lük deprem, 1969 yılında Fethiye’de meydana gelen 6.2’lik deprem; bölgenin aktif fay hattı içerdiğini, büyük depremler üretebildiğini göstermektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Antalya fay hattı haritası ile ilgili sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık:

1- Antalya zemini sağlam ilçeler neresi?

Antalya’da yapılan çalışmaların sonrasında zemini sağlam bölgeler açıklanmıştır. Buna göre Antalya’nın zemini sağlam ilçe ve bölgeleri şu şekildedir:

- Döşemealtı’nın kuzeyi,

- Kepez’in batısı,

- Muratpaşa’nın batısı,

- Konyaaltı’nın batısı.

2- Antalya'da deprem riskli bölgeler neresi?

Antalya fay hattı haritasına göre aktif fay sistemleri bulunan ve bölgesel olarak deprem riski içeren bazı bölgeler şu şekildedir: Kemer, Serik, Manavgat, Alanya, Akseki, Gündoğmuş

Muhabir: Nihat Toklu