Antalya’nın en önemli havalimanı olan Antalya Havalimanı’nda yaşanan uçuşlardaki rötar sorunu büyüyor. Yolcular ertelenen uçuşlar için şikâyette bulunuyor. Sürekli uçuşlarının ertelenmesinden kaynaklanan bekleme süreleri yolcuları çileden çıkartırken havalimanındaki yoğunluk artıyor. Antalya Valisi Hulusi Şahin de konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Vali Şahin, yaşananların yalnızca sendikal bir durum olmadığını rötar sorunlarının altında birden çok nedenin yattığını belirtmişti. Avrupa’da yaşanan havalimanı sorunların domino etkisi ile Türkiye’ye geldiğini aktarmış olan Vali Şahin, bu durumun turizm açısından da olumsuz sonuçlar doğurduğunun da altını çizmişti. Havalimanının daha iyi hizmet vermesi konusunda çalışmalara yürüttüklerini de belirten Vali Şahin, bu konu hakkında ve diğer konular hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı’nın birlikte olduğu bir toplantı gerçekleştirdiklerini de açıklamıştı.

Antalya Havalimanı Krizi (5)

KRİZLERE YENİLERİ DE EKLENİYOR

Antalya Havalimanı’nda kriz sürerken, turist taşımacılığı için denetimler de gerçekleşmişti. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen denetimde uyarı cezaları peş peşe gelmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından turist taşımacılığı için gerekli olan D-2 Yetki Belgesi Denetimi’nde yolcu taşımacılığı yapan araçlar denetlenmiş denetim de bakanlığa bildirim yapmaya araçlara uyarı cezası uygulanmıştı.

MEMNUNİYETLİK ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Danışmanı Hamit Kuk, Antalya Havalimanı’nda yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulunmuş şikayetlerin hat safhaya ulaştığını açıklamıştı. Turistlerin önceden 2 saat önceden havalimanına götürürken şimdi ise 6 saat önceden götürdüklerini bu durumunda memnuniyetsizliğini getirdiğini bildirmişti. Rötarlar nedeniyle turistlerin hem otellere giderken hem de ülkelerine dönerken uzun saatler beklediklerini vurgulayan Kuk, rötarlar nedeniyle geri dönüşlerin şikayetler yönünde olduğunu belirtmişti. Kent içi trafiğin bu süreçleri de etkilediğini bildirmişti.

Antalya Havalimanı Krizi (1)

ULAŞIM SORUNU DA BU KRİZİ TETİKLİYOR

Antalya’da yaşanan ulaşım sorunun bir türlü çözüme kavuşturulmaması, turistler için de vakit kaybı oluşturuyor. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca geçtiğimiz günlerde sorunun büyük olduğunu belirtmişti. Çevre yollarının kaybolması ve şehir içi yola çevrilmesi nedeniyle her yıl milyonlarca turistin uğradığı yer olan havalimanı çevresindeki yolların düzenlenmesi gerektiğini vurgulamıştı.  Antalya havalimanına inen bir yolcunun şehre ulaşma sorununun havalimanında başladığı ve bu sorunların birbirini takip ettiğini ifade etmişti. Antalya’nın artan nüfusuna yönelik kent ulaşımında da yetersiz kalındığını belirtmiş olan Atmaca, Antalya’daki yolların bir an önce hızlandırılıp bitirilmesi gerektiğini belirtmişti.

2025 YILINDA AÇILACAK

Antalya Uluslararası Havalimanı’nın 2025 yılında tamamlanmasıyla birlikte 35 milyon yolcu kapasitesi 80 milyona çıkacak artış yaşanması ön görülüyor. Çalışmaların hala devam eden havalimanında içeriğinde dış hatlar terminallerine yeni ekler yapılıyor. Havalimanında yeni apronlar, yeni yolcu köprüleri, yeni park yerleri, hangarlar bölgesi, iç hatlar terminalinin büyütülmesi, genel havacılık terminali, VIP, devlet konukevi, başmüdürlük binası, ibadethane, kule, uçak bakım hangarları, akaryakıt ikmal tesisleri olacak. Yeni havalimanı ile uçak park alanı sayısı da yüzde 80 oranın da artış yaşanacak ve yolcu köprüsü 20’de 38’e çıkarılacak.

Antalya Havalimanı Krizi (3)

YENİ ANTALYA ULUSLARARASI HAVALİMANI KARGAŞAYA YOL AÇACAK

2025 yılında açılması planlanan yeni alanlar hakkında konuşan Çevre Mühendisleri Antalya Şubesi eski Başkanı Cem Arüv, çok ciddi iddialarda bulunmuştu. Havalimanın kapasitesinin artırılması, havaalanını besleyen bağlantı yollarının mevcut olmaması ve ek yollarla ulaşım ağının geliştirilmeye gereksinim olduğunu da belirtmişti. Bunun için bir an önce çalışmaların yapılması gerektiğinin de altını çizmişti. Ulaşım ağlarının düzgün yapılmaması durumunda büyük bir kargaşaya neden olacağını vurgulan Arüv, bağlantı yollarının yapılmadığı takdir de Doğu ile Batı arasında bağlantının kesileceğini, bu durumun kaotik etkilere neden olacağını ifade etmişti.

ALTERNATİFLER DOLU

Arüv, alternatif bulvarların açılmasının gerektiğini aktarmıştı. Büyük dev 100’lük bulvarların açılmasının zorunlu olduğunu belirten Arüv, Aksu yoluna paralel bir yol olduğunu ve bunun geliştirilmesini gerektiğini dile getirmişti. Şehrin doğusuna kuzey doğu oto yolu projesinin geliştirilerek bir biçimde Isparta yolundan sonraki bölümünün Alanya’ya kadar hızlıca yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Ek havalimanın yapacağı kapasitenin trafiği ciddi anlamda etkileyeceğinin de altını çizmişti.

Antalya Havalimanı Krizi (4)

ANTALYA-ALANYA ARASI RAYLI SİSTEME GEREKSİNİM VAR

Arüv, hafif raylı sistemin Aksu’dan Alanya’ya kadar ulaşması gerektiğini belirtmişti. Raylı sistemin, Belek’e, Manavgat’ta ve oradan da Alanya’ya ulaşması gerektiğinin böylece trafik sorunun azaltılacağını ifade etmişti. Bu kapasite artışı ile Manavgat’a, Alanya’ya ve Gazipaşa’ya ulaşımı imkansız hale getirecek.

TURİZM TEHLİKE ALTINDA

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, Antalya Havalimanı’ndaki yaşanan krizler nedeniyle turizmcinin zorlandığını açıklamıştı. Turistlerin dört saatlik uçuştan sonra otellere geldiklerin de çok ciddi sıkıntı yaşadıklarını, tahammül seviyelerinin azaldığını aktarmıştı. Yurtdışındaki basında da yer alan haberler nedeniyle sorun yaşadıklarını da bildiren Saatçioğlu, yetkililerin yeterince konuya duyarlı olmadıklarını ifade etmişti. Çalışanların özlük haklarının olması gereken seviyeye getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Saatçioğlu, böyle devam etmesi durumunda turizmin çok ciddi sıkıntı yaşayacağını belirtmişti.

Antalya Havalimanı Krizi (7)

KRİZLERE RAĞMEN REKOR GELİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya Havalimanı rekor kırdığını açıklamıştı. 20 Temmuz 2024 tarihinde dış hatlarda 193 bin 935 bin, iç hatlarda da 19 bin 226 bin olmak üzere toplam 161 yolcuya hizmet verildiğini aktaran 2024 yılında rekor kırmıştı.  Antalya’da ilk 6 ayda 6 milyon 200 bin turistin gelmesi turizm hedefinden uzak kaldığı belirtilmişti. Buna rağmen otellerde doluluk oranı gerçekleşmedi.

Antalya Havalimanı’ndaki krizin yanına yeni açılacak olan yeni binaların kapasitesinin eklenmesi ile birlikte yeni sorunlar doğuracak. Uçuş sayılarının artması, yolcu sayısında artışa neden olacak, bu durum trafiği de etkileyecek hali hazırda özellikle turizm sezonunda yaşanan trafik sorunu içinden çıkılmaz bir hal alacak. Yetkililerin çözüm üretmemesi turizmi etkileyecek.

Muhabir: UĞUR FİDAN