Türkiye’de geri geride bıraktığımız 2024 yılında pek çok yasal düzenleme yapılmıştı. Bunlardan biri de sokak hayvanları koruma kanunu da dahil edildi AK Parti Tarafından hazırlanan yasa tasarısı ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 30 Temmuz 2024’te TBMM’de kabul edildikten sonra 2 Ağustos 2024’te yürürlüğe girdi. Ancak yasada değişiklikler sonrasında hayvan severler tarafından, sokakta yaşayan hayvanları öldürme yasasına dönüştürüldü ileri sürüldü. Yasaya göre, sokak havanları toplatılıp kısırlaştırıldıktan sonra 1 hafta içinde sahiplenilmezse uyutulmasını öngörüyor.

Sokak Hayvanları (1)-8

5 YIL İÇİNDE ÇÖZÜLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Tepkilere neden olan yasa değişikliğiyle ile pek çok sorunu da beraberinde getirdi. 8 milyondan fazla sokak hayvanını akıbeti ne olacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Belediyelere barınak, aşılama için kaynak tahsisi, etkin ve hızlı kısırlaştırmayla sokak hayvanlarının 5 yıl içinde çözülmesi öngörülüyor. Ancak belediyelerde sokak hayvanlarının toplatılması için kaynak ve yer tahsisi konusunda yetersiz olduğu biliniyor.

Sokak Hayvanları (6)-2

ANTALYA’DA SOKAK HAYVANLARI GÜNDEMDE

Sokak hayvanlarının toplatılıp uyutulmasına Antalyalı vatandaşlarda tepki göstermeye devam ediyor. 19 Şubat 2025 tarihinde Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında 2025/1 Sayılı Denetim Faaliyetlerinin Düzenli ve Etkin Olarak Yerine Getirilmesi ve hayvanlarının korunması ve denetim faaliyetlerinin konulu genelge kapsamında basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Antalya’da bulunan sokak hayvanlarının toplatılıp güvenli bir yerde tutulup barındırılması konuşuldu. Antalya İl Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Vali Hulusi Şahin’in yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdürü İlker Arslan, ilgili kurum müdürleri katıldı.

Sokak Hayvanları (5)-4

Vali Şahin, “Tüm paydaşlar olarak sokak hayvanlarının ilgili mevzuat çerçevesinde nasıl toplanacağı, kısırlaştırılacağı ve korunacağı konularını detaylarıyla inceledik. Bu hususları ve bakanlığımıza yapacağımız önerileri de konuştuk. Özellikle tahsisler ve personel pozisyonları konusunu ele aldık ve bunları kurul kararına bağlayarak Tarım ve Orman Bakanlığımıza sunacağız” dedi.

Sokak Hayvanları (4)-6

SOKAK HAYVANLARIN YER TAHSİS EDİLMESİ KONUŞULDU

Antalya’da İl Hayvan Koruma Kurulunda belediyelere yer tahsisi ve personel desteği sağlanması konusunda görüşmeler yapılan toplantının ana içeriği ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Bir kaynaktan öğrenilen bilgiye göre toplantıda şu başlıklar konuşulmuş;

Sokak Hayvanları (2)-6

“İlk başta teklif edilen sayı 3 köpek ve 5 kediydi. Ancak olumsuz dönüşler üzerine bu sayı 5 köpek ve 7-8 kedi olarak değiştirildi. Bu genelde belediyelerin yer tahsisi ve personel üzerineydi. Veteriner hekimler odası başkanlığı, kısırlaştırma seferberliği konusunda hazır olduklarını belirtti. Gönüllü veteriner klinikleriyle protokol karşılığında kısırlaştırma yapılabileceğini söylediler. Bu olumlu bir görüş oldu. Daha çok hayvanları nasıl toplarız ve yok ederiz gibi konular ele alındı. Günde 25-30 ölü hayvan alındığı belirtildi. Belediye başkanları daha çok hayvanları toplamak için yer istediler. Köpekler üzerinde nasıl bir politika izleneceği konuşuldu. Belediye başkanları, köpeklerin insanlara zarar vermesinden korktukları için yer tahsisi istediler. Ancak köpek sayısının yer tahsis edilse bile çok fazla olduğu belirtildi. Kısırlaştırma yapılması gerektiği konuşuldu.”

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ