Antalya kent trafiği günden güne kriz yaşıyor. Bir dönem tüm karşı çıkmalara rağmen yapılan battı çıktılar trafiği olumsuz etkilemeye devam ediyor. Daha önce bilim insanlarının karşı çıktığı bu sistem kent trafiğini kilitlenme noktasına getirdi. Sisteme daha önce dönemin Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen karşı çıkmış, her battı çıktının yenisini isteyeceğini bunun da mümkün olamayacağını söylemişti. Evcilmen o dönem battı çıktılara bir süre sonra batılacağını, ancak çıkmanın mümkün olmayacağını söylemişti. Aradan geçen yıllar içerisinde artık battı çıktılara ulaşmak bile mümkün değil.
GÖÇ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Araçlar batmak için de çıkmak için de kuyruk oluşturuyor. Pandemi sonrası herkesin kendi araçlarını kullanması, bu dönem trafikten çekilen otobüslerin yakıt artışları sonrası zarar ettikleri gerekçesi ile trafiğe dahil olmak istememesi, Rusya – Ukrayna savaşı ve Kahramanmaraş merkezli büyük deprem Antalya’ya olan göçü de arttırdı. Hal böyle olunca da Antalya kent içi trafiği İstanbul trafiğini aratmaz oldu.
YENİ BİR TARTIŞMA
Bugünlerde ise uzmanlar ilginç bir konuyu tartışma açıyorlar. Şu anda sadece 4 şeridi çalışan yollar yeniden battı çıktıların devre dışı bırakılmasıyla 8 şeride çıkarılabilir mi? İddiaya göre Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ekipleri bu konuda harıl harıl çalışma yapıyorlar. Özellikle 100. Yıl Bulvarı’ndaki battı çıktıların üzeri kapatılarak 4 şeritli olan yolların 8 şeride çıkartılması gündemde.
ŞERİTLERİN YARISI ATIL
Şarampol’de, 100. Yıl Caddesi'nde, 8 şerit var, ancak battı çıktılar nedeniyle sadece 4 şerit kullanılabiliyor. Bu şeritler battı çıktı yerine üste bulunsa 8 şerit kullanılacak. Toplu taşımaların sağ şeritleri kullanması ile özel araçlar 6 şeritten gidebilecek ve toplu taşıma hızlanacağı için de özel araçlar kullanılmayacak.
ÖZEL ARAÇLAR TRAFİKTE
Toplu taşıma düzenli bir şekilde yapılmadığı için otobüsler gidemiyor ve bu da özel araçların cazibesini artırıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi bazı bölgelerde sağ şerit uygulamasını başlattı. Buralarda parka izin verilmiyor. Ancak daha önce battı çıktılar nedeniyle yaşanan şerit kayıpları nedeniyle sistem kent merkezinin tamamına uygulanamıyor.
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Bu konudaki çalışmaların sürdüğünü belirten yetkililer, “Kentin ana arterlerinde ölçümler yaptırıp görüntüler alıyoruz. Şu anda masadaki çözüm battı çıktıların bir kısmının devre dışı bırakılarak şerit sayısının artırılması. Ancak bu ciddi bir maliyet. Şu anda hem proje hem de maliyet çalışmaları sürüyor” dediler. 4. Etap Raylı Sistemi’nin ihalesi yapılmasına karşın henüz inşaatı başlamadı. İnşaatta 3 yıl sürecek. Bu nedenle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir eylem planı çalışmasında olduğu öğrenildi.