Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, daha önce Antalya halkı ve kamuoyu ile Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday olabilmesi için atılması gereken adımları paylaşmıştı. Ancak geçmişte UNESCO'ya yapılan başvuruların, bu adımların atılmaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığı vurgulandı.

Kaleiçi (2)-2

KORUMA PLANININ UYGULANMASI GECİKTİ

Açıklamada, 1992 onaylı plana göre uygulamaların sürdüğü, ancak 2016 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan koruma amaçlı imar planı revizyon çalışmalarının tamamlandığı 2018 yılından bu yana gerekli adımların atılmadığı ifade edildi. Muratpaşa Belediyesi’nin Kaleiçi’nin tanıtımı ve kültürel zenginliğinin uluslararası alana taşınması için önemli etkinlikler düzenlediği belirtilse de, bu çalışmaların UNESCO listesine dahil edilmesi için yeterli olmadığı kaydedildi.

DOYMUŞ YAPILAR YENİDEN DEĞERLENDİRİLDİ

Revizyon planının en önemli değişikliklerinden biri, Kaleiçi'ndeki doymuş yapı statüsündeki yapılarla ilgili. Eski planda doymuş yapı statüsünde gösterilen ve sadece boya badana gibi basit onarımlara izin verilen yaklaşık 130 yapı yeniden değerlendirildi. Bu yapılardan, yüksek katlı dokuya aykırı olan 18 adet yapıda doymuş parsel kararı devam ettirilirken, diğer yapılar tadilat projeleri ile dokuya uygun hale getirilerek ticaret gibi kullanımlara yönelik esaslı onarıma tabi tutulabilecek şekilde gruplandırıldı. Bu düzenleme ile mevcut yapı stokunun onarılarak kullanılmasına olanak sağlandığı belirtildi.

Kaleiçi (1)-1

YAPI SAHİPLERİNE ÇAĞRI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Kaleiçi’nde doymuş yapı statüsünde yapısı bulunanlara çağrıda bulunarak, 18 yapı dışında kalanların, yapılarının statüsünü yasal hale getirmek için harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı. Bu sayede uzun süredir devam eden belirsizliğin sona ereceği ifade edildi.

Kaleiçi (4)-2

Kaleiçi’nin UNESCO Kültür Miras Listesi'ne alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalar başlattığı, Antalya Valiliği tarafından Hadrianus Kapısı’nın temizlenmesi ve onarımının yapıldığı belirtilerek, doymuş yapı sahiplerinin de gerekli işlemlere başlamalarının Kaleiçi için hayati önem taşıdığı ifade edildi. Yapı sahiplerinin, bu adımlarla hem yapılarının yasallaşmasını sağlayacakları hem de Kaleiçi’nin UNESCO listesine alınmasına ve kent kimliğinin gelişmesine önemli katkılar sunacakları dile getirildi.

Kaynak: MİMARLAR ODASI ANTALYA ŞUBESİ / BÜLTEN