Eşsiz doğasının yanı sıra bir kültür ve arkeoloji şehri olan Antalya, ev sahipliği yaptığı tarihi eserler ile geçmiş ve günümüz arasından bir köprü görevi görür. Binlerce yıldır topraklarında yaşayan her uygarlığın izlerini taşıyan Antalya’da bu izler müze ve ören yerleri olarak hizmet vermektedir. Antalya bu bakımdan oldukça zengin bir çeşitlilik sunar. Antalya’daki müze ve ören yerleri güncel fiyatları nedir? İşte Antalya’daki tüm müze ve ören yerlerinin 2024 yılı güncel fiyatları..
ALANYA KALESİ
Alanya Kalesi, 6 km uzunluktaki surları ile çevrelediği yarımada ile ilçenin simgesi haline gelmiştir. Roma’dan Osmanlı’ya kadar birçok köklü medeniyeti ağırlayan Alanya Kalesi, bulunduğu konum ile oldukça önemli bir bölge olarak değerlendirildi. Bu tarihi kale kimi zaman gemiciler için bir yer belirleme noktası oldu, ticarette önemli bir deniz üssü görevi gördü kimi zaman askeri üs olarak kullanıldı.
Antalya’nın önemli kültürel değerlerinden olan Alanya Kalesi, şehre gelenlerin görmeden dönemediği antik kentlerden biridir. Kalenin iç kısmı bir açık hava müzesi işlevindedir. Burada, yer alan şapel, koğuş, sarnıç gibi yapılarla antik yaşamın izleri sürer.
Alanya Kalesi’ne ilçe merkezinden kolaylıkla ulaşılmaktadır. İlçe merkezinden kalkan dolmuşlar Alanya Kalesi’ne gider.
Alanya Kalesi’nin 2024 yılı giriş ücretleri 12 euro olarak belirlenmiştir. TC vatandaşlarının Müze kart ile giriş yapabildiği kalenin çevresinde müze kart satın alma noktaları bulunur.
Müze ziyaretleri her gün 08:30’dan 19:00’a kadar sürer. Kış döneminde ise kapanış saati 17:30 olarak belirlenmiştir
ALANYA MÜZESİ
1967 yılında inşa edilen Alanya Müzesi bölgenin köklü tarihine ışık tutan yapılara ev sahipliği yapar. Müzede Alanya’da yaşamış uygarlıkların günlük yaşamalarından denizcilik, ticaret, sağlık gibi alanlara kadar birçok eser sergilenir. Müzeye girişlerde müzekart geçerlidir. Müzekartı olmayanlar için giriş ücreti 4 euro olarak belirlendi.
ALANYA SYEDRA ÖREN YERİ
Syedra ören yeri, Alanya-Gazipaşa karayolunun 20’inci kilometresinde bulunan Seki Köyü sınırlarındadır. Bölgede antik çağlardan beri ayakta kalan sarnıçlar , mağaralar, vardır. Bölgedeki mağaraların bir zamanlar dini amaçlarla kullanıldığına dair işaretler bulunur. Aynı zamanda antik dönemi yaşatan hamam, caddeler, duvarlar, yazıtlar, tiyatro, tapınak gibi birçok kalıntı bulunur.
Açılış saatleri 08:00
Kapanış saati 20:00 olarak belirlenmiştir.
Antik kent her gün açıktır ve giriş ücreti bulunmamaktadır.
ANTALYA ARYKANDA ÖREN YERİ
Antalya’nın tarihi zenginliklerinden bir diğeri olan Arykanda antik kenti Beydağlarının güneyindedir. Şahinkaya adı verilen bir kayalığın eteklerinde bulunan antik kent konumundan dolayı Arykawanda yani ‘yüksek kayalığın yanındaki yer’ adını almıştır.
Finike ilçesi, Arif köyü sınırlarında olan Arykawanda Antik Kentinde Pers, Bizans gibi uygarlıklara ait yapılara rastlanmıştır. Antik kentte, agora, tiyatro, meclis binası gibi o dönemlerdeki yaşamı yansıtan yapılar bulunur.
Her gün açık olan antik kentin açılış saati 08:00 kapanış saati ise 19:00’dır. Girişler ise ücretsizdir.
ANTALYA ASPENDOS ÖREN YERİ
Antalya’nın en ünlü antik bölgelerinden olan Aspendos Serik-Belkıs Mahallesi sınırlarında yer alır. Eski uygarlıkların oldukça önem verdiği bölgelerden olan Aspendos aynı zamanda kendi adına para bastıran ilk şehir unvanına sahiptir. Bölgede yer alan 12 bin kişilik antik tiyatro alanı en göze çarpan yerlerden biridir. Bunun yanı sıra o dönemlere göre üstün bir mühendislik örneği olan su kemerleri bulunur.
Her gün açık olan antik kentin
Açılış saatleri 08:00
Kapanış saatleri 19:00 olarak belirlendi.
Müzekart ile giriş yapılabilir. Müze kart olmadığı taktirde girişler 15 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA ATATÜRK EVİ MÜZESİ
Antalya’nın merkezi konumunda Işıklar Caddesinde yer alan Atatürk Evi kapıları ziyaret etmek isteyen herkese açıktır. Sabah açılış saati 08:30 kapanış saati ilse 19 olarak belirlene Atatürk Evinin girişleri ücretsizdir.
ANTALYA ETNOGRAFYA MÜZESİ
Antalya’da yer alan etnografya müzesi Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar ayakta kalmış iki konağın düzenlemesi ile meydana gelmiştir. Bu müze Antalya’nın merkezinde Kaleiçi’nde yer alır.
Antalya kültürünü yansıtan ürünlerin yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda ürün bulunur. Kılınçarslan Mahallesinde yer alan müze her açıktır. Açılış saatleri 08:30, kapanış saatleri 19:00’dır. Girişler ise ücretsizdir.
ANTALYA KARAİN MAĞARASI
Karain Mağarası sadece Antalya’da değil dünya çapında ünlü bir mağaradır. Bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan bu mağarada Anadolu topraklarındaki en eski yaşamın izlerine rastlanmıştır. 500.000 yıldan uzun süre öncesinde mağarada yaşamın olduğu bilinmektedir. O dönemlerden kalma yaşamın izlerini taşıyan mağara Antalya’daki önemli kültürel miraslardan biridir.
Karain Mağarası Döşemealtı ilçe sınırlarında Yağca Mahallesinde yer alır.
Mağaranın,
Açılış saati 08:00
Kapanış saati 19:00 olarak belirlenmiştir.
Müzekart ile giriş yapılmaktadır. Müze kartı olmayanlar için girişler 5 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA LİMYRA ÖREN YERİ
Likyalılar döneminden kalan antik yapıtlara ev sahipliği yapan Limyra ören yeri, Finike ilçesi Saklısu Mahallesi’nde yer alır. Antik kentteki yapılar bölgenin MÖ 5 yy.’dan kalma olduğuna işaret eder. LYMRA 400’ü aşan kaya mezarı ile en fazla antik mezara ve kitabeye sahip bölgedir.
Lymra ören yeri,
Saat 08:00’de açılıyor
Saat 19:00’da kapanıyor.
Her gün açık olan antik kent müzekart ile giriş yapılıyor. Müzekart olmadığında ise girişler 3 euro olarak belirlendi.
ANTALYA MÜZESİ
Antalya şehir merkezinde yer alan Antalya Müzesi peleolitik çağdan Roma dönemine kadar geniş bir dönemin izlerini taşıyor. Likya, Pamfilya ve Pisidya’ya adanan Antalya Müzesi her gün açık olup yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor.
Müze 08:30’dan 19:00’a kadar açıktır. Bahçelievler Mahallesi Konyaaltı caddesinde yer alır. Müzekart ile girilir. Müzekart olmadığında ise 15 euro ücreti vardır.
ANTALYA OLYMPOS ÖREN YERİ
Antalya’nın en ünlü turizm bölgelerinden olan Olympos Ören yeri Kumluca sınırlarında yer alır. Tarihin ve doğanın bir araya geldiği Olympos Ören yerinde ziyaretçileri büyüleyen deniz manzaraları ve uzak bir geçmişi yaşatan tarihi eserler bulunur.
Antalya’da hüküm sürmüş uygarlıklara ait izlerin yer aldığı Olympos ören yeri ve Antik Kenti yaz kış ziyaretçilerini ağırlar.
Girişlerde Müzekart geçerlidir. Müzekart olmadığında ise giriş ücreti 10 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA PERGE ÖREN YERİ
Antalya’nın Aksu ilçesi sınırlarından olan Perge ören yeri, Antalya’nın ünlü antik kentlerinden biridir. Yapılan kazılar sonucunda bölgedeki yaşamın Erken Tunç Çağına uzandığı tespit edilmiştir. Antalya tarihinde önemli yeri olan Perge Antik Kentinde Agaro, tiyatro alanı, surlar gibi birçok tarihi yapıtlar yer almaktadır.
Perge Antik Kenti her gün açıktır.
Açılış saati 08:00
Kapanış saat 19:00 olarak belirlenmiştir.
Antik kentte Müzekart geçerlidir. Müzekart olmadan girişi ise 11 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA PHASELİS ÖREN YERİ
Antalya’nın Kemer ilçesi sınırlarında yer alan Phaselis Antik kenti bir tarafında denizin diğer tarafından yemyeşil ormanların yer aldığı kendine özgü coğrafyası ile dikkat çeken antik kentlerden biridir. Tarihin ve doğanın içindeki Phaselis Antik kenti ziyaretçilerine denize girecekleri ve antik kalıntıları ziyaret edecekleri alanlar sunar.
Phaselis Antik Kenti her gün açıktır.
Açılış saati 08:00
Kapanış saati 19:00 olarak belirlenmiştir.
Ören yerine girişlerde Müzekart gereklidir. Müzekart dışında giriş ücretleri 10 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA TERMESSOS ÖREN YERİ
Antalya’nın Döşemealtı ilçe sınırlarında olan Termessos Antik kenti dağların yüksek kısımlarına konumlanmıştır. Konumu itibariyle aşılmaz nitelikte olan Termessos’u tarihin en büyük komutanı olarak bilinen Büyük İskender kuşatmayı başaramamıştır. Termessos’da antik dönemlerden günümüze kadar uzanan birçok yapı yer almaktadır. Çam ağaçlarının arasındaki bu antik kentte agora, sarnıç, antik konutlar ve mezarlar gibi çok sayıda antik yapı yer alır.
Termessos Antik Kente girişlerde Müzekart geçerlidir. Müzekart olmadığında ise girişler 3 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA AZİZ (St.) NİKOLAOS ANIT MÜZESİ
Antalya Demre sınırlarında yer alan Aziz Nikolaos Müzesi Patara’da dünyaya gelip Myra’da hayata veda eden Psikopos Aziz Nikolas adına yaptırılmış mezar klişesi yer alır. Müzcizeleri ile bilinen Aziz Nikolaos’ın Noel Baba olduğuna inanılırdı. Bu nedenle özellikle yabancı turistler tarafından müze yoğun ilgi görür.
Müzenin,
Açılış saati 08:30
Kapanış saati 19:00
Olarak belirlenmiştir. Her gün açık olan müzede Gökyazı Mahallesi, Müze Caddesi Demre’de yer alır.
TC vatandaşları için Müzekart ile giriş yapılır. Müzekart dışı girişler ise 17 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA DEMRE ANDRİAKE ÖRENYERİ VE LİKYA UYGARLIKLARI MÜZESİ
Antik Likya’nın zengin kalıntılarına ev sahipliği yapan Likya Uygarlıkları Müzesi, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarır. Müzede su kemerlerinden, anıt çeşmelere, agora ve sarnıçlara kadar bir zamanlardaki yaşamı gözler önüne seren birçok eser yer alır.
Demre Büyükkum Mahallesinde yer alan müzenin,
Açılış saati 08:30
Kapanış saati 20:00 olarak belirlenmiştir.
Türk vatandaşları için Müzekart ile giriş yapılır. Müzekart dışında girişler 4 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA MYRA ÖREN YERİ
Günümüzden binlerce yıl önce Antalya’da yaşayan Likyalıların başkenti olan Myra, Kaş ile Finike arasında yer alır. Likyalıların yaşamları hakkında önemli ipuçları veren Myra Antik Kenti geçmiş ve günümüz arasında köprü kuruyor.
Alakent Mahallesi Dağ Dibi Mevkii’nde yer alan Myra her gün açıktır.
Açılış saati 08:00
Kapanış saati 19:00 olarak belirlenmiştir.
TC vatandaşları için Müzekart ile giriş yapılır. Yabancı vatandaşlar için ise giriş fiyatı 13 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA PATARA ÖREN YERİ
Antalya’nın tatil cenneti Kaş’ta yer alan Patara Antik Kenti bir tarafından masmavi deniz bir tarafında kumsalın yer aldığı eşsiz bir doğaya sahiptir. Patara, hem doğal hem de kültür ve tarihle iç içe bir ziyaret noktasıdır.
Kaş Gelemiş Mahallesi’de yer alan Patara Ören yeri her gün açıktır.
Açılış saati 08:00
Kapanış saati ise 17:30 olarak belirlenmiştir.
Türk vatandaşlar için girişler Müzekart ile yapılır. Yabancılar için ise 15 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA SİMENA ÖREN YERİ
Antalya Demre’de yer alan bir diğer antik kentlerden biri de Simena Antik Kentidir. Orta Çağ’a tanıklık eden Simena Kalesinde aynı anda üç devri görmek mümkündür. Antik kentte eski çağlardan günümüze ulaşmış çok sayıda tarihi eser bulunur. Tarih ve arkeoloji meraklılarını ağırlayan Simena Örenyeri, saat 08:00’de açılıyor ve 19:00’da kapanıyor.
Her gün açık olan Simena Antik Kentinde Türk vatandaşlar için girişler Müzekart ile yapılır. Yabancı vatandaşlar için ise girişler 4 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA XANTHOS ÖREN YERİ
Antalya Kaş’ta yer alan Xanthos Ören yeri, Likya Uygarlığına yönelik önemli buluntuları barındırır. Bu nedenle 1998 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmiştir. Kaş ilçesi Kınık Mevkii’nde yer alan Xanthos uzak bir geçmişe ışık tutar.
Xanthos Ören yerinin açılış saati 08:30, kapanış saati ise 17:30 olarak belirlenmiştir.
Türk vatandaşlarının müzekart ile girebildiği antik kente yabancı vatandaşlar için girişler 3 euro olarak belirlendi.
ANTALYA ELMALI MÜZESİ
Antalya’nın Elmalı ilçesi İplik Pazarı Mahallesinde yer alan Elmalı Müzesi, eski Hükümet Konağının düzenlenmesi ile oluşmuştur. 2011 yılında açılan müzede Elmalı tarihine ilişkin önemli buluntular yer alır. Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserler Tunç Çağına, Kalkolik çağa kadar uzanır.
Her gün açık olan müzenin açılış saati 08:30 kapanış saati ise 20:00 olarak belirlenmiştir.
Müzeye girişler tüm vatandaşlar için ücretsizdir. Müze kart gerekli değildir.
MEVLEVİHANE MÜZESİ
Antalya’nın merkezinde Kaleiçinde yer alan Mevlevihane Müzesi Selçuklu dönemine ışık tutar. Mevlevihanenin Sultan Alâeddin Keykubad tarafından 1255’te inşa ettirildiği biliniyor. Müzede Mevlevilik kültürü hakkından önemli eserler yer alır. Mevlevilik kıyafetleri, eşyaları sergilenir.
Yivli Minare Külliyesinde yer alan müze her gün açıktır. Açılış saati 08:30 kapanış saati ise 19:00 olarak belirlenmiştir. Müzeye girişler tüm vatandaşlar için ücretsizdir.
NEKROPOL MÜZESİ
Antalya’da 2008 yılında keşfedilen nekropol Antalya’nın kuruluş dönemlerine uzanan çok eski mezarlara ev sahipliği yapar. Ölüler şehri anlamına gelen nekropol antik çağlarda kurulan toplu mezarlıklara verilen isimdir. Antalya Doğu Garajı’nda keşfedilen 800’ü aşkın antik mezar günümüzde müze olarak sergilenmektedir.
Nekropol Müzesi Doğu Garajı’nda yer alır. Açık ve kapalı şekillerde müzede birçok tarihi eser sergilenir.
Müzenin açılış saati 08:30 kapanış saati ise 17:30'dur.
TC vatandaşları için müzekart ile girilir. Müzekart dışında girişler 5 euro olarak belirlenmiştir.
ANTALYA SİDE MÜZESİ VE SİDE ÖREN YERİ
Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Side Antik Kenti, kendine özgü coğrafyası ve eserleri ile şehrin en ünlü bölgelerinden biridir. Side’de Yunan Tanrılarından Apollon’a adanmış bir tapınak bulunur. Fotoğraf kareleri süsleyen bu tapınak Side’nin simgesi haline gelmiştir. Aynı zamanda bölgede günümüze kadar sapasağlam kalmış antik bir tiyatro bulunur.
Side Mahallesi Liman Caddesinde yer alan müze her gün açıktır.
Müzenin açılış saati 08:00
Kapanış saati 19:30 olarak belirlenmiştir.
Girişlerde Müzekart gereklidir. Müze kart olmadan girişler ise 17 euro olarak belirlenmiştir.