Çam ağaçlarının dibinde büyüyen çıntar mantarı, yağmurlu havaların ardından güneşin açması ile kendini gösteriyor. Özellikle ormanlık alanlarda ağaçların dibinde kendiliğinde büyüyen mantarlar kanlıca mantarı ve çam mantarı adı ile de bilinir. Lezzeti ile yoğun ilgi gören çıntar mantarı hem mangalda hem de tavada pişirilerek tüketiliyor.

Cintar Mantari

ORMANLARIN GİZLİ HAZİNESİ

Antalya ormanlarında gizli bir hazine olan çıntar mantarı, çam ağaçlarının dibinde kendiliğinden büyüyor. Lezzeti ile kuzu etine eş değer görülen bu mantarı toplamak isteyen vatandaşlar ormanlara akın ediyor. Oldukça yüksek protein değerine sahip olan çıntar mantarı, yetiştiği bölgelerde tek tük büyümesinden dolayı ender bulunuyor. Bu mantarı toplamak isteyen vatandaşları ormanlarda uzun bir yürüyüş bekliyor.

Cıntar Nedir

Latince adı, ‘Lactarius Salmonicolor’ olan çıntar mantarı birden fazla isimle anılır. Bunlardan en öne çıkanı çam mantarı, kanlıca mantarı, melki mantarı ve tillice mantarıdır.

LEZZETİ İLE DİLLERE DESTAN

Ormanlarda bulunan mantarları mangalda pişirerek tüketen vatandaşlar bu mantarın etten daha lezzetli olduğunu söylüyor. Aynı zamanda mantarın yemeği, kavurması ve közlemesi de tercih ediliyor. Çeşitli şekillerde pişirilerek tüketilen mantarlar hem lezzet hem de vitamin deposu. 

Cintar Mantari-1

ÇINTAR MANTARI ANTALYA’DA NERELERDE BULUNUR?

Antalya ormanlarında kendiliğinden büyüyen bu mantarlar birçok farklı bölgede bulunabilir. Antalya’nın Kumluca, Kemer gibi ilçelerinde fazlasıyla bulunan mantarı, Antalya merkeze daha yakın ormanlarda bulmak isteyenler ise Döşemealtı Düzlerçamı, Mazıdağı, Yağca köyü ormanlık alanları gibi bölgeleri tercih ediyor.

Cintarmantari

ÇINTAR MANTARI NE ZAMAN ÇIKAR

Lezzeti ile birçok kişinin favori mantarlarından olan çıntar mantarı genellikle sonbahar aylarında çıkar. Ancak Antalya bölgesi ilk bahar aylarında da fazla yağış aldığı için bölge halkı bu aylarda da mantar aramak için ormanların yolunu tutar. 

Cintar

Çıntar mantarının serin iklimi sevdiği biliniyor. Bu nedenle Karadeniz ve Ege bölgesinde yoğun olarak yetişir. Kanlıca mantarının en fazla çıktığı ay ise Eylül ve Ekim aylarıdır.

ÇINTAR MANTARI ZEHİRLİ MİDİR?

Bazı mantar türlerinin zehirli olduğu bilinir. Bu mantarları tüketmek ölüme giden sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle mantar toplamak ve tüketmek bilinçli olunması gereken bir konudur.

Cintar Mantari-2

Çıntar mantarı da görüntüsü ile insanları şüpheye düşürmektedir. Ancak bu mantar zehirli mantarlar arasında değildir. Yine de toplayan kişilerin farklı mantarla karıştırmaması için bilinçli olması gerekmektedir.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA