Liman ve balıkçı barınağı sayılarının ve kapasitelerinin yetersiz olması, teknelerin iptidai iskele ve kayalara bağlanmasını beraberinde getiriyor. Sahil güvenliği bu duruma cezai işlemler uygularken, tekne sahipleri ile aralarında anlaşmazlık yaşanıyor. Sahil Güvenliği, liman ve balıkçı barınağı yetersizlikleri nedeniyle teknelerin yasadışı bağlanması tekne sahipleri ve sahil güvenliği arasında gerilim yarattığını belirtti. Balıkçı ve özel tekne kaptanlarına yönelik yeterli sertifikasyon eksikliği, denizcilik kültürüne ve mevzuata yeterince hâkim olmamalarına yol açarak sorunları derinleştiriyor.
SAHİL GÜVENLİK TEK YETKİLİ
Sahil Güvenlik Komutanlığı, denizlerde en yayın kuruluş sahil güvenlik olduğunu belirterek, “Denizde en yaygın kuruluş kamu teşkilatı, sahil güvenlik koludur. Aynı zaman da denizde arama kurtarama konusunda tek yetkili kurumdur. Denetim ve yasal uygulamaların uygulanmasında görevli olan sahil güvenlik birimi tarafından denizde ceza kesen olarak bilinmesi ve arama kurtarma gibi hassas konularda denizlerin sahil güvenlik komutanlığına mesafeli yaklaşılmalıdır” dedi.
“MEVZUAT GÜNÜMÜZ ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL”
Denizdeki ceza uygulamalarında yaşanan bu sorunlar sahil güvenliği arasında diyalog ve iş birliği ihtiyacını arttırıyor. Mevzuatın güncellenmesi, sertifikasyon süreçlerinin iyileştirilmesi ve dijital şikayetlerin daha etkili bir şekilde değerlendirilmesi, deniz güvenliğini artırmak için atılacak adımlar arasında yer alıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı yasaya aykırı davranışların denizcilerin yetersiz olduğunu ve ilgili mevzuatı yeterince bilmediklerini söyleyerek, “Liman ve balıkçı barınağı sayısı ve kapasitelerinin yetersiz olması nedeniyle teknelerin iptidai iskele ve kayalara bağlanması yasaya aykırıdır. Bu durum karşısında cezai işlem uygulayanınca sahil güvenlik görevlileri ve tekne sahipleri arasında anlaşmazlık yaşanmaktadır. Balıkçı ve özel tekne kaptanlarına yönelik sertifikasyon aşamasın da yeterli verilmemesi, tekne kaptanı, denizcilerin deniz kültürüne ve mevzuata yeterince hâkim olmaması sorunlara neden oluyor. Öte yandan denizcilik mevzuatı günümüz şartların yeterince karşılamıyor buna bağlı olarak mevzuatın uygulanması bağlamında yani ceza uygulanması sorunlar yaşanmasına neden oluyor” şeklinde ifadeler kullanıldı.
ASILSIZ ŞİKAYETLER GELİYOR
Öte yandan yaşanan sorunların denizcilik mevzuatının günümüz şartlarına uygun olmamasından kaynaklanıyor. Bundan kaynaklı durumlar uygulama aşamasında sorunlara neden oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital ortamlar üzerinden kimlik bilgisi beyan etmeden yapılan şikayetler, ceza uygulanan vatandaşların itirazlarına sebep oluyor. Asılsız şikayetler, sahil güvenliği personeli ile vatandaşlar arasında güven sorunlarına yol açtığı açıklayan sahil güvenlik, “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital ortamlar aracılığıyla kimlik bilgisi dahi beyan etmeden şikâyet imkânın sağlıyor. Ancak cezai işleme maruz kalan vatandaşların işlem uygulayan personel asılsız şikayetlerde bulunuyor. Buda karşılaştığımız diğer sorunlardan biridir” şeklinde olduğu belirtildi.