Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e gelen istilacı bir tür olan balon balığı riski her geçen gün artıyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balığı ile ilgili açıklamada bulundu. Gökoğlu, şu sözlere yer verdi:

“Sularımızda 7 tür balon balığı var. Bazı bilim insanlar 6 tür olduğunu bir türün aynı olduğunu söylüyor ama şu anlık 7 tür var diyebiliriz. Bu türlerden 3 tür çok yoğun bir şekilde bulunuyor. Bir tanesi ise çok nadir bulunuyor. En çok bulunanlar ufak bir tür olan balon balıkları oluyor. Popülasyon da ise değişiklik yok eski yoğunluk devam ediyor. Popülasyonla ilgili bir çalışma yok ama kendi gözlemlerimiz doğrultusunda eski popülasyon devam ediyor.

9Fb58368E12Dd8287B66D59B14668E0Fd3743F4B

Korkmalarına gerek yok bu sene balon balıklarıyla ilgili basına yayılmış kötü hiçbir şey yok. Bunu defalarca söylüyoruz. Zaten Balon balıklarından tehlikeli olduğu düşünülen özellikle büyük türler bizden uzaklaşıyor. Küçük balon balıkları ise zararsız zaman zaman onları tutuyoruz sonra bırakıyoruz.

61974Cc945D2A058Acb75B15

Onlar biz tuttuğumuz zaman bizi ısırıyor bırakıyor ama büyük olan tür bakanlığın kuyruğuna para verdiği tür gelip direk sizi ısırmaz ama balıkçı tuttuğu zaman kazayla eli parmağı ağzına girerse o zaman koparabilir çünkü çok güçlü bir diş yapısı var onun. Bu türün çenelerinde altta ve üstte 2 tane bütün dişi var. Kerpeten şeklinde sıktığında çok güçlü bir ısırma vakası oluşturabilir.

Muhabir: Şeyda Tütgün