İklim krizleri her geçen büyüyerek ilerlerken yaşanan krizden tarım da nasibini aldı. Antalya Ticaret Borsası üyesi Hakkı Ergin Civan, yaptığı açıklamada yaşanan iklim krizlerinin Antalya çiftçisini de olumsuz etkilediğini söyledi.

"ÇİFTÇİ SIKINTIDA"

Kas Tarımfuari (Small)

Antalya Ticaret Borsası üyelerinden Hakkı Ergin Civan, tarım ürünleri hakkında yaptığı açıklamalarda geçen seneye kıyasla ihracatın genel durumunun iyi olduğunu söylerken, kredi maliyetlerindeki artışın herkesi zor durumda bıraktığını da ekledi. "Defne, kekik, adaçayı gibi ürünlerde Türkiye dünyadaki en büyük üreticilerden biri" diyen Civan, hasat öncesi yağış durumunun ürünlerin akıbetini etkilediğini ve çok fazla yağış olması durumunda işlerin sıkıntıya gireceğini belirtti.

Tarımla ilgili mevsimsel sıkıntılar yaşandığını söyleyen Abdullah İnan ise yıllardır bu mesleğin içinde olduğunu ve ilk defa mayıs ayının başlarında alıma başlayacaklarını ifade etti. "Çiftçi şu an sıkıntıda, fiyat artışlarıyla biraz memnun olacaklar ama böyle devam ederse çiftçinin yüzde 50-60’ı çekilecek gibi" diyen İnan, sıcaklıklar artarsa ürün sıkıntısı yaşanacağını ve böyle bir durumda arzın talebi karşılamayacağını ifade etti.

Tarımsal Destejk

İKLİM KRİZİ NEDİR?

İnsan faaliyetleri neticesinde oluşan küresel ısınma ve bu küresel ısınmadan kaynaklı gerçekleşen iklim değişikliklerine iklim krizi denir. İklim krizinin birden fazla nedeni olsa da en büyük neden; fosil yakıt tüketimidir. İklim krizi, dünyanın her geçen gün daha da ısınmasına, kuraklaşmasına ve beklenmeyen meteorolojik olayların yaşanmasına sebep oluyor.

Tarım Foto

İKLİM KRİZİ’NİN TARIMA ETKİSİ

Her geçen gün artarak ilerleyen iklim krizi birçok zarara sebep oluyor. Meydana gelen zararlardan tarım da etkileniyor. Tarım ürünlerinin gelişmesi için su, sıcaklık, güneş ışığı ve toprak gereklidir. Yaşanan iklim değişiklikleri ile su kaynaklarındaki azalma, sıcaklıktaki artış, toprak verimliliğindeki düşüş tarımı etkileyen unsurlardır. İklim değişikliklerinden etkilenen toprak verimliliği sonucunda toprakta olması gereken yararlı organik bileşenler azalır ve bitkiler yeterli besin alamadığı zaman gelişimleri yavaşlar. Bu yaşananlar sonucunda insanların besin ihtiyacı etkilenir. Nüfus artışı sonucunda besin ihtiyaçları da artmış durumdadır fakat iklim krizleri nedeniyle kaynaklar azalmış ve yetersizlik meydana gelmiştir.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA