Turizm cenneti Antalya’da her yıl milyonlarca yerli yabancın akınına uğruyor. Kış turizminin sona ermesiyle birlikte yaz sezonuna hazırlık yapan acenteler ve turizm şirketleri rezervasyon süreçlerine başlamış durumda. Ancak seyahat acenteleriyle oteller arasında yaşana anlaşmazlıklar, sahte rezervasyonlar ve siber dolandırıcılık olayları sektörde ciddi kriz yaşanmasına eden oluyor. Öte yandan Türkiye’nin turizm imajını ve güvenilirliğini tehdit eden sorunlar nedeniyle önemli bir gelir kaybının yanmasına sebep oluyor. Antalya’da pek çok kez benzer sorunalar gündemde yerini korurken konuya ilişkin açıklamada bulunan Turizm Kaptanları Sendikası Genel Başkanı Ümit Akduman, bu tür durumların ciddi sorunları beraberinde getirdiğini vurguladı.
ANTALYA’DA REZERVASYON DOLANDIRICILIĞI
Geçtiğimiz aylarda Kemer'deki bir otelde turist, tur şirketi aracılığıyla yaptığı rezervasyona dayanarak otele gidiyor ancak otelde rezervasyon yapılmadığını ortaya çıkıyor.
Bu sorun, otellerle doğrudan ilgili bir durum olmadığını ifade eden Akduman, “Sahtekarların, otellerin web sitelerini kopyalayıp sahte rezervasyon işlemleri yaparak kazanç sağladıklarını biliyoruz. Geçmiş yıllarda ve yakın zamanda buna benzer olaylar yaşandı. Turistler otele geldiklerinde, otelin bu tür bir işlemden habersiz olduğu ortaya çıkıyor. Ancak bu durumun sorumlusu oteller değildir” diye konuştu.
TURİZMDE SİBER SALDIRILAR
“Siber suçlar ve sosyal medya platformlarının kontrol eksikliği burada önemli bir rol oynuyor” diyen Akduman, konuşmasında şu sözleri kullandı:
“Sadece rezervasyon dolandırıcılığı değil, aynı zamanda şantaj, tehdit, kişisel verilerin ele geçirilmesi ve banka hesaplarının boşaltılması gibi çok daha ciddi siber saldırılar da söz konusu. Bu siber tehditler sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Örneğin, geçtiğimiz günlerde gümrük kapılarında internet erişimini hedef alan bir siber saldırı yaşandı. Bu tür olaylar, internet güvenliği alanında daha güçlü bir siber yapılanma gerektiğini gösteriyor. Devletin bu konuda ciddi adımlar atması gerekiyor.”
“FİNANSAL KAYIP VE ERGİ KAÇAKÇILIĞINA NEDEN OLUYOR”
Antalya, yaz sezonu boyunca her yıl 17 milyondan fazla turisti ağırlıyor. Ancak siber dolandırıcılık nedeniyle hem turistler hem acente şirketleri hem de oteller ciddi gelir kayıpları yaşadığını ifade eden Akduman, “Bu durum, sadece finansal kayıplara değil, aynı zamanda vergi kaçakçılığı gibi sorunlara da neden oluyor. Hem turistler hem de sektörün tarafları büyük ölçüde mağdur oluyor” dedi.
“TÜRKİYE’YE GİDERKEN REZERVASYONLARA GÜVENMEYİN" ALGISI
“İnternet üzerinden sahte rezervasyon satışları, turizm sektörüne büyük zararlar veriyor” diyen Akduman, “Bir turistin rezervasyonunun geçersiz çıkması, uluslararası ölçekte "Türkiye’ye giderken rezervasyonlara güvenmeyin" algısına dönüşebilir. Bu, Türkiye’ye gelmeyi planlayan turistlerin ülkemize duyduğu güveni olumsuz etkileyebilir. Bu tür sorunların çözümü için devletin siber suçlarla mücadeleye yönelik güçlü politikalar ve önlemler geliştirmesi gerekmektedir. Tekrar vurgulamak istiyorum: Bu durumun sorumlusu oteller değildir. Ancak tüm sektör temsilcileri, birbirimizi desteklemek ve korumak adına ortak hareket etmeliyiz” ifadelerine yer vererek sözlerine son verdi.