Antalya’da kış aylarında az yağış ve yeraltı sularının korunmamasından dolayı risk giderek büyüyor. Artan nüfus ve bilinçsiz tüketimden dolayı Antalya’nın birçok ilçesi yıllardır susuzlukla mücadele ediyor. Bu durumun şiddetli bir şekilde devam edeceğini söyleyen Jeoloji Mühendisler Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, önemli çağrıda bulundu. Başkan Karancı, “Doğanın bir dengesi vardır. Bizim Antalya'daki Kırkgöz kaynaklarımızın falezlerin altında ve denizle devam eden travertenlerden denize boşalımı söz konusudur.

Tatlı Sular (2)

Eğer siz yeraltı suyu kaynaklarını hızlı bir şekilde tüketirseniz ve çekerseniz deniz suları kara ortamına doğru ilerlemeye başlar ve tuzlanmalar başlar. Bu durum Antalya, Demre ve Finike içinde geçerlidir. Bizim geçmişte meslek odası olarak Boğaçay projesine karşı çıkmamızın en büyük sebeplerinden bir tanesi oydu. Orada bizim içme suyu kaynaklarımız var. Eğer biz oraya tuzlu suyu sokarsak içme suyu kaynaklarımız ve tarımsal amaçlı sondajlarda kullanılan sondajlı su kaynaklarımızda tuzlanma olabileceğini düşündük. Biz karada ne kadar çok yeraltı suyunu çekersek o bölgeye deniz suyunu çekmiş oluruz. Özellikle sahile yakın bölgeler için.”

MUTLAKA KORUNMALI

Su1

Başkan Karancı, “Mutlak koruma alanları olarak tanımlanan bölgelerde, su kaynaklarının korunmasının hayati önem taşıyor. Bu alanlarda, yönetmeliklere göre herhangi bir kirletici faaliyetin kesinlikle yasak olması, çamur yönetimi ve bertaraf işlemlerinin yer altı sularının kalitesini doğrudan etkileyecek. Sızıntı suları ve toksik maddelerin yer altı sularına karışması durumunda geri döndürülemez bir kirlenme yaşanabilir. Mutlak koruma alanları başta olmak üzere, tüm yer altı suyu havzalarının korunması için gerekli yasal düzenlemelere titizlikle uyulması gerekmektedir. Antalya’mızın tek ve henüz alternatifi olmayan yeraltı su kaynaklarının korunması, hem mevcut hem de gelecek nesillerin sağlığı ve refahı açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

Muhabir: YAPRAK ÖZER