Zeytinpark'ta gerçekleşen Antalya Ticaret Borsası Kent Buluşmasında konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, "Zeytinpark’ın düzenlenmesi ve daha işletilmesi gerek. Bu tarz güzellikler korunmalı. Bunu Koruyan ATB’ye teşekkür ederim. Ağaçlarımız hava filtresi konumunda. Bunları iyi korumamız gerek. Hem suları hem de ağaçları korumak bizim görevimiz. Bizim turizmimiz varsa biz bunu temiz denizlerimize borçluyuz. Türkiye mavi bayraklı ülkeler sıralamasında 3’üncü sırada.

GÜNLÜK HESAPLARA KURBAN ETMEYELİM

Türkiye’de yaklaşık 550’ye yakın mavi bayraklı kumsalımız var. Bunun yarıdan fazlası nerede Antalya’da. Bu büyük bir başarı. Biz bunu zamanında yapılmış doğru projelere borçluyuz. Coğrafya ve insan el ele verince böyle güzel bir cennet çıkıyor ortaya. Bize düşen bu güzelliğe sahip çıkmak. Biz bunu geleceğe bunları miras bırakmalıyız. Günlük hesaplara bu güzellikleri kurban etmemeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Whatsapp Image 2024 05 07 At 10.52.34 (Small)

VALİDEN VAKIF BEDDUASI 

Konuşmasından sonra Vali Şahin, katılımcıların sorularını yanıtladı. ‘Toprak koruma kanunu Türkiye’de işlemiyor. Tarım arazileri hoyratça kullanılıyor. Tarım arazilerinde yapılaşma yaşanıyor. Buna bir çare bulunmalı. Belediye başkanlarını toplayıp, bu konuyu işlememizi talep ediyorum’ bu talebe karşılık Vali Şahin şu sözlere yer verdi: 

“Öncelikle vakıf arazileri ile ilgili şunu söylemek istiyorum: Vakıf arazileri ile ilgili bir vakıf bedduası vardır. Bunu okusanız zaten vakıf arazilerine değinmezsiniz. Vakıf arazilere sahip çıkacağınıza ne yapıyorsunuz. Vakıf arazilerini parsel parsel başka amaçlarla kullanıp, yok ediyorsunuz. Antalya’da bazı vakıf arazilerine mahalleler kuruldu. Vatandaş buralar için ayağa kakıyor, buraları çözün diyor. Çözün demek: bize buraları verin demek. Devlet kendi arazisini verebilir. Bunun örnekleri de var. Ancak vakıf arazilerini veremezsiniz. Vakıfların arazilerini vakıflar Genel Müdürlüğü adına işletiyorsunuz. Kimseye vermezsiniz. Bu ağır bir vebaldir.

KANUN KISKANÇLIKLA İŞLİYOR

Toprak koruma kanunu işliyor. Toprak koruma kanunu çok da kıskançlıkla uygulanıyor. Tarım arazilerine ciddi bir hücum var. Sebep maalesef kaçak. İllegal olarak o arazilerin tarım dışı kullanımı. Kaçakla baş etmek maalesef kolay değil. Bunu yapanlar yine tarımla uğraşanlar.

TARIM ARAZİLERİ KONUT BASKISI ALTINDA

Tarımın içinde olanlar daha çok tarlalarını başka amaçlarla kullanıyor. Şehirleri kurarken, birinci sınıf arazilerine kurmamak lazım. Bunları daha kıraç arazilere yönlendirmek gerek. Antalya’da şu ova tamamen elden çıktı. Tarım arazileri bir konut baskısı altında. Ağırlıkla da kaçak yapı sorunu yaşıyoruz. Bunun mücadelesini hep beraber vereceğiz. Herkes kendi tarım arazisine sahip çıkmalı ve bizlerle beraber hareket etmeli.”

Muhabir: Stajyer Muhabir Sibel YEŞİL