İşçi Bayramı olarak da kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Antalya’da büyük bir coşku ile kutlanacak. Her yıl büyük bir coşku içerisinde kutlanan 1 Mayıs, bu yılda meydanlarda kutlanacak. Binlerce vatandaşın meydanlarda toplanması ile kutlanan 1 Mayıs, bu yılda Aydın Kanza Parkı’nda başlayacak olan yürüyüş ile kutlanmaya başlayacak. 1 Mayıs Tertip Komitesi, kutlamalar için büyük bir etkinlik düzenledi. Yarın 1 Mayıs kutlamaları için saat 15.00’da Aydın Kanza Parkı’nda bir yürüyüş başlayacak. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda bir miting yapılacak.
1 MAYIS NEDEN KUTLANIR?
1880'li dönem, genellikle kol gücünün kullanıldığı ve çalışma şartlarının vahim olduğu dönemlerdi. Küçüklerin karın tokluğuna çalıştırılması ve günlük 14-15 saat kadar süren işler söz konusuydu. Şirketler hızlı bir şekilde büyüse de bu sırada işçiler, iş güvenliği, sağlık koşulları, grev yapma hakları gibi en basit haklarını dahi önemsemeyen bir siyasi yapı altındaydı. 1881'de işçileri temsil etmek amacıyla kurulan 'Örgütlü Meslek ve Emek Birlikleri Federasyonu', "8 saatlik iş günü" mücadelesini başlattı. Ancak bu mücadeleler büyük acılara yol açtı ve ABD'nin Chicago kentinde 40 bin tekstil işçisinin, haklarını korumak için gerçekleştirdiği eylem kan ile bastırıldı.
8 İŞÇİ İDAM EDİLDİ
Aynı dönemlerde işten atmalar ve baskılar yoğunlaştı. Bu olaylara neden oldukları gerekçesi ile 8 işçi hakkında idam istemiyle bir dava açıldı ve işçiler idam cezası aldı. Kararın ardından 1 Mayıs 1886 yılında Albert Persons, Adolph Fischer, George Engel ve August Spies idam edildi. Albert Persons’un özür dilemesi şartı ile affedileceği söylendi. Bu teklifin ardından Persons, “Bütün dünya biliyor suçsuz olduğumu. Eğer asılırsam cani olduğumdan değil, emekçi olduğumdan asılacağım” sözlerine yer verdi.
CENAZEYE YÜZ BİNLER KATILDI
İdam edilen işçilerin cenazelerine ise yüz binlerce vatandaş katıldı. Bu olaylar ise uluslararası işçi örgütlerini ayaklandırdı. II. Enternasyonal 1889 yılında Paris’te bir kongre düzenledi. Bu kongrede Amerikan işçilerin mücadelesine destek verilmek için dünya çapında gösteriler yapıldı. Tüm bu olayların ardından 1890 yılında başlamak üzere 1 Mayıs günü “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak anılmaya başlandı.