Antalya’nın Akseki ilçesinde yer alan Alaçeşme Mahallesi’nde, Osmanlı sivil mimarisinin örnekleri arasında yer alan düğmeli evler, zamanla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Söz konusu evler 2008 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan yedi düğmeli evden sadece ikisi restore edilebildi. Ancak ilerleyen süreçte evler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Öte yandan, evlerden biri ise mirasçılar arasındaki anlaşmazlıklar ve yüksek restorasyon maliyetleri nedeniyle kaderine terk edildi. Konuyla ilgili konuşan Akseki ilçesine bağlı Alaçeşme Mahalle Muhtarı Hüseyin Uluğkay, düğmeli evlerin akıbetiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Muhtar Uluğkay, koruma altına alınmasına rağmen ilgilenilmediği için 7 evden 5 tanesinin yıkıldığını belirtti. Defalarca kez Akseki Belediyesi ve ilgili kurumlara konuyu bildirdiğini ifade eden Muhtar Uluğkay, hiçbir geri dönüş alamadığını ve tarihi evlerin kaderine terk edildiğini dile getirdi.

Düğmeli Evler (2)

TARİHİ DÜĞMELİ EVLER YIKILIYOR

Resmi kayıtlarda yaklaşık 800-900 yıllık bir köy olan Alaçeşme ’de Osmanlı dönemi sivil mimarinin örneklerinin yer aldığı ve günümüze kadar ulaşan tarihi düğmeli evlerinin birçoğu yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Az sayıda düğmeli evin restore edilerek bazılarının ev bazılarının otel olarak işletildiği Antalya’nın Akseki ilçesinde sahipsiz kalan düğmeli evler zamana yenik düşüyor. Mahallede evler yıllar içerisinde göçmeye başlarken bazıları ise bakımsız bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyor.

Akseki ilçesindeki düğmeli evlerin 2’si 17 yılda restore edilirken diğer evlerde ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yıkılıyor.  Bunun yanı sıra yapıların yüksek bakım ve onarım maliyeti ve mirasçılar arasındaki anlaşmazlıklar düğmeli evlerin yok olmasına neden oluyor.

Düğmeli Evler (15)

ELİ KULAĞINDA BEKLİYOR

Akseki ilçesine bağlı Alaçeşme Mahalle Muhtarı Hüseyin Uluğkay, mahallede 2 evin kurtulduğunu ifade ederek, “Bu evlerin özelliği çatısı akmadığı sürece bir şey olmaz. Birisinin çatısı yapıldı, içeride biz yapalım diyene kadar sahibi ördü öyle kapalı duruyor. Birisini de vatandaş kendisi yaptı. Diğer 5 evle birlikte artık eli kulağında yıkıldı yıkılacak” diye konuştu.

Düğmeli Evler (11)

7 EVDEN 5 TANESİ YIKILDI

Tarihi düğmeli evlerin kendiliğinden yıkıldığını dile getiren Muhtar Uluğkay, “Tarihi evler kendiliğinden yıkılıyor” dedi.

Koruma altında olan evlerle ilgilenilmemesi nedeniyle 7 evden 5 tanesinin yıkıldığını vurgulayan Muhtar Uluğkay, “Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu 2008 yılında koruma altına almasına rağmen 7 evden 5 tanesi yıkıldı. Herhangi bir yetkili, Akseki Belediye Başkanı veya İl kurum müdürlüklerinden gelen olmadı 2 ila 3 yıl önce yine gündeme taşımıştım ama en ufak bir şekilde ilgilenen olmadı” şeklinde konuştu.

Düğmeli Evler (8)

“KORUMA’ DEMEK ‘YIKIM’ DEMEK”

“Türkiye'de artık ‘Koruma’ demek ‘Yıkım’ demek” diyen Muhtar, “Hasar küçükken veya çatısı bozuk bir ev yapılamıyor. Burada var bir tane ev var ev sahibi çatısını yaptırmak istiyor. Ancak koruma kurumu ‘Hayır çatı için izin vermem, genel restorasyon için izin veririm’ diyor.  Ama adamın genel restorasyona verecek parası yok nasıl yapsın” dedi.

Düğmeli Evler (14)

AKSEKİ BELEDİYESİ SESSİZ Mİ KALDI?

Yıllar önce Akseki Belediyesine müracaat ettiğini ifade eden Muhtar Hasan Uluğkay, “İlgili kurumlar ne onarım yapmıyorlar ne de ilgileniyor. Olan da yıkılıp gidiyor. Akseki Belediyesi'nin 4-5 yıl önce bünyesinde bir koruma kurulu vardı. Bir dilekçe verdim ancak herhangi bir geri dönüş alamadım” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ