Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, dünyanın en iyi uzun mesafe yürüyüş rotalarından biri olarak bilinen ve Akdeniz'in önemli kültürel miraslarından biri olan Likya Yolu'nun sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek amacıyla "Akdeniz Rotaları Boyunca Dayanıklı Turizm Ekosistemlerinin Geliştirilmesi (DETOUR) "projesine ortak olduğunu duyurdu.
Avrupa Birliği'nin COSME programı kapsamında finanse edilen proje ile dirençli turizm ekosistemlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. İtalya'da Via Francigena, Yunanistan'da Olimpos Dağı ve Kissavos Parkurları, Bulgaristan'da Sultanlar Yolu gibi önemli turizm rotalarını da kapsayan projenin, turizmin ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı öngörülüyor.
KALKINMA VE EĞİTİM FAALİYETLERİ UYGULANACAK
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, proje kapsamında Likya Yolu üzerindeki KOBİ'leri iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla çeşitli faaliyetler yürüteceğini açıkladı. Pilot bölgelerde dijital becerilerin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının teşviki ve sürdürülebilir iş modellerinin oluşturulması için eğitimler planlanıyor. Bu sayede Likya Yolu boyunca faaliyet gösteren işletmeler, yenilikçi turizm paketleri geliştirme, web varlığı oluşturma ve yenilenebilir enerji yatırımları gibi konularda destek alacak. Projenin bölge ekonomisine kalıcı fayda sağlayacağı öngörülüyor.
İLK TOPLANTI ANTALYA’DA YAPILACAK
Projenin ilk toplantısının, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda Antalya'da gerçekleştirileceği planlanıyor. En temel anlamıyla sürdürülebilir turizmi teşvik etmeyi ve turizm sektöründe dijital dönüşümü desteklemeyi taahhüt eden proje 3 yıl sürecek ve toplamda 2 Milyon Euro bütçe desteği sağlanacak. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü proje boyunca farkındalık, dijital haritalama, markalaşma ve pazarlama gibi alanlarda da destek olacak.