Turizm ve ticaretten sonra tarımında başkenti olan Antalya’da şimdide tropikal meyve çeşitlerinin birçoğunun üretim merkezi oldu. Tropikal meyve üretimine Başta Aksu ve Kumluca ilçelerimiz ev sahipliği yaparken, diğer ilçelerde de Ziraat Mühendislerinin bilgilendirmesiyle meraklı üreticilerde yeni tohum denemeleri yapıyor. Türkiye’nin taze sebze-meyve üretimi olan Antalya’da bilinçli, bilgili ve son teknolojilerde kullanılarak üretim yapılırken erkenci tür ürünler içinde naylon ve cam seralar devreye girdi. Seracılığın kalbi Kumluca’dan sonra Aksu ilçesinde atarken bunu Serik, Manavgat, Gazipaşa, Finike takip ederken ilkbahar mevsiminde de Korkuteli ve Elmalı’da üretim sera da devam ediyor.
DÖRT MEVSİM ÜRETİM YAPILIYOR
Antalya’da kışları serada, yazları da tarlada üreticiler hiç dur durak bilmeden üretmeye devam ediyor. Dört mevsim üretim sürerken, meraklı olan üreticiler, bir başka ülkelerde yetişen tropikal meyveleri de yetiştirmeyi başladı. Önceleri, deneme olarak 10-15 fidanla- tohumla başlanan tropikal meyveler şimdi seralar dolusu üretilmeye başlandı. Böylece ülkemizde yetiştirilen tropikal ürünlerinde fiyatları aşağıya doğru çekilmiş olurken semt pazarları ve market tezgâhlarında yeni değişik türde ürünleri gören vatandaşlar, “Eskiden bu tropikal meyveleri yurt dışından getiriyorduk, şimdi buna gerek kalmadı. Her türlü ürünü artık ülkemizde üretiyoruz, ne mutlu bizlere, yurt dışından getirdiğimiz ürünler çok daha pahalıya mal oluyordu, şimdi önümüzde, tezgâhlarımızda hem de çok ucuz.” şeklinde konuştu.
“ÇOK ŞANLIYIZ”
Ziraat Mühendislerinden Mehmet Onur, Murat Aktaş, Talat Taki Bağdatlı, Her türlü ürünün yetiştiği Antalya’da yaşayanların turizm yönünden olduğu gibi taze meyve ve sebzenin yanında tropikal ürünlerine de kolayca yetişme imkânı olduğunu ifade ederek, “Burada, bu güzel cennet gibi kentte yaşayanlar çok şanslı, hep birlikte şanlıyız. İyi de meraklı üreticilerimiz var. Maddiyatı ön planda tutmadan, kaybetme riskine karşı bile her türlü ürünü ekmekte, sabırla yetiştirmekte, kararlı üreticilerimiz var. Ayrıca, Ülkemizde ve dünya da yetişen birçok meyve-sebzenin turfandası Antalya’ da yetişiyor. Meyve-sebze pazarına turfanda olarak ilk Antalya ürünün girmesi de çok önemli.” dediler.
Öte yandan üreticiler tropikal meyvelerin başında Kiwano, ejder meyvesi, Kumkuat, manga, Kiwi, Hindistan cevizi, çiçek açan kaktüs türleri ve yeni tropikal meyvelerinde tohumları atıldı fakat Kumlucalı üreticiler, üretecekleri tropikal meyvenin adını sır gibi saklarken meyvenin olgunluğa kavuşmasından sonra isminin açıklanacağını belirtti. Egzotik meyve diye de adlandırılan birçok meyvenin özellikte Antalya’da yetiştirilebileceği bildirildi.