Antalya Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olarak pek çok sorunla karşı karıya kalıyor. Antalya’da ulaşımdan turizme kadar pek çok kriz sorun yumağı haline döndü. Herhangi bir çözüm bulunamayan sorunlar Antalyalı vatandaşın yanı sıra yerli yabancı turistleri de etkiliyor.

Baksifed Basın Açıklaması (26) (Small)

BAKSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cengiz, Antalya’nın batısından güneyine pek çok sorun olduğunu dile getirdi Antalya’nın ekonomik ve sosyal sorunlarına değinen başkan cengiz, turizm, tarım, su, yönetimi, ulaşım, konaklama ve eğitim sorunlarını vurguladı. Antalya’da sorun yumağı haline dönen sorunların çözülmesi için BAKSİFED olarak Burdur, Antalya, Isparta özelinde sorunların çözülmesi için bir lobi faaliyeti yürütülmesi gerektiğini belirtti.

ANTALYA’NIN SORUNLARINA ÇÖZÜM

BATI Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cengiz, Antalya’nın pek çok sorun yumağını çözmek için çalıştıklarını belirterek, Antalya iş dünyasının sorunlarına daha çözüm odaklı yaklaşan bir federasyon olarak BAKSİFED, ilgili yerlerde etkili lobi faaliyetleri yürütmeye devam ediyor. Önemli bir faaliyet olarak gördüğümüz bu çalışmaların, siyasilere iletilmesi gerektiğinin bilincindeyiz, çünkü çözüm mekanizmaları onların elinde. Bu bağlamda, Ankara’da Cumhur İttifakı ve Cumhuriyet Halk Partisi yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdik.

Baksifed Basın Açıklaması (24) (Small)

Yaklaşık 10 gün önce gerçekleştirdiğimiz bu görüşmelerin ardından, yaşadığımız elim olaylar nedeniyle bu süre zarfında etkinliklerimize ara vermek zorunda kaldık. Ancak, basın bilgilendirmesi yapmak istedik ve bu nedenle, görüşmelerimizin ilk adımı, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a yönelikti. 19 kişilik bir heyetle, Antalya’daki derneklerin yönetim kurulu başkanlarıyla birlikte ziyaret gerçekleştirdik. Görüşmeye, Antalya AK Parti milletvekilleri Atay Uslu, Kemal Çelik, Mustafa Köse, Ethem Taş, Tuğba Çolak, Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Isparta MHP Milletvekili Hasan Bahsi Sönmez ve Burdur AK Parti Milletvekili Mustafa Oğuz da katıldı” şeklinde ifadelere yer verdi. 

EKONOMİK VE SOSYAL SORUNLAR HAT SAFHADA

Başkan Cengiz, Antalya’nın ekonomik ve sosyal sorunlarının Ankara’da yaptığı görüşmelerde dile getirildiğini ifade etti. Cengiz, “CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir akşam yemeğinde buluştuk. Yemeğe, CHP Genel Sekreteri Selin Seyek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Yalçın Karatepe ve Volkan Demir, Özel Kalem Müdürü Güler Göksu ile Antalya ve Isparta milletvekilleri de katıldı. Görüşmelerde, Antalya, Burdur ve Isparta bölgelerinin ekonomik ve sosyal sorunlarına dair taleplerimizi ilettik.

Baksifed Basın Açıklaması (21) (Small)

Bu talepler arasında Antalya’nın yeterince yatırım alamadığı, tarım ve turizmde yaşanan sorunlar, su kaynaklarının yönetimi, konaklama sorunları ve göç akımları gibi konular yer aldı. Özellikle su konusu, Antalya’nın en büyük sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Manavgat Barajı gibi su kaynaklarının doğru yönetilmesi gerektiğini vurguladık ve bu konunun basın tarafından da takip edilmesini talep ettik. Ayrıca, Antalya’daki su sıkıntısının çözümü için gerekli altyapı yatırımlarının yapılması gerektiğini belirttik” dedi

"ALANYA KEMER KOKMAYA BAŞLADI"

Başkan cengiz anlaya, kemer ve Manavgat’ın altyapıda yaşanan sorunlar nedeniyle kokmaya başladığını vurgulayarak, “Turizmin sürdürülebilirliğinden devam etmek istersek, biliyorsunuz yüzde 2'lik bir konaklama vergisi var. İkinci konu yüzde 2 olarak bakın Cirodan alınan yüzde 2'den bahsediyoruz. Bir konaklama vergisi. Antalya'da sadece konaklamanın katkısı 2019 yılında 16 milyar euroydu. Şimdi daha da artıyor bu rakam, 20-25 milyar eurolara çıkacak. Antalya 25 milyar euronun yüzde 2'sini ne tanıtım için ne turizm için ödemiyoruz.

Baksifed Basın Açıklaması (15) (Small)

Bunun tamamı genel bütçeye, Maliye Bakanlığı'na aktarılıyor. Ama biz eğer bu 2'yi ödüyorsak bunun da diğer vergilerle birlikte genel bütçeye aktarılmasını istemiyoruz iki tarafa da üstüne basarak söylediğimiz konu buydu. Konaklama vergisinin en az yarısının yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini, yerel yönetimlerin bununla altyapı faaliyetlerine harcaması gerektiğini savunuyoruz. Yani yerel yönetime bırakırken de yerel yönetimin yapacağı reklamlar için istemiyoruz biz bu parayı. Şartlı olarak bırakılsın. Bu paranın tamamı altyapı yatırımlarına gitsin. Niye altyapı yatırımlarına gitsin? Alanya'ya 20 kilometre kala artık kokmaya başladı. Orada mızrak çuvala sığmıyor. Yani Alanya artık kokmaya başladı. Benzer durum Kemer içinde var. Benzer durum Manavgat, Side bölgesi içinde var. Bu bölgelerdeki arıtma altyapı yatırımlarının ASAT tarafından yapılmak zorunda ama ASAT bu ihaleyi Turizm Bakanlığı'na devretmiş durumda.

Baksifed Basın Açıklaması (1) (Small)

Dolayısıyla örneğin Kemer'de açılışını yaptığımız arıtma tesisinin faaliyete geçmesi 1,5 yıl sonra. Şimdi cümledeki paradoksa bakar mısınız? Biz bunun 6 ay açılışının yapılmasını bekledik. Ama faaliyete geçmesi 1,5 yıl sonra olacağını öğrendik. Bu tip kelime oyunlarına da girmeden, yani eğer bir şeyin açılışı yapılıyorsa faaliyete geçmiştir gibi anlıyorum ben. Bunlara da hiç girmeden ivedilikle altyapı sorunlarının çözülmesini gerekiyor. Çünkü bizim Antalya'da şu anda kitlesel turizmde sattığımız deniz, kum, güneş var. Ve denizimizi maalesef kaybetme noktasıyla karşı karşıyayız” şeklinde ifadelere yer verdi.

ULAŞIM CİDDİ PROBLEM OLMAYA BAŞLADI

Antalya’da ciddi bir ulaşım sorunun olduğunu dile getiren Başkan Cengiz, Antalya’nın raylı sisteminin kazandırılması gerektiğini aktardı. Başkan Cengiz, “Ulaşım Antalya'nın ciddi bir problemi haline geldi. 5 yıl önceki yerel seçimlerde hiçbir belediye başkanının vaadi değildi ulaşım sorunu. Yani bir raylı sistem vaadi vardı. Onun dışında şehir içi trafiği ile ilgili bir şey yoktu. Çünkü halkın da o minvalde bir talebi yoktu. Ama bugün gördük ki şehir içi ulaşım herkesin vaadiydi. Çünkü artık şehir içi ulaşım, ulaşımsızlığa dönmüş durumda. Bunun birçok nedeni var. Örneğin Organize Sanayi Bölgesi derneğimizin yıllardır bir talebi var. Orada 15 bin insan yaşıyor. Raylı sistemin bir şekilde oraya ulaşması gerekiyor. Çünkü servislerle bu işin yapılması hem riskli, duyuyoruz her sene 1-2 tane organize sanayi bölgesindeki servis aracında maalesef kayıplarımız oluyor, yaralanmalar oluyor, maddi manevi kayıplarımız oluyor. Bunun artık dünya normlarında bir sanayi tesisine dolmuşla gidilmez çalışmak için. Bu modern bir anlayış değildir, modern bir kent anlayışı değildir. Sanayi tesisine çalışmaya raylı sistemlidir. Dünyanın her yerinde sanayi tesislerine bağlanan aynı havalimanlarına olduğu gibi raylı sistemler vardır. Çünkü orada çalışan insanların oturdukları yerler nispeten daha düşük gelirli ve nispeten şehir dışındaki yerler olduğu için o insanlardan biz verim almak istiyorsak çalışırken önce onları sağlıklı bir şekilde iş yerine ulaştırmamız gerekiyor.

Baksifed Basın Açıklaması (36) (Small)

Raylı sisteminde varyanttan kaynaklı bazı teknik problemler vardı. Raylı sistem yapıldığında ama illa yerin üstünden gidecek diye bir şey yoktur. Ralli sistemler modern kentlerde 200 yıldır yerinin altındadır. Yer altından gidecek bir raylı sistemin eğer üstünden olmuyorsa ki artık günümüzde bunların maliyetleri de birbirine çok yakındır bu arada. Hani bunu talep ederken bunu da araştırdık. Artık eskiden 1'e 5'ken maliyet yer altı ile yer üstünü, şimdi 1'e 1.5 bile değil neredeyse dolar bazında. Dolayısıyla modern bir sanayi gelişmesi istiyorsak, başta bunu orada çalışan insanlara verdiğimiz değerle göstermeliyiz. Başta onların sağlıkları ve mutlu ulaşımları için hem şehir içi ulaşımının yanına taleplerinin yanına yani bu vatandaşların taleplerinin yanına raylı sistemdeki özellikle sanayi bölgesi gibi serbest bölge gibi noktalara yoğun insan gücünün olduğu noktalara da bizim raylı sistemi ulaştırmamız gerekiyor” dedi.

KONAKLAMA KAPASİTESİ YETERSİZ

Antalya’da konaklama sıkıntısına değinen Başkan Cengiz, turizm kenti Antalya’da kapasitenin yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Konaklama sorunları da görüşmelerin önemli gündem maddelerindendi. Özellikle turizm bölgelerindeki konaklama kapasitesinin yetersizliği ve kiraların artışı gibi sorunlara dikkat çektik. Tarım arazilerinin gez projeleri için kullanılmasının hem tarım hem de konaklama sektöründe yarattığı olumsuz etkileri vurguladık. Mavi yakalıların maaş düzeyi beyaz yakalıları geçmiş durumda. Fazla maaş alsınlar ama teknik okulların, turizm liselerinin artırılıp, öğrencinin nitelikli aranan eleman olması gerekiyor.

Baksifed Basın Açıklaması (35) (Small)

Şu anda yerli personel bir orana kadar mecbur, devamında kısıtlı sayıda stajyer var, kalan kısmı da farklı ülke vatandaşlarından tamamlanıyor. Bu da 2 gün sonra konaklama sorunuyla karşı karşıya bırakacak. Eğitim ve iş gücü konusuna da değinerek, teknik okulların ve turizm liselerinin artırılması gerektiğini, mevcut iş gücü sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ettik. Ayrıca, konaklama vergilerinin yerel yönetimlere aktarılması ve bu paranın altyapı yatırımlarına yönlendirilmesi gerektiğini savunduk” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / GÜNAY SARI