Turizm cenneti Antalya'nın sahillerinde ve körfezinde artan denizanası ve polen görüntüsü, halk arasında kaygı ve endişeye yol açtı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu önderliğindeki ekipler, bu fenomenleri araştırmak üzere körfez açıklarına sevk edildi. Sahada yapılan detaylı incelemeler sonucunda, su ve kıyı alanlarında biriken denizanası ve polen örnekleri toplandı.

DENİZANASI YAKALAMA OPERASYONUNDA SÜRPRİZ BULGU

Antalya Körfezi'nde yapılan denizanası inceleme ve yakalama operasyonunda, ekip tarafından polenin kıyıya paralel ve dikey hareket etmesinin rüzgar ve akıntı kaynaklı olduğu tespit edildi. Ayrıca, yakalanan denizanalarının içerisinde çok sayıda yavru balık bulundu. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu liderliğindeki ekip, 10 tral yavrusunu denizanalarının içinden çıkararak denize saldı. Gökoğlu, yavru balıkların genellikle denizanalarının jelimsi yapıları nedeniyle çıkamadıklarını ve besin arayışıyla iç kısımlarına girdiklerini belirtti. Ancak, denizanalarının insanlar için zararlı olmadığını vurguladı.

Antalya Deniz

Şemsiye kısmı olarak tanımlanan baş kısmının sorun oluşturmadığını uzantılarının yakıcı bir sıvı salgıladığını dile getiren Prof. Dr. Gökoğlu, “Denizanaları Lübnan ve Mısır kıyılarında çoğalıp buradan geçiş yapıyor. Körfezin içine girenler var. Onlar yoğun miktarda görülüyor ama mayıs ayı içinde azalacak. Tatilciler korkmasın. Plaj sezonuna bu geçiş tamamlanacak” dedi.

POLEN ÇIKTI

Polen konusuna da değinen Prof. Dr. Gökoğlu, “Denizde bir karışım yok. Çok sakin, bu nedenle doğada polen yoğunluğu var. Haliyle o polen denize iniyor. Bir kirlilik değil. Vatandaşlar deniz salyası ve kirlilik olarak algılıyor ama öyle değil" sözlerine yer verdi.

Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin yeni düzenleme Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin yeni düzenleme

KİRLİLİK İŞARETİ DEĞİL

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, denizdeki faaliyetleri yakından takip ettiklerini belirtti. Atasoy, deniz suyu kalitesini düzenli olarak örnekleyip analiz ettiklerini ve sonuçları raporlayarak izlediklerini vurguladı. Ayrıca, denizanaları ve polenin yoğunluğunun Antalya kıyılarının kirli olduğu anlamına gelmediğini ifade etti. Atasoy, “Belediyemize ihbarlar geliyordu. Vatandaşımız endişeye kapılmasın. Gemi kirliliği diye gelen ihbarların kaynağı polen. Rüzgarla taşınarak deniz üzerinde kümeleniyor. Bu toz, araçların üzerinde de sarımsı bir tabaka olarak görülebiliyor. Bir süre sonra kendiliğinden yok olacak bir durum" ifadelerini kullandı.

Denizanalarının da geçiş yaptığını ve bu geçişin bir iki ay içinde tamamlanacağını söyleyen Atasoy, “Deniz kirliliğiyle ilgili endişeye kapılacak bir durum yok. Üredikleri yerlerden çok uzakta kıyıya vuruyorlar. Deniz suyu ısınınca onlar da yok olacak. Zaten parçalarını da görüyoruz" dedi.

Atasoy, daha önceki yıllarda ocak ve şubat aylarında yaşanan bu durumun mart ve nisan aylarında görülmesini iklim değişikliği ile bağdaştırdı.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN