Hayvansever nüfusun çoğunlukta olduğu Antalya'da vatandaşlar her ne kadar buldukları her köşeye mama ve su koysalar da yeterli olmuyor. Aşırı sıcaklardan buharlaşan ya da ısınan su sokaktaki canları çaresiz bırakıyor.
Yaz kış demeden her daim hatırlamamız gereken hayvanlar özellikle bu yıl küresel ısınmanın da etkisiyle zor günler geçiriyor. Nemin ve sıcaklığın üst düzeye ulaştığı Antalya'da yaz ayları sadece insanlar için değil sokaktaki canlar için de sıkıntılı geçiyor. Üstelik hayvanlar sahip oldukları tüyler nedeniyle çok daha fazla zorlanıyorlar. Hayvanlar konusunda duyarlı olan vatandaşların bu sıcak havalarda su kaplarını boş bırakmamaları sokaktaki canlar için oldukça önemli.
SU KAPLARINA DİKKAT!
Sokaktaki canlar için bulabildiğimiz her köşeye bir kap su koymalıyız ancak yaz aylarında tercih etmemiz gereken kap metal ya da bakır gibi ısıyı hızlıca ileten kaplar olmamalı. Hem havanın sıcaklığını suya çabuk ileten hem de çok çabuk ısındığı için hayvanın canının yanmasına neden olabilen bu tür kaplar yerine evinizde bulunan ya da herhangi bir üründen geriye kalan plastik kapları tercih edebilirsiniz.
SICAK ÇARPMASINA MARUZ KALABİLİRLER
Sıcak havalardan olumsuz etkilenen hayvanlar içinde bulundukları durumu hal ve tavırlarıyla da açıkça belli ederler. Normal şartlarda kedilerin vücut ısıları 38-39 derece, köpeklerin vücut ısıları ise 37,9 - 39,9 derece arasındadır. Ancak aşırı sıcaklar nedeniyle ısı çarpması yaşayan kedi ve köpeklerin vücut ısılarının 39-40 dereceyi bulması durumuna dikkat edilmesi gerekir. Kedi ve köpeklerde sıcak çarpması kendini şu şekilde gösterir: Baygın bir şekilde yatar, dili dışarda olur ve hızlı bir şekilde nefes alır, diş etleri kızarır, kalp ritmi hızlanır, salyası artar, nefes almakta güçlük çeker, kusar. Bu durumları yaşayan bir hayvan görülmesi durumunda bu canı gölge bir alana taşıyıp serin bir su ile aşırıya kaçmadan serinletmek gerekir.