Antalya Büyükşehir Belediyesi, 19 ilçede 1500 personel ile sivrisinek ile mücadele çalışması başlatmıştı. İnsan yaşamını tehdit eden sivrisinek sorunu devam ediyor. Çalışmaların yetersiz kaldığı bölgelerde halk isyan ediyor. Belediyelerin bir an önce ilaçlamaları artırılmasını isteyen vatandaşlar, geceleri uyuyamadıkları, sürekli sivrisinek ısırıkları nedeniyle kabardıklarını, rahatsızlandıklarını dile getiriyor.
BÜYÜKŞEHİR’E ELEŞTİRİ
Lara bölgesinde yaşayan vatandaşlar Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösteriyor. Vatandaşlar, Muhittin Böcek’e sitem ediyor. Bir vatandaş, “Suya o kadar zam yapılıyor ancak bir sivrisinek sorununa çözüm bulamıyorlar. Geçen ay 100 TL su faturası öderken şimdi 500 TL su faturası ödedim. Suya zam yapacağına şu sivrisineklere bir çözüm bulsun, duvarlarda sivrisinekler duruyor. Lara bölgesinde gece uyuyamıyoruz, bıktık bundan” sözlerini ifade ederek sitemini ve şikâyetini dile getirdi.
SİVRİSİNEKLER ISIRINCA NE OLUR?
Bir sivrisinek ısırdığında ciltte genellikle kaşıntılı ve kırmızı şişlikler oluşur. Bu durum, sivrisineğin ısırırken bıraktığı tükürüğe karşı vücudun bağışıklık sistemi tarafından verilen bir reflekstir. Sivrisinek tükürüğü, kanın pıhtılaşmasını önleyen proteinler içerir, böylece sivrisinek kan emer.
Kimi insanlar sivrisinek ısırıklarına karşı daha şiddetli alerjik reaksiyonlar gösterir. Ayrıca, sivrisinekler bazı hastalıkları bulaştırabilme potansiyeline sahiptir. Dünya genelinde sıtma, dang humması, Zika virüsü ve Batı Nil virüsü gibi hastalıklar sivrisinekler aracılığıyla bulaşır. Bu hastalıkların bulaşma riski özellikle tropikal bölgelerde daha yüksek olduğu biliniyor.
Isırık sonrası kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres, antihistaminik kremler ya da losyonlar kullanılır.
SİVRİSİNEKLERİN TAŞIDIĞI HASTALIKLAR
Sivrisinekler, çeşitli ciddi hastalıkları taşır ve insanlara bulaştırabilir. İşte sivrisineklerin taşıyabileceği bazı başlıca hastalıklar:
Sivrisinek ısırığından sonra taşıdığı plasmodium paraziti sıtmaya neden olur. Sıtma, yüksek ateş, titreme, terleme ve kas ağrıları ile kendini gösterir.
Aedes sivrisinekleri tarafından taşınan deng humması, yüksek ateş,, şiddetli baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, deri döküntüleri ve kanama eğilimlerine neden olur.
Yine Aedes sivrisinekleri tarafından taşınan zika virüsü, genellikle hafif belirtilerle seyreder ama hamile kadınlara bulaşması durumunda doğumsal anomalilere neden olur.
Culex sivrisinekleri tarafından taşınan Batı Nil virüsü, çoğu insan semptom göstermez, ancak bazıları ateş, baş ağrısı, kas ağrısı gibi belirtiler yaşayabilir. Nadir durumlarda sinir sistemi ile ilgili yan etki ortaya çıkarır.
Özellikle tropikal bölgelerde Aedes sivrisinekleri tarafından taşınan sarıhumma, ateş, ciltte ve gözlerde sararma, karaciğer yetmezliği gibi belirtilerin yol açar.
Aedes türü sivrisinekler tarafından taşınan chikunguya, Ateş, şiddetli eklem ağrıları, baş ağrısı ve deri döküntüleri yapar.
Bu hastalıklar, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde daha yaygın olduğu biliniyor. Korunmak için sivrisinek kovucu kullanmak, uzun kollu giysiler giymek ve sivrisinek üreme alanlarını ortadan kaldırılması büyük önem taşıyor.