Antalya’da yaşayan Antalya’da yaşayan yabancı uyruklu aile çocuklarının eğitim-öğretim sürecinde yaşadığı sorunlar incelendi. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında önemli bir artış yaşanan Rus aileleri, çocuklarının eğitimi için gönderdiği Rus okulunda yapılan görüşmeler ve anketlerle çocukların eğitim ve öğretim sürecinde karşılaştığı ortaya çıkarıldı.

GÖÇ ÜLKESİ TÜRKİYE

Antalya Yabancı Öğrenciler (4) (Small)

Türkiye’nin özellikle 1990’lardan beri farklı ülkelerden göç alan bir ülke olarak biliniyor. Özelikle bölgede savaş yaşanan ülkelerden gelen göçler, Türkiye’nin yapısında kısmen bozulmaya neden oluyor. İran-Irak Savaşı, Irak iç karışıklarından kaçan Irak Kürtleri, Ermenistan-Azerbaycan savaşları Azerbaycan Türkleri, Gürcistan-Rusya savaşında Gürcüler, Sırp-Boşnak savaşları Boşnaklar, Suriye iç karışıklığı Suriye Arapları, Türkmenleri, Afganistan iç karışıklığından kaçan Afganlar, İsrail-Filistin savaşlarından kaçmaya çalışan Yahudi ve Araplar, Rusya-Ukrayna savaşından kaçan Rus ve Ukraynalılar, Türkiye’ye geldi.

ANTALYA’DA SLAV VARLIĞI

Antalya Yabancı Öğrenciler (5) (Small)

Antalya’da Rusya-Ukrayna savaşı sonrasın Rus ve Ukrayna uyruklu vatandaş sayısında artış yaşanmış daha sonra bu sayı giderek azalmıştı. 2024 yılında 45 bin kadar Rus ve Ukrayna uyruklu vatandaşlar Antalya’da oturuyor. Daha önceleri Antalya’ya yerleşen Rus ve Ukraynalılar ile özel Rus okuluna giden çocuklar ülkeler arasındaki farkı yaşıyor. Bu ailelerin bir kısmı Türk vatandaşlarıyla evlenenlerden oluşuyor.

BEŞ YILDAN UZUN OLANLAR TÜRKÇE KONUŞUYOR

Antalya Yabancı Öğrenciler (3) (Small)

Yapılan araştırmada beş yıldan fazla olanların Türkçeyi konuşabildikleri bunun temelinde ise okulda verilen Türkçe dersinin önemi olduğu görülüyor. Türkçe dersi saatinin artırılması, Türkçeyi daha hızlı öğrenmede etkiliyor. Bu durum yaş ve sınıf düzeyine göre değişiyor çünkü sınıf düzeyi arttıkça Türkçe konuşma hızı yavaşlıyor ve yılı uzuyor. Türkçe dersinin küçük yaştan öğretilmesi Türkçe konuşma hızını azalttığı görülüyor. Türkçeyi kolay öğrendikleri ve önem verildiği takdir de rahat bir biçimde Türkçeyi konuşabildiklerine ortaya çıkıyor. Çocuklar Türk öğrenciler gibi matematikte zorlanıyor, Rusça verilmesine rağmen matematikte zorlanmalarının nedeninin dersi öğretme yönetimiyle alakalı olmasından kaynaklanıyor.

Antalya Yabancı Öğrenciler (1) (Small)

TÜRKÇEYİ ÖĞRENİRKEN DESTEK ALIYORLAR

Türkçe öğrenimi sırasında destek alınıyor çünkü ders saati yetersiz kalıyor. Türkçe kursları ve ek Türkçe dersleri akademik başarıları arttırıyor. Evlerde Türkçe konuşuluyor, bunun nedeni ise yaşanılan bölge ile ilgili olmasından kaynaklanıyor. İngilizce seçmeli dil olsa da evde konuşulan Türkçe, özellikle Türk vatandaşları ile evlenenlerin kullanmak istemesinden dolayı, bu da dil kullanım becerilerini geliştiriyor. Araştırma sırasında katılımcılar yüzde 98’i Türkçe yüzde 2’si ise Rusça sorulara yanıt vermesi bu durumu özetler nitelikte.

DIŞLANMA HİSSEDİYORLAR

Antalya Yabancı Öğrenciler (6) (Small)

Türkçeyi öğrenmelerinde en büyük nedenlerinden biri ise arkadaş çevreleri tarafından dışlanma yaşandıklarını hissetmelerinden kaynaklanıyor. Okul içerisinde değil, sosyal yaşamda yaşanılan bu dışlanmaya karşın ise okuldaki arkadaşlarının yardımcı olmaları ve sosyal becerilerinin yeterli olmasıyla aşıldığını görülüyor. Göç eden ailelerin çocuklarının kendi aralarında birbirlerini desteklediği araştırma sonrasında ortaya çıkmıştır. Olanakları daha iyi olan öğrenciler daha iyi geliştirme gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin okulda yaşadığı uyumsuzluğun, okul sisteminin, akademik özelliklerin, fiziki koşulların bu sorunu yarattığını gösteriyor. Okullardaki eksiklerin giderilmesi ve koşulların sağlanması öğrencinin üniversitelere olan ilgisini artırıyor.

DİĞERİNE UYUM SAĞLAMAKTA SORUN YAŞANIYOR

Araştırma ortaya çıkarıyor ki arkadaşlık sorunu, iletişim sorunu, ders başarısı sorunundan çok kültür sorunu yaşanıyor. Özellikle öğrenciler kendi gelenek-görenekleri ve kültürlerini korurken karşı tarafın yani Türk kültürüne uyum göstermeye çalışmaları ile sorun yaşıyor. Velilerde bu soruna dikkat çekiyor. Rus okullarının yetersiz olmasından dolayı belirli bir okula gönderiyorlar. Veliler kaliteli bir eğitim istiyor, bunun yanı sıra öğrencilerin kişisel özelliklerine göre uygun, yeteneklerini belirleyici bir sistemin Rus okulunda uygulanması iyi bir yabancı dil eğitiminin öğrencilere verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Bunun yanı sıra veliler, öğretmen-öğrenci ilişkisinin iyi olması gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: UĞUR FİDAN