Antalya kıyı şeridiyle Türkiye’nin önemli bir yeri konumunda. Bununla birlikte Antalya’da balıkçılık sektörü önemli bir ölçüde yerini koruyor. Antalya’da bilinçsizce yapılan avcılık balıkçılık sektörü için tehlike arz ediyor. Ancak balık avcılığı geleneksel yöntemlerin yanı sıra modern balık avcılığı ön plana çıkıyor. Geleneksel balık avcılığında parakat balık avcılığı önde geliyor. Parakat balıkçılığı, denizin dibinde yaşayan özel balık türlerini hedef alır ve genellikle kalın bir beden misina üzerine çeşitli aralıklarla daha ince misina kullanılarak bağlanan köstek iğneleriyle yapılır. Ancak, bu avcılık türü, iş gücü ve yem maliyetleri nedeniyle masraflı bir uğraş haline geldi. Yakalanan balıklar genellikle özel ve değerli türler olup, bu da parakat balıkçılığını ekonomik açıdan önemli kılıyor. Antalyalı balıkçı Mehmet Bakar, geleneksel avcılığın modern zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde, parakat balıkçılığının geleceği belirsizlik içinde olduğunu belertti.

MASRAFLI BİR AVCILIK BİÇİMİ

Balıkçılık (3)

Antalya körfezinde parakat balık avcılığı çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Antalyalı Balıkçı Mehmet Bakar parakat avcılığının zorlukların ve bu avcılık biçimin epey masraflı olduğunu söyleyerek, “Profesyonel Balıkçılık türlerinden biri olan parakat Balıkçılığı önemli bir avlanma biçimi. Parakat Balıkçılığı ülkemizde bölgesel olarak birbirine benzer değişik şekillerde adlandırılır ve uygulama metotları, hedef olan balığa göre değişiklik gösterir Temel olarak parakat, suyun zemini veya orta suya serilen ve kalın bir beden misina üzerine çeşitli aralıkla daha ince bir misina kullanılarak bağlı kösteğe bağlı iğnelerden oluşan bir takımın adıdır bu avcılıkta kullanılan iş gücü ve yem esas alındığında, masraflı bir avcılık türüdür. Bu sistemle tutulan balıklar özel ve pahalı türlerdir” şeklinde ifadeler kullandı.

“8 İLA 10 SAAT SÜRÜYOR”

Balıkçı Bakar parakat balık avcılığında dikkat edilmesi gereken konulardan şu şekilde bahsetti: “Bir parakat avı, hazırlık aşaması ile şu şekilde gerçekleşir. Öncelikle hedef balık seçilir. Örneğin lahos baliği avı için uygun yemlerden olan sardalya, guppes veya kalamar, kullanılan iğne büyüklüğüne göre kesilir ve yem sıralı bir şekilde iğnelere takılır. (Bu örneğin 5000 metre uzunluğunda ve üzerinde 600 adet iğneye, 600 adet yemin takılmasıdır).

Balıkçılık (1)

Lahos denizin zemininde yaşayan bir balık türü olduğu için parakat denizin dibine, uygun derinlikte, ağırlıklar kullanılarak indirilir. Bir ya da iki saat bekledikten sonra sırayla toplanmaya başlanır. Bütün bu işlemler 8 ila 10 saat sürer. Ülkemiz kıyılarına gelen istilacı türellerden biri olan balon balıkları yüzünden parakat avcılığı artık sadece geceleri yapılabilmektedir. Gündüz yapıldığı takdirde, balon balıkları parakat teçhizatına büyük hasar vermekte.”

Balıkçı Bakar sözlerini Türkiye de balık avcılığını azalığını ifade ederek şu şekilde sürdürdü; “Ülkemizde parakat ile balık avcılığı birçok sebepten ötürü azalmaktadır. Bu sebeplerin başında yakıt giderleri, istilacı türlerin verdiği hasarlar, gerekli olan yemlerin temininin zorlaşması ve kaçak avcılık gelmektedir.”

12 AY PARAKAT BALIKÇIL AVI YAPILABİLİYOR

Bakar, avcılıkta verimliğin sağlanması için bir den fazla etkenin olduğunu belirtti. Aynı zamanda Antalya’da parakat avcılığın yapılabildiğini vurgulayan balıkçı Bakar, “Parakat avcılığında verimliliğin sağlanabilmesi için birçok faktör göz önüne alınarak çalışılmalı. Kullanılan iğne ve misinanın kalitesinin yanı sıra, ay takviminin takibi, dip akıntılarının yönü, kullanılan yemin kalitesi, meteorolojinin takibi başarıyı etkileyen faktörlerden sadece bazılarıdır. Ülkemizde ve Antalya’da 12 ay parakat avı yapılabilmektedir. Bu avlarla lahos, akya, antenli mercan, sinarit, trança, çipura gibi birçok balık türü avlanır.  Ancak bazı türlerin avlarına boy limiti ve zaman limiti konulmuştur. Örneğin lahos 1 Haziran 1 Eylül arasındaki sürede avlanması yasaktır ve cezası caydırıcıdır” dedi.

Balıkçılık (2)

MODERN ZORLUKLARLA KARŞI KARIYA

Parakat balıkçılığında başarı, bir dizi faktöre bağlı. Kullanılan ekipmanın kalitesi, avlanma zamanlaması, hava durumu ve kullanılan yemler gibi faktörler, avcılık verimliliğini etkiliyor. Antalya’da istilacı türlerin varlığı ve avlanma sınırlamaları, parakat balıkçılığını daha da zorlaştıran faktörler arsında yer alıyor. Ancak, parakat balıkçılığı, bazı modern zorluklarla karşı karşıya geldi. İstilacı balon balıklarının varlığı, geleneksel avcılık pratiğini etkilemiş ve sadece gece avcılığına izin verilmesine neden oldu. Yakıt maliyetleri, yem temini zorlukları ve kaçak avcılık gibi faktörler de parakat balıkçılığını tehdit ediyor. Parakat balıkçılığı, ülkemizin deniz kültürünün önemli bir parçası olmaya devam ediyor, ancak modern zorluklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Gelecekte, bu geleneksel avcılık pratiğinin sürdürülebilirliği için çeşitli önlemlerin alınması gerekiyor.

Muhabir: ERDEM KILIÇ