Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) koordinesinde düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi’nde iklim değişikliğinin, Batı Akdeniz Bölgesi üzerindeki ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları kapsamlı bir şekilde ele alındı. Zirveye katılan uzman isimler, bölgede yaşanan iklim değişikliğinin etkilerini, bu etkilerin sanayi, tarım, turizm ve ticaret sektörleri üzerindeki yansımalarını ve bu risklere karşı alınabilecek önlemleri değerlendirdi. Düzenlenen zirveye Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Deha Erpek, Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, ANSİAD Başkanı Ercan Özbek, iklim değişikliği uzmanları ve ilgili kurum ile kuruluş temsilcileri katıldı.

Vali̇ Hulusi̇ Şahi̇n

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE EDİLMELİ”

Törende konuşan Vali Hulusi Şahin, son birkaç yıl boyunca dünya tarihini etkileyecek çok önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, “Son yıllarda dünya tarihinin en sıcak ve en kurak mevsimlerini, büyük depremleri, fırtınaları ve daha birçok olumsuz durumu yaşadık. Dünyada son iki yüz elli yıl içerisinde ne pahasına olursa olsun kazanmak anlayışı hâkim oldu. Bu anlayış, insanlığı ve dünyayı geri dönüşü çok zor bir noktaya getirdi. İklim krizi bir yaklaşım ve senaryo değil gerçek bir durumdur. Bunun için hazırlıklı olmamız gerekiyor. Aksi takdirde bazı toplumlar, bazı şehirler ve bazı ülkeler yok olma tehlikesi ile karşılaşabilir. “ diye konuştu.

“SEKTÖRLER YENİ TEDBİRLER ALMALI”

Antalya İkli̇m Zi̇rvesi̇ Protokol

Bölgede faaliyet gösteren sektörlerin ve yetkililerin iklim değişikliği konusunda yeni tedbirler almaları gerektiğini belirten Vali Şahin, “Tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki tüm hazırlıklarımızı ve anlayışlarımızı iklim değişikliğine göre dizayn etmemiz gerekiyor. Her türlü faaliyetimizi iklim değişikliğini ve bunun maliyetini hesap ederek yapmalıyız. Yeni tarım, yeni turizm ve yeni sanayi anlayışı içerisinde belirli bir takvim süresince yapmakla yükümlü olduğumuz hususlar var. İklim değişikliği ile mücadele konusunda hepimize büyük görevler düşüyor. Önümüzdeki dönemde yapacaklarımızı ve planlarımızı bu zirvenin çıktıları ile birlikte gözden geçireceğiz. Bu önemli zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.” açıklamalarında bulundu.

“İKLİM KRİZİNDEN EN ÇOK ANTALYA ETKİLENECEK”

Antalya İkli̇m Deği̇şi̇kli̇ği̇ Zi̇rvesi̇

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, iklim krizinden en çok etkilenecek kentlerden birinin Antalya olduğuna dikkat çekti. Antalya’nın iklim değişikliğinden göreceği zararların ulusal ve uluslararası boyutlarda olabileceğini ifade eden Muhittin Böcek, “Antalya’mızın sahip olduğu zengin çevre değerlerini korumak ve gelecek nesillere taşımak için nötr karbon hedefimizle ilerliyoruz. İklim değişikliği ile mücadele ve uyum kapsamında tarım, turizm, peyzaj, ulaşım, altyapı, kültür ve sanat gibi birçok alanda çevre odaklı, bilime ve tekniğe dayalı, ortak akılla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Başkan Böcek, maliyeti her ne olursa olsun temiz enerji yatırımlarına, çevre dostu ulaşım araçlarına, akıllı şehir ve yeşil şehir uygulamalarına, uzun vadeli çevre ve doğa dostu projelere yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Böcek, hedeflerinin Antalya’yı iklim dostu kent yapmak olduğunu ifade etti.

“DAHA DUYARLI OLMAMIZ GEREKİYOR”

Antalya İkli̇m Zi̇rvesi̇ Protokol

Törende konuşan ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek, İklim değişikliği konusunda gündem oluşturmak, farkındalık yaratmak ve çözüm önerileri üretmek amacıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle ‘İklim değişikliği Zirvesi’ düzenlediklerini dile getirdi.

ANSİAD Başkanı Özbek ise şunları söyledi: “Antalya’nın büyük bir turizm ve tarım bölgesi olması, göç alması ve hızlı büyümesi, çevresel, ekonomik, sosyal sürdürülebilirlik konusunda daha duyarlı olmamızı gerekli kılmaktadır. Küresel rekabette yeşil sertifikasyon şirketlerle birlikte şehirleri de ilgilendirmektedir. Yeşil, dijital, döngüsel değer zinciri bölge, şehir ve kırsal kalkınmanın anahtarıdır. İllerimizin, ilçelerimizin her biri bu çerçevede kalkınma programlarına sahip olmalıdır.”

 “YEŞİL FİNANSMAN DOĞRU KAYNAK OLACAK”

“İklim politikaları, karbon ve su ayak izini azaltmanın, Avrupa yeşil mutabakatına uyumun, sınırda karbon düzenlemesi vergisinden kurtulmanın ötesinde sürdürülebilir, yeşil, dijital ve akıllı ekonomi ve sosyal yapıya geçiş politikaları olarak ele alınmalıdır.” diyen Başkan Özbek, “Dünyada yeşil veya sürdürülebilir finans pazarının büyümesi yeni fırsatları da getirmektedir. Yeşil finansman pazarının bu yıl 7 trilyon dolara yaklaştığı, 10 yıl içinde 38 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Yeşil finansman Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu dış finansman için de doğru kaynak olacaktır.” ifadelerinde bulundu.

Ercan Özbek

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR FARKINDALIK ARTMALI”

ANSİAD Başkanı Özbek, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“ANSİAD olarak, sivil topluma, özel sektör kuruluşlarına önem veriyor, sorumluluk alıyor ve iklim değişikliği konusunda farkındalık artışına, yeni politikaların belirlenmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Antalya’nın büyük bir turizm ve tarım bölgesi olması, göç alması ve hızlı kentsel büyümesi, çevresel, ekonomik, sosyal sürdürülebilirlik konusunda daha duyarlı olmamızı gerekli kılmaktadır.

Küresel rekabette yeşil sertifikasyonun şirketlerle birlikte şehirleri de ilgilendirdiğini belirtmeye ihtiyaç yoktur. Yeşil, dijital, döngüsel değer zinciri bölge, şehir ve kırsal kalkınmanın anahtarıdır. İllerimizin, ilçelerimizin her biri bu çerçevede kalkınma programlarına sahip olmalıdır.  

Bu süreci sürdürülebilirlik felsefesine uygun yönetişim ilkeleri içerisinde merkezi idare, yerel yönetim, kamu, özel sektör, sivil toplum iş birliğiyle yürütmeliyiz. İşte bu zirve ANSİAD ve Antalya büyükşehir belediyesi iş birliğinde ortak çabanın ilk adımıdır.”.

2 MİLYON 398 BİN 198 FİDAN DİKİLDİ

İkim Değişikliği Zirvesi’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliği alanında yaptığı çalışmalar da anlatılarken, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin son beş yılda toplam 2 milyon 398 bin 198 fidan dikimi gerçekleştirdiği açıklandı. Bu fidana dikimi 14 bin 389 ton CO2 eşdeğerinde bir karbon yutağına eş değer yeşil alan oluşturdu.

OTURUMLAR DÜZENLENDİ, ÇÖZÜMLER ELE ALINDI

İklim Değişikliği Zirvesi açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. “İklim Değişikliği Zirvesinin Düzenlenmesindeki Amaç ve İklim Değişikliğinin Batı Akdeniz Bölgesi’ne Muhtemel Etkileri” başlıklı ilk oturumda Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek “İklim Değişikliği Ekseninde Su Kaynakları Yönetimi” konusunu ele aldı. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy “İklim Krizi ve Tarım-Gıda Sistemleri”, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Tamer Atabarut ise “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Perspektifinden Turizm” başlıklı sunum yaptı.

“Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri” konulu başlığında gerçekleşen zirvenin ikinci oturumuna Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Cengiz ve Isparta Belediyesi Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu katıldı. Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, ise son beş yılda Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre alanında yaptığı çalışmalara ilişkin katılımcılara bilgi verdi.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN