Geçtiğimiz yıl aralık sonunda 2024 yılı asgari ücrete yüzde 49 zam yapılmış, yeni yılın asgari ücreti 17 bin 2 TL olmuştu. Ancak 3 Temmuz günü 2024 yılı ilk 6 ayın enflasyonu açıklandı. TÜİK’e göre ilk 6 ayda yüzde 24,73 oranda artarken, ENAG’a göre ise 2024 yılı ilk 6 ayında yüzde 4,16 oranında attığı görülüyor. Ancak artan enflasyon karşısında vatandaşın aldığı maaş eriyor, alım gücü düşüyor. Ülkede olduğu gibi Antalya’da da aynı sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Turizm kenti olan Antalya’da kira fiyatlarının artması, vatandaşın aldığı ücretin enflasyon karşısında erimesi çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Yılbaşında enflasyonnun artış göstermesi sonucunda asgari ücrete zam yapılacağı belirtilmişti. Ancak artan enflasyon karşısında hiçbir atış yapılmadı. Antalya TÜRK-İş il temsilcisi ve yol iş sendikası 1 No’lu şube başkanı cemil Ünal, Antalya’da bulunan vatandaşların yaşadıkları zorlukları dile getirdi. Ünal arta enflasyon karşında alım gücünün düştüğünü belirtti.
DENETİMSİZLİK VAR
Antalya TÜRK-İş il temsilcisi ve yol iş sendikası 1 No’lu şube başkanı cemil Ünal, vatandaşın alım gücünün artması için gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getirerek, “Bu konuyla ilgili Konfederasyon Başkanımız Ergün Atalay ve Federasyon Başkanımız Ramazan Ağ, bu konuyla ilgili alım gücünün arttırılması ile ilgili duyarlılığını her zaman, her ortamda, her toplantıda dile getirdi. Enflasyonun düşeceği ne? Ama biz enflasyon düşecek derken hep yükseliyor enflasyon. Neye? Denetimsizlikle ilgili. Marketler yani aldı başını serbest piyasa ekonomisi diye. Kimsenin fiyat ortalaması alınmıyor. Farklı düşünceler. Hem biz bununla ilgili de zaten alım gücünün arttırılmasıyla ilgili biz bu ücretin yerinde saymaması veya hep vergi oranına azdan az, çoktan çok alınsın. Askeri ücretle ilgili vergi muhabbeti devam ettirilmesi yönündeyiz. Yılbaşı’nda 17 bin 2 lira asgari ücretle ilgili zaten biz o zaman istemiştik 18 bin lira olsun ileride de görüşelim Temmuz, Ağustos gibi, Eylül gibi neyse bir görüşelim. 2-3 defa talebi oldu zam yapılmaz diye bir olay yok alım gücünü arttırabilmek için hele hele Antalya gibi bir turizm kentinde yaşamak çok zor. Türkiye'nin her yerinde aynı sıkıntı, aynı sorun konutlarla ilgili alamama veya kiralık yer bulamama sorunlar yaşanıyor” şeklinde ifadelere yer verdi.
ANTALYA’DA KEYFE KEDER KİRA FİYATI BELİRLENİYOR
Enflasyonun arttığını alım gücünün düştüğünü belirten Ünal, Antalya’da kira fiyatlarını keyfe keder belirlendiğini vurguladı. Ünal, “Enflasyon arttı fiyatlara yetişilmiyor ama asgari ücret hala aynı seviyede. Aynı seviyede duruyor ama fiyatlar durmuyor. Araştırmaya göre veya üretici endeksine göre kira oranı artışı yüzde 20 ama öyle bir olay yok ki. Herkes dilinin döndüğüne göre, aklının erdiğine göre dairesinin konumuna göre ücret istiyor. En son Rusya'dan Ukrayna'dan bunun öncesi de var ‘niye geldiler’ demiyorum. Turist varlığında gelenlere başlayalım. Otellerimiz var 4 yıldızlı, 5 yıldızlı otellerde gidip kalabilir. Ama kiralıyorlar. O da topluma yayılıyor. Ama benim de askeri ücretli vatandaş geliyor o binada oturma hakkını engellenmiş oluyor. Denetimsizlik var. Biz bunu defalarca kez söyledik. Bunun denetlenmesi, gözetlenmesi ve göz ardı edilmemesi yönünde açıklamalarımız oldu. Konfederasyon Başkanımız Ergün Atalay da bu konuyla ilgili temkinliydi. O dönem de Ocak'ta Askeri Ücret Tespit Komisyonda konfederasyon başkanımız oradaydı. Konfederasyon başkanımız Ergün Atalay ve Ramazan Ağar da oradaydı. Hatta şerh koydukları kendileri orada askeri ücretle ilgili ‘18'in altındaki hiçbir şeye imza atmayız’ diye şerh koyduk biz bununla ilgili” dedi.
“EMEKTEN TASARRUF EDİLEMEZ”
Ünal, emekten tasarruf edilemeyeceğini ifade ederek, “Ücret artışlarıyla ilgili toplu sözleşmelerde sıkıntı var. Temmuz, Ağustos'ta yaptığımız 2022 sözleşmesi iyiydi ama enflasyon ve küresel kriz alım gücünü zayıflattı. Bu durumu Maliye Bakanı ve Cumhurbaşkanı onayıyla çözmeye çalıştık ama yeterli olmadı. Alım gücü çok zayıfladı ve önümüzdeki günlerde neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz. Küçük tasarruf tedbirleri üzerinde çalışıyoruz ve görüşmeler devam ediyor. Emekten tasarruf edilemeyeceğini her zaman vurguladım. Federasyon başkanımız Türk-İş Erdoğan Atalay, Hak-İş ve DİSK ile ortak açıklamalar yaptı. Vergi oranlarıyla ilgili yüzde 15'i yılbaşında aldığımız gibi yıl sonunda da almak istiyoruz. Özel sektörde çalışanlar daha da sıkıntılı. Bu insanların yaşama hakkı yok mu? Emekten tasarruf yapılmaz. Karayollarında veya tarımda çalışan arkadaşlarımız var.
Pandemi döneminde sıkıntılar yaşadık ama hepimiz çalıştık. Karayollarında çalışanlar, sıcaklık 35-40 derece, asfalt 120 derece sıcaklığında çalışıyor. Orman işçileri yangınla mücadele ediyor. Tarım sektöründe çalışan işçiler, düşük ücretler nedeniyle çocuk işçiliğine karşı çıkıyor. İş güvenliği ve işverenlerin sorumlulukları yerine getirildiğinde ekonomik rahatlama sağlanır. Sendikasız çalışan ortamlarda iş güvenliğine uyulmadığını görüyoruz. Türkiye'de iş kazaları sık yaşanıyor. Hayvan haklarına ve sanatlara saygılıyız. Teşkilatımla ilgili olarak, şu anda kapanan hiçbir yol yok. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini savunuyoruz. Barajlarla ilgili hiçbir zaman takıntımız olmadı ve yaptıklarımızdan şüphemiz yok” diye konuşmasını sonlandırdı.