Antalya'da kuraklıkla mücadele eden ilçeler, özellikle su kaynaklarının sınırlı olduğu ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde öne çıkıyor. Antalya'nın kuraklıkla mücadele eden ilçeler ve bu ilçelerin gelecekteki durumları endişe verici boyuta yükselecek gibi görünüyor.

İşte tehlikede olan o ilçeler:

KAŞ

Antalya’nın en batısında bulunan Kaş, coğrafi yapısı nedeniyle su kaynakları açısından sınırlı bir bölgede yer alıyor. Yazın nüfusun artmasıyla su tüketim artışı da yaşanıyor. Bu durum kuraklık riskini doğuruyor. Kaş'ta ilerleyen süreçlerde su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi büyük önem taşıyacak. Yağışların azalması durumunda, su sıkıntıların yaşamasıyla bu durum önemli hale gelecek.

Kuraklık (3)-1

KUMLUCA

Kumluca, seracılığın yoğun olarak yapıldığı Antalya’nın önemli tarım ilçesi olarak biliniyor. Tarımsal sulama su tüketimini artırması ve yer altı sularının kullanılması nedeniyle su seviyelerinde düşüş yaşanıyor. Tarımda kullanılan suyun verimli yönetilmemesi durumunda, kuraklıkla mücadele için geç kalınması ile sonuçlanabiliyor. Alternatif sulama yöntemlerine ve su tasarrufuna yönelik önlemler alınmazsa tarım tehlikeye girecek.

FİNİKE

Tıpkı Kumluca gibi tarım ilçesi olan Finike, narenciye üretimiyle tanınıyor. Suya gereksinim duyan Finike, yeterli su bulunmadığında dünyaca ünlü ‘Finike Portakalı’nın sonu gelecek. Artan kuraklık riski her geçen gün belirtisini gösteriyor.

DEMRE

Su kaynaklarının sınırlı olduğu bir diğer ilçe de Demre, tarımsal faaliyetler ile turizm faaliyetleri nedeniyle çok su tüketimi gerçekleşiyor. Kuraklığın devam etmesi durumunda, tarımsal üretimde azalmalar yaşanabilir ve su temininde zorluklar baş gösterebilir. Bu nedenle suyun tasarruflu kullanımı ve alternatif su kaynaklarının geliştirilmesi önem kazanıyor. Tehlike çanları Demre için çalıyor.

ELMALI

Elmalı, su kaynakları açısından daha sınırlı olan ve tarımın yoğun olarak yapıldığı bir ilçeler arasında yer alıyor. Her geçen gün yer altı sularının aşırı kullanım nedeniyle kuruyor. Elmalı’nın ilerleyen yıllarda su kaynaklarını kaybetmesi durumda tarım son bulacak ve göç hareketleri yaşanacak.

Kuraklık (2)-1

KORKUTELİ

Korkuteli, tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bir diğer ilçedir. Su kaynaklarının azalması, bu bölgedeki tarımsal verimi olumsuz etkiliyor. Zaman zaman su kesintisinin yaşandığı bölgede ilerleyen süreçlerde ne yaşanacağı ise bilinmiyor. Önlem alınmaması durumda Korkuteli, kuraklıktan dolayı göç etmek zorunda kalacak.

MANAVGAT

Manavgat, turizm ve tarımın yoğun olduğu bir ilçe olarak biliniyor. Su tüketiminin artması, özellikle yaz aylarında su sıkıntısına yol açıyor. Kuraklık yaşanması ilçeler arasında, su tasarrufları sağlanmazsa yakında Manavgat’ta ciddi su kesintileri yaşanabilir

Kuraklık (4)

SERİK

Serik, tarım ve turizmin yoğun olduğu Antalya’nın bir diğer ilçesidir. Su kaynakları üzerindeki baskı, kuraklık riskini artırıyor. Yaşanan orman yangınları, yağış olanağını düşürüyor. Tarımsal üretimi sekteye uğratacak olan su krizi nedeniyle acil önlem alınması gereken ilçeler arasında.

Kuraklık (5)

KURAKLIĞIN ÖNLEMLESİ İÇİN GEREKLİ OLANLAR

Antalya’da birçok ilçesi tarım ve turizm faaliyetleri nedeniyle su tüketiminin yoğun yaşanıyor. Yakında su kaynaklarında yaşanan kuraklık nedeniyle acil önlem planları devreye sokulsa da yeterli gelmeyebilir. Evsel, tarımsal ve turistik su kullanımları tasarruf önlemlerinde olmalı, alternatif su kaynakları aranmalı, modern sulama tekniklerine geçilmeli, iklim değişikliğine uyumlu projeler üretilmeli böylece tasarruf tedbirleri artırılabilir.

Muhabir: UĞUR FİDAN