Caretta carettalar nesli tükenme tehlikesinde olan bir tür. Antalya’nın Kemer İlçesi’nde ise bu konu hakkında gerekli çalışmalar yapılıyor. Kemer Belediyesi ve Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi’nin ortak yürüttüğü çalışmalar caretta carettaların neslinin devam etmesi için yürüttüğü çalışma meyvesini vermeye başladı.

Olimpos Çıralı (1)

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERE UYARI

Antalya'nın gözde tatil bölgelerinden biri olan Çıralı ve Olimpos sahilleri, Caretta carettaların yumurtlama döneminde ve yumurtadan çıkış süreci boyunca kamp faaliyetlerine kapatıldı. Mayıs ayında başlayan ve Eylül’ün sonuna kadar devam edecek olan bu süreçte sahillerde kamp yapmak, çadır kurmak ve ateş yakmak yasak olacak. Yumurtlama ve çıkış dönemi caretta cerattalar için çok önemlidir. Bu dönemde yavruların denizle buluşması için sahillerde denetimlerin artırılması, ziyaretçilerin duyarlı olmaları ve kurallara uymaları gerekir. Sahil boyunca bilgilendirici tabelalar da önemli bir noktadır. Bu yasak sayesinde kaplumbağaların üreme başarısı artıp ve popülasyonlarının korunmasına önemli katkı sağlanabilir.

Olimpos Çıralı (7)

Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habib Altınkaya, Olimpos ve Çıralı sahillerindeki ceratta ceratta yumurtalarının korunması ile alakalı ne tür çalışmalar yaptıklarını anlattı. Yerli ve yabancı turistlere uyarıda bulunan Altınkaya, şu sözlere yer verdi:

SAHİLLERE GİRİŞLER ENGELLENİYOR

“Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme ve İşletme Kooperatifi olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yaptığımız protokole istinaden deniz kaplumbağası koruma izleme çalışması yürütüyoruz. Ortağımızın biri de Kemer Belediyesi’dir. Yumurtlama dönemi ve çıkış süreci nedeniyle 1 hazirandan itibaren çalışanlarımız ve gönüllü arkadaşlarımızla akşam 21:00 ile sabah 06:00 arası sahile girişleri engelliyoruz. Bunun sebebi ise yumurtaları korumak ve yavru çıkışlarını sağlamak. Bu süreçte koruma ve izleme çalışmaları devam ediyor.

Olimpos Çıralı (6)

ÇIKIŞLAR VE DENİZE ULAŞIM RAPORLANIYOR

Sahilde ses, ışık, gürültü, insan girişleri engelleniyor, yavru çıkışları devam ediyor. Sorun çıktığında yavruların yumurtadan çıkmasına yardım ediyoruz. Amaç sıkışmış yavruları kurtarmak. Ayrıca veri toplama işlemi de yapıyoruz. Deniz kaplumbağası o yuvada kaç tane yumurta bırakmış, kaçı denize gitmiş, kaçı ölmüş, embriyo olarak kaç yumurta var bunları veri olarak kaydediyoruz. Bu şekilde bütün yuvaları açıp kontrolünü yaptıktan sonra bunları raporlayıp daha sonra yıl sonunda, eylülün 30’una kadar bu süreç devamı ediyor. Daha sonra raporları bakanlığa, Tarım ve Orman Bakanlığı’na teslim ediyoruz.  30 yıldır kesintisiz çalışma yürütmekteyiz.

Olimpos Çıralı (3)

SAHİLLER KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Bu yıl 30 yılın en yüksek yuva sayısına ulaştık.  Bugün itibariyle 178 yuvamız var. En fazla 2018 yılında 151 yuvaya ulaşmıştık. Şu an yavru çıkışları hala devam ediyor.  Yuva çıkışlarında bazen insanları da alıyoruz. Bunu da İnstgram hesabımızdan gün ve saatini belirtiyoruz. Yüzlerce insan yuvadan çıkışları izlemek için geliyor. Önlem olarak kenarları şeritle kapatıyoruz, ışıkları kapatıyoruz, gerekli olan çalışmaları yapıyoruz.  İnsanlar bu çalışmayı görüyor. Yavruları görüyor. Tabi ki çevre bilinci, çevre duyarlılığı artıyor.”

Bunun yanı sıra Kemer Belediyesi hayvan barınağının veteriner hekimi Fevzi Uzun, aldıkları önlemleri şu şekilde dile getirdi:

Olimpos Çıralı (5)

KEMER BELEDİYESİ’NDEN GÜNLÜK KONTROL

“Yumurtaları korumak önlemler alınıyor. Bölgede bir kooperatif var. Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi oradaki bölge sakinlerinin kurduğu bir kooperatiftir.  Eski muhtar ve şu an da kooperatifin başkanı Halil Bey ve ekibi bu işi yürütüyor. Bu bölgede rutin olarak günlük kontrol yapıyorlar. Sahilin güvenliğinden tutun da yumurtanın karaya çıkardığı süreç, kumsala çıkan hayvanların kontrolüne kadar hepsiyle ilgileniyorlar.  Kaplumbağaların yumurtlama dönemi mayısta başlar temmuzun sonuna kadar devam eder.

Olimpos Çıralı (4)

IŞIK VE SESE DUYARLILAR

Daha sonra yumurtadan çıkış periyodu başlar. Çıkış periyodunda özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Esas şey sahaya giriş yani sahile girişi engellemek, sahilde ki ışıkları engellemek, insan varlığını engellemek, bunlara dikkat ediyoruz. Çünkü yumurtadan çıkan yavrular ışığa ve sese çok duyarlılar. O yüzden yönlerini değiştirip farklı noktalara gidebiliyor. Bu da ölümlere sebep oluyor. Ayrıca bu alanlarda kamp yapılması şu an yasak. Çıralı ve Olimpos sahillerine akşam 9 ila sabah 6 arası giriş yasak.

VATANDAŞLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

Halkın bu konudaki duyarlılığına gelecek olursak şöyle söyleyeyim Çıralı’da tatile gelenlerin yüzde 90 yüzde 80 oranında ne yapması gerektiğini biliyor. Ama günübirlikçilerin bir bilgisi yok. Bu da sorunlara sebep olabiliyor. Bilgilendirme panosu var, Turkcell’den bölgeye gelen insanlara mesajda gönderiliyor.  Kemer Belediyesi’nin Instagram sayfasında da Çıralı’ya gelen sakinlerin yapmamasını istediğimiz şeyler başlıklı yazılar yayınlanıyor. Giriş kapısında tabelalar da mevcut. Ama insanlar okumayı sevmediği için çok dikkat etmiyorlar.”

Muhabir: Demet Gökçe