Doğal güzellikleri ile kartpostallık görüntüler sunan Antalya aynı zamanda topraklarında birbirinden farklı endemik bitkiler yetiştiriyor. Deniz seviyesinden yükseklere doğru çıkıldıkça, birden fazla iklimin görüldüğü Antalya’da kıyı kesimlerinden Torosların zirvesine doğru değişen bitki zengin örtüsü yer alıyor. İşte Antalya’nın endemik bitkileri ve binlerce yıl yaşayan ağaçları..

KEMER ORKİDESİ

Dünyada sadece Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde büyüyen kemer orkidesi Antalya kemer bölgesinde yayılım göstermesinden dolayı bu ismi aldı.

Kemer Orkidesi ( Ophrys Climacis)

Antalya'nın endemik bitkileri arasında yer alan Kemer orkidesi neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmasından dolayı koruma altına alındı. Kemer orkidesi, aynı zamanda salep yapımında da kullanıldığı için nesli tükenme tehlikesi altındadır.

OLİMPOS SAFRANI

Antalya’nın endemik bitkileri arasında yer alan Crocus wattiorum, Olimpos Safranı adı ile biliniyor.  Safran çeşitleri arasında nesli tükenme tehlikesi altında olan Olimpos Safranı genellikle Antalya’nın kemer ilçesinde yetişir.

Olimpos Safranı1

Olimpos safranının dünyada sadece Antalya’da yetiştiği biliniyor. Oldukça yüksek fiyatlardan satılan Olimpos safranı son yıllarda kaçakçılar tarafından yurt dışında satışa çıkarılıyor.

Antalya’nın eşsiz coğrafyasında yetişen mor renkli çiçek görenleri büyülüyor.

SİDE CANAVAR OTU

Sarı otların arasında zahmetsizce büyüyen kızıl renkli canavar otu Antalya’nın endemik bitkilerinden biridir. Yalnızca Antalya Side bölgesinde yetişen Orobanche sideana, Canavar Otu olarak biliniyor Dünyada sadece Antalya Manavgat Side’de yetişten Canavar Otu koruma altına alınan türlerden biridir.

Canavar Otları 1

Antalya topraklarında kendiliğinde yetişen bu ot, uzun yıllar canlı olarak kalma özelliğine sahip.

KAPUTAŞ ANDIZ OTU

Antalya’nın zengin bitki örtüsünde yetişen Kaputaş andız otu dünyada yalnızca Antalya’nın Kaş ilçesinde yetişiyor. Inula sechmenii adı ile bilinen andız otu yalnızca Antalya Kaş bölgesinde yetiştiği için bu ismi aldı. Uçurum kenarlarından sarkan andız otu sarı ve turuncu renkli görüntüsü ile dikkat çekiyor.

Kaputaş Andızotu

Bir kaya bitkisi olan Kaputaş Andız Otu ilk olarak 1984 yılında keşfedildi. Sarının farklı tonlarında ve tüylü bir görünüme sahip olan bitkinin büyüdüğü tek yöre Kaş Kalkan’dır.

KANGAY BİTKİSİ

Antalya’nın keşif tarihi yakın bir tarihe dayanan endemik bitkilerinden biri de Kangay’dır.  Antalya’nın Saklıkent bölgesinde görülen Kangay bitkisi maki ve ormanların arasında kendiliğinden büyüyor.

Kangay Bitkisi Antalya

Rhaponticoides hierroi adı ile bilinen Kangay sarı renkli otsu bir çiçektir. Tarım alanlarında da büyüyen Knagay, doğal alanların tahrip edilmesi nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden biridir

ANTALYA YÖRESİNDE YAŞAYAN AĞAÇLAR

Zengin bir biyoçeşitliğe sahip olan Antalya, ormanları ile de dikkat çekiyor. Antalya’da kıyı kesimlerinde dağların tepesine kadar birebirinden farklı ağaçlar yetişiyor.

1000 YILLIK SEDİR AĞAÇLARI

Türkiye’de çeşitli bölgelerde yaşayan Sedir Ağacı, Antalya’nın zirvelerinde büyüyor. Uzun ve ince telli yaprakları ile dikkat çeken ağaç 40 metreye kadar uzayabiliyor. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişen ağaç, Antalya’yı çevreleyen Toros dağlarında kendi halinde büyüyüp yayılış gösteriyor. Sedir ağaçları aynı zamanda yüzyıllarca yaşayabiliyor.

Sedir Agaci

Uzun yıllar yaşayan sedir ağaçlarının ömürleri bin yılları buluyor. Burdur Altınyayla’da 500 küsür yaşında bir sedir ağacı bulunuyor. Zirveleri seven sedir ağaçları Antalya’nın yüksek kesimlerinde yüzyıllardır varlıklarını sürdürüyor ve en güzel ormanları oluşturuyor.

EFSANELERE KONU OLAN MEŞE AĞAÇLARI

Yaban hayatın içinde zahmetsizce büyüyen meşe ağaçları Antalya’nın çeşitli bölgelerinde yayılış gösteriyor. Mitolojide efsanelere konu olan meşe ağaçlarının aynı zamanda antik çağlarda Zeus’un kutsal ağacı olduğu biliniyor.

Mese Agacı

Doğanın en güzel renklerini barındıran meşe ağaçları her mevsim farklı bir renge bürünüyor. Yaprakların yeşilden, turuncuya ve pembeye döndüğü meşe ağaçları Antalya’nın en güzel ormanlarını oluşturuyor. 3o metreye kadar uzanana meşe ağaçlarının ömrü ise 250-400 yıl arasında değişiyor.

2000 YIL YAŞAYAN SERVİ AĞAÇLARI

Toroslarda büyüyen servi ya da selvi ağaçları Antalya’ya özgü ağaçlardandır. Dekoratif görünümleri ile her alanda karşılaştığımız servi ağaçları oldukça yavaş büyüyen türlerden biridir. Uzun ve ince yapılı sevi ağaçları bulunduğu bölgelerde doğal bir güzellik oluşmasına neden oluyor.

Serv

Kendine özgü yapısı ile manzaraları süslüyor. 30 metreye kadar uzayan ağaçları Antalya’nın birçok bölgesinde görmek mümkün. Yılın her mevsimi yeşil kalmayı başaran ağaçların ömrü ise binlerce yılı buluyor. Servi ağaçlarının ömrü 2000 yıla kadar çıkabiliyor.

GENİŞ ALANA YAYILAN KIZILÇAMLAR

Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetişen Kızılçamlar Antalya’da da geniş bir alan kaplıyor. Antalya’nın ormanlarında büyük bir rolü olan kızılçamlar Akdeniz iklimini seviyor. Servi ağaçlarının aksine hızla büyüyen kızılçamlar 20 metreye kadar uzayabiliyor.

Kızılcam Agaz

Güneşi ve ışığı seven kızılçamalar Antalya’da geniş bir yayılım alanına sahiptir. Canlı yeşil renkleri ile doğayı resmeden ağaçlar ince iğneli yapraklara ve kozalaklara sahiptir. Oksijen deposu olan kızılçamlar Antalya’nın her yerinde yüzyıllardır kendi halinde büyümeye ve ekolojik dengeyi korumaya devam ediyor.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA