Tarih boyunca farklı uygarlıklara yurt olmuş Antalya, günümüz de her ulusa ve millete hitap edebilecek gerek doğal gerek tarihi güzellikleri sayesinde bir dünya kenti olarak anılmakta. En büyük zenginliğini bulunduğu coğrafi ve kültürel çeşitliliği sayesinde edinen bu şehir, topraklarında bulundurduğu farklı uygarlıkların izlerini taşıyan antik kentleri ile de dünyanın her yerinden turisti kendine bir mıknatıs gibi çekmekte. Birbirinden eşsiz doğal güzellikleri ve duyanları şaşırtan tarihi özelliklere sahip antik kentleri neredeyse her ilçesine boncuk gibi saçmış olan bu kent, hem merkezi hem de bölgesel anlamda tarih tutkunlarının ilgisini canlı tutmayı başarıyor.
Özellikle Antalya’nın 19 ilçesinden biri olan Gazipaşa, yüzölçümü bakımından küçük olmasına rağmen, büyük öneme sahip tarihi yapıları ile ön plana çıkmayı başarıyor. Özellikle M.Ö. 2000 yılına dayanan ilçenin tarihi, sınırları içerisinde yer almakta olan Lotape (Aytap) Antik Kenti ile çok daha ilgi çeker bir hal alıyor. Biz bugün Antalya’nın en doğusunda yer alan bu ilçeye, Lotape (Aytap) Antik Kenti’ni ziyaret etmek adına bir yolculuk gerçekleştireceğiz. Bizimle beraber bu yolculuğu gerçekleştirip, Selinus Antik Kenti’nden maziye doğru yürümek ister misiniz?
KENT İKİ İSİMLE ANILMAKTA
Klikya’nın kıyı şehri olma özelliğine sahip bu kent Antalya’nın Gazipaşa ilçesi sınırlarında bulunmakta. Alanya-Gazipaşa istikametinin 33. kilometresinde bulunan Lotape antik kenti, iki isimle anılmakta. Buna sebep olan şeyse bölge halkının bu kenti Aytap olarak isimlendirmesi. Kent ismini M.S. 38- 72 yılları arasında yaşayan Kommagene Kralı IV. Antiochus’un karısı Lotape’den almıştır. Bir rivayete göre ise bu kent, kralın karısına hediye olarak sunduğu antik bir şehir olup, kralın karısına duyduğu aşkı simgelemektedir.
KENTE DAİR KALINTILAR
Yapıların büyük bir kısmı yıllar içinde tahribata uğrasa da, ayakta kalmış yapılara bakıldığında, kalıntıların Roma ve Bizans dönemi özellikleri taşıdığı görülür. Kentin ayakta kalabilen en belirgin yapısı hamamdır. Alanda denize doğru yüksek bir alan uzanmaktadır ve burası kentin akropolü niteliğindedir. Kentin bir de nekropol alanı bulunmaktadır. Nekropoldeki anıt mezarlar yörenin mezar mimarisini yansıtan özgün örneklerdir. Bunun yanı sıra kentte kale görünümüne sahip surlar bulunmaktadır. Akrapolün karaya bağlandığı yerde Liman isimli bir cadde bulunmaktadır. Caddenin iki yanında üç basamaktan oluşan krepis bulunduğu ve bunların arasında yer yer heykeller olduğu kaidelerden anlaşılmaktadır. Ayrıca kent, İmparator Traianus'tan Valerianus'a kadar kendi adına bastırdığı sikkeler ile öne çıkmaktadır.
DOĞAYLA TARİH AYNI KAREDE
Lotape (Aytap) kenti güney yönünde ücretsiz olarak denize girilebilen bir de alan bulunmaktadır. Antik kalıntılara kolayca rastlayabileceğiniz bu küçük koy, yazları hem tarihi hem doğayı aynı atmosferde solumak isteyenler için bir cazibe merkezine dönüşür vaziyettedir. Antik çağda da liman olarak kullanıldığı bilinen bu koy, yerel halk tarafından Halil Limanı olarak isimlendirilmiştir. Burası günümüzde aktif olup, Gazipaşa’nın en sevilen plajlarından biridir.
Lotape (Aytap) antik kenti, günümüzde Gazipaşa’nın en çok ziyaret gören güzelliklerinden biri olup ilçeye ciddi bir turizm geliri sağlamaktadır. Sahip olduğu tarihi önemin yanı sıra coğrafi konumunun getirdiği eşsiz doğasıyla hem tarihi hem de doğayı aynı atmosferde sunabilen Batı Kilikya bölgesinin bu kıyı şehri, çarpıcı detayları, ilgi çekici kalıntıları, hikayesi ve doğasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.