Heykel Sanatçısı Cem Güney’in küratörlüğünü yaptığı Doğanın Anatomisi heykel sergisi 24 Mayıs’ta Adnan Ceylan’ın hoş geldiniz konuşması ile açıldı. Sanatçı Adnan Ceylan, sergideki eserleri nasıl yaptığını, hangi malzemeyi kullandığını, sergi izleyicisinin eserlerinde neyi görüp fark etmesini istediğini de şöyle aktardı ‘’ Görmüş olduğunuz eserler son bir buçuk yıllık bir çalışma. Her biri meşakkatli bir çalışma sonrası ortaya çıkıyor. Sedir ağaçları kullanıyorum.

Whatsapp Image 2024 05 28 At 08.57.34 (Small)

Bunları bulmak için uğraşmak gerekiyor. Bu ağaçlar bakteri barındırmıyor, çürümüyor. Bunları bulmak için ekipçe yollara düşüyoruz, sedir ormanlarının olduğu bölgelere gidiyoruz. Orman bölge müdürlüğünden izin aldıktan sonra bunları toplayabiliyoruz. Çok büyük kütlelerden ancak büyük eserler çıkabiliyor. Bir de öncesinde nasıl bir eser yapacağınızı planlayıp ona göre parça bulmak gerekiyor. Benim heykellerim tamimiyle ahşap, İlk parçayı koyduktan sonra gerisi kolay.

Whatsapp Image 2024 05 28 At 08.57.24 (Small)

Hiçbir parça birbirine benzemiyor. Bir kas grubuna ait bir parça bulmak büyük mutluluk veriyor. Belli kas grupları her hayvanda var, bunlar ağaçlarda çok belirgin bulunabiliyor. Kullandığı her parça anatomide karşılığı olan parçalar. Sergide gezerken sizin yalnızca bir ağaç parçasına, bir hayvana ya da bir kasa bakmanızın yeterli olacağını düşünmüyorum.

Whatsapp Image 2024 05 28 At 08.59.24 (Small)

Daha çok o kinetik anı yakalamaya çalışın. Örneğin antilobu yakalamaya çalışan çitanın dünyanın en hızlı hayvanı olduğunu bilerek o anki hareketini, kaslarının duruşunu yakalamaya o duyguyu vermeye çalıştım. Bunun fark edilmesini isterim” dedi.

Whatsapp Image 2024 05 28 At 08.57.33 (1) (Small)

Sergide çeşitli ifadelerde kargalar, kuşlar, hareketlerinin tam ortasında donup kalmış çeşitli hayvanlar insanı büyülercesine gerçek görünüyor. Kaçırılmaması gereken Doğanın Anatomıisi sergisi 2 hazirana kadar sismiladesing cafe de görülebilir.

Muhabir: AYFER ŞİMŞEK