Türkiye’nin ilk nekropol müzesi Antalya’da yer alıyor. 2008 yılında Doğu Garajı’nda yapılan kazılarda karşılaşılması hiç beklenmeyen antik mezarlar keşfedildi. Bölgede uzun yıllar süren çalışmaların ardından ortaya çıkan nekropol, bir müzeye dönüştü.
ANTALYA’NIN ANTİK ÖLÜLER KENTİ
Antalya’da bilinen en eski toplu mezar, nekropol alanı 2008 yılında dönemin belediyesinin yaptığı kazılarda tesadüf eseri keşfedildi. Belediyenin festival çarşısını yıkıp iş merkezi yapmak amacıyla başlattığı kazı çalışmalarında keşfedilen mezarların bir nekropol alanı olduğu belirlendi. Bu keşif sonrası bölgenin kaderi değişerek iş merkezi olma durumdan vazgeçildi.
Antalya Müzesi ve çeşitli arkeologların uzun yıllar süren çalışmasının ardından bölgedeki antik mezarlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Uzun süren çalışmaların ardından 866 mezar bulundu.
Bu mezarlar Antalya’nın kurulduğu dönemlere kadar uzanan oldukça eski mezarlardır.
Antalya’nın kurucusu II. Attalos döneminden daha eski olduğuna yönelik somut izler bulunan nekropolde her sınıftan insana ait mezarlar, kemikler ve çeşitli kalıntılar tespit edildi.
Helenistik dönemden Bizans’a kadar olan sürede ölüleri gömme geleneklerinden yaşam biçimleri ve inançlarına yönelik birçok ipucu ortaya çıktı.
Mezarların yanı sıra dönemin sanat anlayışını, günlük kullanılan eşyaları ortaya çıkaran metal ürünler, sikkeler, süs eşyaları ve dinsel eşyalar gibi birçok ürün gün yüzüne çıkarıldı.
Tesadüf eseri keşfedilen bu nekropol Antalya’nın geçmişine yönelik önemli bilgileri ortaya çıkardı. Bunlardan en önemlisi o dönemlerde tek yerleşim biriminin Kaleiçi’nden ibaret olmadığıydı.
Bir zamanlar Antalya’da yaşayan uygarlıkların izlerini taşıyan nekropol ile Doğu Garajı tarihi ve kültürel bir kimliğe kavuştu.
TÜRKİYE’NİN İLK NEKROPOL MÜZESİ ANTALYA’DA
Tarih boyunca en çok merak edilen konulardan biri olan ölüm ve ölü gömme ritüellerine ışık tutan nekropol bölgedeki kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla koruma altına alındı.
Bu tarihi keşfin ardından bölgenin nekropol müzesi yapılmasına karar verildi. Antalya’nın önemli tarihi ve kültürel zenginliği olarak hizmet veren müzede mezarlıkların yanı sıra birçok önemli eser bulunuyor. Bu müze Türkiye’nin ilk nekropol müzesi olma unvanını taşıyor.
Müze kapalı ve açık olarak faaliyet gösteriyor. Yarı kapalı ve yarı açık sergileme salonları olan müze çeşitli bölgelere ayrılarak yüzlerce tarihi eseri, ziyaretçileri ile buluşturuyor.
ÖLÜLERİN EBEDİ EVİ NEKROPOL NEDİR?
Nekropol (nekropolis) antik şehirlerde toplu mezarlıkların bulunduğu bölgelere verilen isimdir. Yunanca ‘da bu isim ‘ölüler şehri’ anlamına gelir. Antik şehirlerde mezarlık alanlarının en önemli özelliği şehirle iç içe olmasıdır. Nekropollerin şehir içi ve şehir dışında kurulan farklı türleri bulunmaktadır.
Tarih boyunca medeniyetler nekropolleri kimi zaman şehir merkezlerine kimi zaman şehir dışına inşa etmiştir. Her medeniyetin bu ölüler şehrine yüklediği anlam farklıdır. Bu antik mezarlıklar dönemin yaşam tarzı, inançları sanat ve din anlayışlar ve mimarisine yönelik önemli ipuçları sunar.
NEKROPOL MÜZESİNE NASIL GİDİLİR?
Antalya’nın şehir merkezinde yer alan Nekropol müzesine ulaşım oldukça kolaydır. Doğu Garajı bölgesinde yer alan müzeye Havaalanı yönüne giden tramvay gidilir. Doğu Garajı durağında tramvaydan inildiğinde yürüme mesafesindedir. Otobüslerde ise LC07A, UC11, TL94, LF10, TC16 gibi numaralı araçlar Doğu Garajı yakınından geçer.
Müze, Yüksekalan, Ali Çetinkaya Caddesi no 35/D’de Doğu Garajı- Antalya Büyükşehir Belediyesi Ticaret ve Kültür Merkezinde bulunur.
Nekropol Müzesine girişlerde Müzekart geçerlidir. Müzekart olmadığından girişler 5 euro olarak belirlenmiştir. Ancak yakınlarda bulunan gişelerden kimlik ve fotoğraf ile Müzekart almak mümkündür.