Antalya’nın gizemli efsanesi Çıralı Yanartaş, Olimpos bölgesinin en çok turist ağırlayan yerlerinden biridir. Çıralı bölgesinde sahil alanında kayalıkların arasından sızan alevler, gizemli görüntüsü ile yüzyıllardır insanları şaşırtmaya devam ediyor. Birçok efsaneye ve mitolojiye konu olan bu Yanartaşlar antik çağlardan beri gizemini koruyor.
ÇIRALI YANARTAŞ EFSANESİ NEDİR?
Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Çıralı köyü, tarihi bir efsaneye ev sahipliği yapıyor. Antalya Olimpos bölgesinde yer alan ve yüzyıllardır hiç sönmeden yanan taşlar, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bulunan kayaların arasından sızan alevler gizemli görüntüsü ile yüzyıllar boyunca ilgi odağı oldu.
Çıralı Yanartaş efsanesi Likya dönemine kadar uzanır. Efsaneye göre Bellerophon, Zeus’un sürgün ettiği Chimera (Kimera) adlı canavarı öldürmek için görevlendirilir. Kimera aslan, keçi ve yılan karışımlı ve ağzından alevler çıkaran bir canavardır. Bellerophon görevi üzerine kanatlı atına binerek yollara düşer ve Chimera’nın mağarasına gider. Mağaraya girdiğinde alevlerin arasında bir yanartaş bulur.
Bellerophon, mızrağını Chimera’ya geçirir ve onu yer altına gömerek öldürür. Bu sırada yerin binlerce kat dibine gider ancak alevlerini burada saçmaya devam eder. Efsaneye göre yanartaşların kaynağı Chimera’nın saçtığı alevlerden gelir. Chimera’nın yenilgisiyle topraklara tekrar huzur ve barış gelir. Barışın gelmesiyle Olimpos’ta Olimpiyat meşaleleri eşliğinde kutlama yapılır. Bu meşalelerin gününüzde de sürdürülen geleneklerden biridir.
ÇIRALI’DAKİ TAŞLAR NEDEN YANAR?
Çıralı yanartaşları efsanelere ve mitolojilere kaynaklık eden gizemli bir olay olsa da bilimsel olarak taşların neden yandığının bir cevabı vardır. Çıralı bölgesindeki kayaların altında çatlaklardan sızan doğan ve kokusuz bir gaz bulunur. Bu gaz, metan (%82,96), etan (%14,5), azot (%1,5) ve karbondioksitten (%1) bileşimlerinden oluşur. Gazın, oksijenle temas etmesi ise alev almasıyla sonuçlanır.
ÇIRALI’DAKİ YANARTAŞLAR NASI ORTAYA ÇIKTI?
Çıralı’daki gazların nasıl ortaya çıktığına yönelik farklı görüşler bulunur. Çıralı bölgesi, jeolojik konumu itibariyle zengindir. Bölgede milyonlarca yıldır biriken organik yapılar tortulları oluşturur. Organik tortullar zamanla basınç altında kalarak parçalanmaya başlar. Böylece taşların arasından sızan gazlar oksijenle temas ederek alev almaya başlar.
Olimpos bölgesi, konumu itibariyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgelerden biridir. Yüzyıllar önce yaşayan medeniyetlerin eserleri bölgede zamana meydan okuyarak varlığını sürdürür. Çıralı Yanartaşları ise bölgenin en ilginç ve en gizemli yerlerinden biridir. Bölgedeki taşlar milyonlarca yıllık bir doğa olayının sonucudur. Bu gizemli doğa olayı Antalya’nın en ilginç yerlerinden biri olmak unvanını taşıyor.