Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı; Alanya'nın Şıhlar, Yaylakonak ve Karapınar mahallelerinde bulunan Çayarası, Avla ve Cindi yaylalarını kapsayan alanda yapılması planlanan çinko ve kurşun maden ocağı ve kırma tesisi ile ilgili basın açıklaması yaparak ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Av. Cavit ARI; Alanya'nın Şıhlar, Yaylakonak ve Karapınar mahallelerinde bulunan Çayarası, Avla ve Cindi yaylalarını kapsayan alanda çinko ve kurşun maden ocağı ve kırma eleme tesisi açılması planlanmaktadır. Alanya Şıhlar Köyü Çayarası mevkinde orman arazisi alanın bir bölümü Maden sahası olarak belirlenmiştir.  Mahmutlar Mahallemizde ikamet eden hemşirelerimizin yayla olarak kullandığı Keşbeleni, Sülüklü, Çay arası, Cindi gibi bölgeleri kapsamaktadır. Bu bölgede bin dönümün üzerindeki alan Kadran, Ladin, Ardıç ağaçlarıyla kaplıdır. Buraya maden ocaklarının açılması ve bu ağaçların büyük bir kısmının kesilmesi çevreye büyük zararlar verecektir.

Maden ocaklarının açılmasıyla birlikte bölge de toz, gürültü ve hava kirliliği, toprak erozyonu, su kaynaklarının kirlenmesi, ormanların yok olması gibi ekosistemi olumsuz etkileyerek, turizm ve tarım açısından oldukça önemli olan Alanya'da çevresel tahribat yaparak doğal zenginliklerinin kaybolmasına ve en az 300 evin zarar görmesi bir tarafa bölge sakinlerinin yaşam kalitesini de düşürerek sağlık sorunlarına neden olacaktır.” dedi.

Alanyaya Maden Darbesi-1

ÜRETİCİMİZ EVİNİ KÖYÜNÜ TERK ETMEK ZORUNDA KALACAKTIR

Av. Cavit ARI; “Alanya, tarımın önemli bir ekonomik faaliyet olduğu bir bölgedir. İnsanlarımızın çoğu geçimini tarım ve turizm gelirlerinden sağlamaktadır. Maden ocaklarının açılmasıyla beraber su kaynaklarının kirlenmesi, toprak yapısının bozulmasıyla bundan en çok tarım arazileri etkilenecek ve tarıma dayalı geçim kaynağına sahip insanlarımız bölgede mağdur olacak ve ekemez ve biçemez hale gelerek evini köyünü terk etmek zorunda kalacaktır. Bunu kabul etmek asla mümkün değildir.

Sonuç olarak Kurşun Çinko madencilik üretim projesi; jeolojik, hidrojeolojik ve Jeomorfolojik açıdan doğal ortama zarar vereceği açıktır. Bu bölge içme ve sulama suyu kaynakları, ormancılık, ziraat alanı, endemik  bitki ve nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarını koruma sahası olan doğal güzellikleri de içinde barındıran bir bölge olarak da bakıldığında asla madencilik faaliyetlerine uygun değildir.” dedi.

Ayrıca Av. Cavit ARI, bölge halkının konuyla ilgili acilen bir açıklama yapılmasını beklediklerini ve durumun netliğe kavuşması gerektiğini belirtti.

Konuyu basın açıklamasıyla gündeme getiren Av. Cavit ARI, ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kaynak: CAVİT ARI/BÜLTEN