Güney Kore’nin Jeju Adası’nda yapılan Dünya Turunçgil Kongresi’nde Antalya’nın turunçgil üretimi ve potansiyeli detaylı olarak ele alındı. Kongreye konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Antalya ve Türkiye’de turunçgil yetiştiriciliği ve depolama koşulları hakkında detaylı bir sunum yaptı. Kongre Başkanı Prof. Dr. Kwan Song’un özel davetlisi olarak Jeju Adası’na giden Prof. Dr. Mustafa Erkan,Asya Kıtası’nın Hawaii’si olarak bilinen adanın tarihi ve doğal güzellikleri hakkında da bilgi sahibi oldu.

Turnçgil (3)

KÜÇÜK ADININ BÜYÜK POTANSİYELİ

Kongre sonrası değerlendirmelerde bulunan Erkan, Jeju Adası’nın ekonomisinin mandarin üretimi ve turizme dayalı olduğunu belirterek, kongrenin 4 yılda yapılan bir olimpiyat olduğuna dikkat çekti. Kongrenin bu yıl 15’incisinin yapıldığını belirten Erkan, “Bu adada turunçgil ve mandarin yetişiyor ve erken hasat için büyük bölümü serada yetişiyor. Yetişen mandarinler 8-14 Dolar arasında alıcı buluyor. Son rakamlar 700 Bin tona ulaştığını gösteriyor ve küçük bir ada için büyük rakam. Kongreye Dünya’nın her yerinden 600 bilim insanı katıldı. Yetiştiriciliği tehdit eden hastalıklar dahil olmak üzere konu her boyutuyla ele alındı. Bir sonraki kongre 2028 yılında İtalya’nın Sicilya Adası’nda yapılacak” dedi.

Turnçgil (2)

ALTERNATİF PAZAR OLUŞTURULMALI

Antalya’nın bir turizm ve tarım merkezi olduğunu, kongrede bunu detaylı olarak anlattığını belirten Erkan, “Özellikle coğrafi Finike Portakalı ve mandarin ile ilgili detaylı tanıtım yaptım. Türkiye, Dünya’da en fazla turunçgil üreten ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Bu avantajımızı ihracata da yansıttık. Bizim toplam yaş sebze ve meyve ihracatında turunçgillerin payı yüzde 40. Bu büyük bir rakam. Daha fazla turunçgil ihraç edebilme potansiyelimiz var bunun için alternatif pazarlar oluşturmamız gerekiyor. Bunu başarırsak yüzde 40 olan ihracat potansiyelimizi yüzde 50’ye çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Erkan (5)

HASAN SONRASI DEPOLAMA

Dünya’nın her yerinden 600 bilim insanının katıldığı kongreye konuşmacı olarak davet edildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Turunçgillerin hasat sonrası depolaması konusunda sunum yaptım. Bu sayede hem ülkemizin turunçgil potansiyelini açıkladım hem de daha çok Ürgüp ve Göreme’deki doğal mağaralarda depolama koşullarını anlattım. Çünkü soğuk hava depolarındaki en büyük girdi maliyeti elektrik. Bu bölgelerde elektrik kullanılmadığı ve dış hava ile soğutulduğu için elektrik masrafı olmuyor ve çok karlı bir muhafaza sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR