Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı (ANTÇEV) Söyleşileri’nde bu hafta, “Aklımı niye özgürleştireyim ki? serisi düzenlendi. ANTÇEV’in ev sahipliğinde yapılan her seminerde başka bir konu işlenirken bu haftanın konusu zihin farkındalığı, bilinçli ve bilinçaltı zihin oldu. Seminerde konuşmacı olarak bulunan Aile, Sağlık Koçu ve İmge Terapisti Uzman Dr. Müberra Kılıç, bilinç ve bilinçaltı zihnin işlevselliğini anlattı. Uzman Dr. Kılıç, insanın ruhsal ve zihinsel yapısının farklı olduğunu belirterek, bilinçaltı zihnini en doğru şekilde kullanmanın yollarını anlattı.

ANTÇEV’in ev sahipliğinde yapılan seminerde, insan zihninin ve ruhsal yapısının oldukça karmaşık olduğunu ifade eden Uzman Dr. Kılıç, duygusal ve sosyal anlamda olumsuz duygularla başa çıkmanın her zaman kolay olmayacağını belirterek, “Kendi en iyi versiyonumuza ulaşmak için zihnimizi doğru şekilde kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. İçsel mekanizmalarımızı, stratejilerimizi, düşünce, duygu ve algılarımızı anlamak, hayatımızda nasıl şekil aldığını bilmek önemlidir” diye konuştu.

Antçev (3)-1

“KENDİNİZE "BEN KİMİM?" DİYE SORDUNUZ MU?”

Uzman Dr. Kılıç, seminere katılan katılımcılara “Hiç kendinize "Ben kimim?" diye sordunuz mu?” sorusunu yönelterek, “Kim olduğumuzu anlamak, kimliğimizin farkında olmak önemlidir. Hayatımızda farklı roller üstleniriz: evlat, kardeş, kuzen, arkadaş, öğretmen ve daha birçok rol. Her bir rolle birlikte farklı kimlikler geliştiririz. Bu kimlikleri doğru şekilde sergilemek uyumlu bir yaşam için gereklidir” dedi.

Antçev (1)-1

“BİLİNÇLİ VE BİLİNÇALTI ZİHİN FARKLI ÇALIŞIR”

Uzman Dr. Kılıç, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Zihnimiz soruları sever. Bir soru sorduğumuzda hemen cevap bulamasak bile, zihin bu soruyu işlemeye başlar. Bu özellikle uykuda gerçekleşir. Bilinçli zihin ve bilinçaltı zihin farklı çalışır. Bilinçli zihin mantıklı kararlar verirken, bilinçaltı duygularımızı ve beş duyumuzla aldığımız verileri kaydeder.

Antçev (8)

Bilinçaltımız, anne karnından bugüne kadar ne yaşadıysak her şeyi depolar. Algılarımız, anılarımız, duygularımız, gelenek ve göreneklerimiz, kurallar hepsi burada kaydedilir. Zihne bilgi girerken filtrelerimiz devreye girer ve bu bilgileri genelleyebilir, silebilir veya çarpıtabiliriz.”

Antçev (4)-1

BİLİNÇALTI NASIL ÇALIŞIR?

Zihin çalışmalarının doğru şekilde yapılması durumunda bilinçaltı istekleri yerine getireceğini söyleyen Uzman Dr. Müberra Kılıç, “İstemek, inanmak ve gerekli adımları atmak için bilinçli ve bilinçaltı zihnin gücünü birlikte kullanmalıyız. Bilinçaltı, duysal verileri kabul eder ve sorgulamaz. Ancak, doğru emirler verdiğimizde ve tam olarak ne istediğimizi net bir şekilde ifade ettiğimizde, bilinçaltı bu istekleri yerine getirebilir” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ