Bölgede özellikle Bahçecik kilimi olarak birçok ilden eskiden kapış kapış alınan el yapımı kilimler şimdi yeniden bölgenin en değerlisi olmak için üretiliyor. Makamlara duvar halısı olarak hazırlanan hediyelik kilimleri kursiyerler yakınlarına hediye olarak da dokurken üretime kazandırılarak yeniden bölge ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

Meyve bahçeleri tehlike altında… Çiftçilere böcek şoku Meyve bahçeleri tehlike altında… Çiftçilere böcek şoku

Kozan’da Hayat Boyu Öğrenme Merkezinde dokuma eğitmeni Hatice Ünsal, “Adana’nın özellikle Toroslar bölgesinde geçmişte her evde dokunan el yapımı kilimlerini yeniden üretime kazandırmak için çalışıyoruz. Önceden ağaç dokuma tezgahlarında dokunurdu. Bölgede her ev hanımı yaparken bu asırlık gelenek unutulmaması nesillere aktarılması için yeniden üretiyoruz ve kursiyerlerimize öğretiyoruz. Bu kilim özelliği tek tek ilmek ilmek işleniyor. 12 kursiyerimiz var öğrencilerimiz genelde kendilerine dokuyor ama amacımız bu değerli sanatı el emeğini dünyaya tanıtmak” dedi.

Kursiyer Fatma Ataş, çocukluğundan beri bu sanatı yaptığını belirterek, “Atalarımızdan emanet bir el sanatı ve ben hacdan gelen arkadaşlarıma yeni gelinlerimize ev hediyesi olarak veriyorum. Bu sanatın geleceğe aktarılması bizleri mutlu ediyor ”diye konuştu.

Sevim İlhan da bu kilim dokumanın atalarından miras olduğunu söyleyerek, “Bu Bahçecik kilimi çok değerli Kayseri’den gelip satın alırlardı. Köylerden Adana merkeze gidince yapan pek kalmadı” dedi.

Firdevs Yağbasan unutulan mesleklerin yeniden gün yüzüne çıktığı ifade ederek, “Kök boyalarla bu kilimin hazırlanması değerli yapıyor. Bu sanatın gelecek nesillere aktarılması önemli. Bahçecik kilimi çok değerli yün kilimler artık çok değerli” diye konuştu. İHA

Kaynak: iha