Antalya Ticaret Borsası (ATB) Aralık ayı meclis toplantısı, meclis başkanı Erdoğan Ekinci hakkında ATB Meclis Salonu’nda yapıldı. Mecliste bir konuşma yapan ATB başkanı Ali Çandır, TÜİK’in açıklamasına göre 2023 yılında Türkiye’nin yüzde 5.1 büyüdüğünü, Antalya ekonomisinin ise yüzde 6.3 büyüdüğünü belirterek, “Tarımda ülkemiz yüzde 0.2 büyürken Antalya tarımı yüzde 2.4 büyüdü. Sanayide ülkemiz yüzde 1.7 büyürken kentimiz sanayisi yüzde 3.5 büyüdü. Hizmetler sektörü ise ülkemizde yüzde 7.5 büyürken kentimizde yüzde 9 büyümüştür. 2023 yılında enflasyon yüzde 64, dolar kuru ise yüzde 58 artmıştır. Aradaki fark yüzde 10 civarındadır. Buradaki kur aleyhine düşük farka rağmen kentimiz, ülke ortalamasının üzerinde büyümeyi başarmıştır” şeklinde konuştu.

SÜRDÜRÜLEMEZ BASKI

2024 yılında ise enflasyon oranının yüzde 48, dolar kurunun ise yüzde 18 arttığını belirten Çandır, “Arada yüzde 250’den fazla kur aleyhine makas açıklığı söz konusu. Bu durum Antalya ekonomisi için sürdürülemez bir baskı yaratmaktadır. Umuyor ki; 2025 yılı 2024 yılını aratmaz. TÜİK’in açıklamasıyla kentimiz ekonomisinin ve tarım sektörümüzün son büyüklükleri hakkında bilgi sahibi olduk. Buna göre kentimiz ekonomisi 2023 yılında yaklaşık 40 milyar dolarlık bir milli gelir üretmiştir. Bu büyüklükle ülkemiz ekonomisinin yüzde 3.5’nu aşmış durumdayız. 20 yıllık ortalama olan yüzde 3.2 ile karşılaştırdığımızda ortalama üstü bir orana ulaşmış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Atb Meclis (1)-2

ANTALYA TARIMININ DURUMU

Antalya tarımında 3 milyar doları aşan bir büyüklük üretildiğini belirten Çandır, şunları söyledi: “Bu büyüklük ile ülkemiz tarımının yüzde 4.5’ini aşmış durumdayız. 20 yıllık ortalamanın yüzde 4.6’yı aştığını hatırlarsak 2023 yılında 20 yıllık ortalamanın altında kaldığımızı belirtmek isterim. Bu ortalama altı büyümeye rağmen tarımda ulaştığımız 3.1 milyar dolarlık büyüklükle Konya ilimizden sonra ikinci en büyük tarım kenti olmayı başarmış durumdayız. Kentimizin 2024 yılı ihracatının yıllık yüzde 1.5 civarında büyüyeceği anlaşılmaktadır. Ülkemiz ihracatının yıllık yüzde 2.6 büyümekte olduğu dikkate alınırsa ortalamanın altında bir ihracat büyümesi söz konusudur. 2024 yılında toplam ihracatımızın yüzde 55’ini tarım ürünleri oluşturmuştur. Özellikle yaş meyve sebze ürünleri ihracatımız, toplam tarım ürünleri ihracatımızın çok büyük kısmını oluşturmaktadır”.

Atb Meclis (2)-2

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ

Önümüzdeki günlerde açıklanacak 2025 yılı asgari ücreti ile ilgili beklentilerini açıklayan Çandır, şunları söyledi: “Açıklanacak akam ne olursa olsun bu rakamın her kesime getireceği yük çok önemli. Çalışanlar açısından 3. ya da 4. ayda yüksek vergi dilimine geçilecekse bu rakamın değeri ve anlamı o derece düşecektir. Bir konu da asgari ücret üzerinde maaşlarla çalışanların doğal olarak en az asgari ücret artış oranında artışlar beklemeleridir. İşverenler bakımından asgari ücret, ciddi boyutta sigorta ve diğer ilave yükler getirmektedir. Mevcut indirimler ve muafiyetler dışında işverene yükü net asgari ücretin yaklaşık yüzde 45’i düzeyindedir. Bu oran, mevcut koşullarda işverenlere ağır yükler getirmekte, istihdam seviyelerini korumayı zorlaştırmaktadır. Özellikle tarım kesiminde bir taraftan çalışan eksikliği yaşanırken diğer taraftan da mevcut işçilik maliyetleri, üreticileri kısır bir döngünün içinde bırakmaktadır. Uzun bir süredir ısrarla önerdiğimiz, tarım kesimini dikkate alan sosyal sigorta uygulamasını hayata geçirmemiz elzemdir”.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR