Son yıllarda yaygın bir demans türü haline gelen Alzheimer hastalığından, çağın hastalığı olarak bahsediliyor. Düşünce, davranış ve bellek fonksiyonlarındaki değişimi ifade eden Alzheimer hastalığının dünya çapında ciddi oranlarda arttığına ilişkin söylentilerin de ardı arkası kesilmiyor. Uzmanlar, ülke nüfusundaki artışın neticesi olarak hasta sayısında da artış olabileceğini belirtirken, Alzheimer hastalarının sayısına ilişkin bir istatiksel sonucun bulunmadığını da dile getiriyor. İşte detaylar…
SAĞLIK BAKIMI ÖNEMLİ!
Alzheimer hastalığının dünya çapında ciddi oranlarda arttığına dair söylentiler çoğalsa da, ABD başta olmak üzere özellikle sağlık sistemi gelişmiş ülkelerde, Alzheimer hastalarının sayısında bir düşüş yaşandığı bildiriliyor. Sağlık hizmetleriyle verilen bakımın ve yaşam kalitesinin yüksek olmasının, bu ülkelerdeki Alzheimer hastalığındaki düşüşü açıkladığı ifade ediliyor. Ayrıca, son yıllarda dünyada artan hipertansiyon, diyabet, obezite ve hiperkolestrolemi gibi kalp damar ve beyin damar hastalıklarının barındırdığı risk neticesinde Alzheimer hastalarının sayısının da arttığı düşünülüyor.
İNSAN ÖMRÜ UZADI!
Son yıllarda ‘Alzheimer hastalığı artıyor’ düşüncesine hakim olanların sayısın gitgide artıyor. Çevresinde Alzheimer hastalığına yakalananların sayısının azımsanamayacak kadar çok olduğunu dle getirenlerin sayısının her geçen gün artması aslında bu görüşü destekleyen bir etken olarak gösterilebilir. Alzheimer’ın günümüzde sık görülmesinin nedeni sorgulandığındaysa, uzmanlar tarafından yapılan açıklamaların ‘insan ömrünün uzaması’ şeklinde olduğunu duyuyor ve görüyoruz. Kısacası, uzmanlara göre, uzun yaşamın beraberinde getirdiği bir sonuç olarak yaşlı nüfustaki artış neticesinde doğal olarak alzheimer ve diğer adıyla demansın görülme sıklığı da artıyor.