Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim ayı meclis toplantısı, Borsu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığındaki toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Bahar, 2024’te geride kalan 3 çeyreği çok zorlu geçtiğini, son çeyreğin ise daha zor geçmesini öngördüklerini söyledi. Hızla sıkılaşan para politikası uygulamalarına durdurulamayan maliyet artışlarının eklendiğini belirten Çandır, iç ve dış pazar koşullarının giderek daralmasının da ek zorluklar olarak karşılarına çıktığını belirtti.

Borsa (5)

ANTALYA İKİ KAT FAZLA İFLAS ETTİ

Ağır koşullara dayanamayan şirketlerin kapanma hızlarının görülmedik düzeyde arttığını belirten çandır, “Yıl boyunca giderek ağırlaşan bu zorluklara dayanamayan işletmelerimizin kapanma hızları görülmedik düzeyde arttı. Antalya’daki eğilim ise yılbaşından beri ülkemiz genelinden daha olumsuz ayrışması oldu. Geçtiğimiz ay, kurulan şirket, Antalya yüzde 26 azalırken ülke genelinde yüzde 13 azalmışdı. Kapanan şirket ise Antalya’da yüzde 46 artarken ülke genelinde yüzde 23 arttı. Antalya, kurula-/kapanan şirket hareketliliğinde ülkemizin iki kat gerisinde kalmıştı” diye konuştu.

Borsa (2)

PARAYA ULAŞIMDA DA SIKINTI VAR

Türkiye genelinde yüzde 176 artan protestolu senet tutarının Antalya’da yüzde 304 artığına dikkat çeken Bahar, “Karşılıksız çek tutarı kentimizde yüzde 372, ülkemizde yüzde 225 artmtı. İş dünyamızın öncü göstergelerinden biri olan çek ile işlem hacmi ise ülkemizdeki yüzde 71’lik artışa karşılık Antalya’da yüzde 53 artabildi. Yani ticaretin parasal yönüyle ilgili göstergelerde de kentimiz, ülke ortalamasının yaklaşık yüzde 50 gerisinde seyretmektedir. Hicari krediler ülkemizde yüzde 29 ve kentimizde yüzde 37 artmıştır. Tarım kredileri ise kentimizde yüzde 33, ülke genelinde ise yüzde 51 artmıştır. Çek ile işlem hacmi ve kullandırılan krediler resmi enflasyon kadar bile artmamıştır. Diğer bir deyişle reel büyüme yaşanmamıştır” şeklinde konuştu..

Borsa (1)

OLUMSUZ TABLO AĞIRLAŞACAK

Antalya’nın ekonomik verilerinin ülke geneline göre daha kötü olmasının, yaş sebze ve meyve ihracatında da yaşandığını belirten çandır, şu bilgileri verdi: “Ülkemizdeki yüzde 5’lik artışa karşılık kentimizde yüzde 5.5 azalış yaşanmıştır. Önümüzdeki aylarda turizmdeki hareketliliğin azalmasıyla kentimiz ekonomisinin nispi olumsuz ayrışması, daha da belirgin hale gelme riskini taşımaktadır. Hepimiz, önümüzdeki genel sıkılaşma politikalarına ve bunların kentimize olan nispi yüksek olumsuz yansımalarına daha fazla odaklanmalıyız”.

Borsa (3)

SEKTÖRÜN YAPILAN SORUNLARI

Tarım sektörünün son dönemde iş gücünün azalması ve çalışanların yaş ortalamasının 58’e yükselmesi gibi yapısal sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “Bu durum, özellikle Antalya gibi kentlerde, emeğe dayalı tarımsal üretim alanlarında kayıplara neden olmaktadır. TÜİK verilerine göre 2023 yılında yaşlı nüfusun yüzde 57,7’si, genç nüfusun ise yüzde 13,6’sı tarımda çalışmaktadır. Gençler tarıma yönelmek yerine tarım dışı alanları tercih ediyor. Sektörün içinde bulunduğu bu sorunu aşabilmesi için tarımda; çalışmayı, üretmeyi, girişimci olmayı ve kırda yaşamı cazip hale getirecek kamu politikalarına ihtiyaç vardır. Aksi halde toplumsal sürdürülebilirliğimiz ciddi zarar görecektir” ifadelerini kullandı.

İŞGÜCÜ İÇİN TAVSİYELER

Mesleki eğitim sonrası iş garantisinden girişim teşviklerine, özel finansman ve ücret desteklerinden askerlik süresi muafiyetine ve sektöre özel bir sosyal güvenlik modeli geliştirilmesi gibi ortak akılla oluşturulacak planlama ve stratejilere ihtiyaç olduğunu belirten çandır, şunları söyledi: “Tarımsal istihdamdaki diğer bir sorun ise yabancı uyruklu ve geçici koruma kapsamındaki işçilerin çalışma izinlerinde karşılaşılan süre ve mevzuat kapsamlı sorunlardır. Önerimiz çalışma izinlerinin sektörel bazda verilmesi, çalışma izinleri için verilen sürelerin uzatılması ve izin alımlarının kolaylaştırılmasıdır. İlgili yasal düzenlemelerin yapılması için taleplerimizi yetkili kurumlara ilettik. Beklentimiz sorunlarımızın kısa sürede çözüme kavuşturulmasıdır”.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR