Doğanın uyandığı bahar mevsiminin taze başlangıçlar olduğunu ve bazı insanların bu dönemde yorgunluk, halsizlik, uyku bozukluğu ve enerji seviyesinde düşüklük yaşadığını belirten Diyetisyen Tuğçe Şekeroğlu, bu süreçte doğru beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Bahar yorgunluğu ile mücadelede özellikle B vitaminlerinin önemli bir rol oynadığını belirten Şekeroğlu, “Özellikle B 12 ve folikasit, enerji üretiminde kritik görev üstlenir. B vitaminleri, sinir sistemi sağlığını destekler ve genel yorgunluğu azaltır. Yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, B vitamini açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, özellikle depresyon ve stresle başa çıkmada yardımcı olur. Bu da bahar yorgunluğunun ruhsal etkilerini azaltabilir. Omega-3 kaynakları arasında somon, sardalya, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu bulunur. Bu besinler, vücuda enerji verir ve zihinsel yorgunluğu hafifletir.C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirirken, vücudun stresle baş etmesine yardımcı olur” dedi.

Tuğçe Şekeroğlu

Yorgunluğu azaltmak ve vücudu taze tutmak için C vitamininin önemine dikkat çeken Diyetisyen Tuğçe Şekeroğlu, “Bu vitamin aynı zamanda vücudun demir emilimini artırarak enerji seviyelerini yükseltir. C vitamini açısından zengin besinler arasında portakal, kivi, çilek, kırmızı biber ve ıspanak bulunur. Demir eksikliği, halsizlik ve bitkinliğe yol açabilir. Magnezyum ise kasların düzgün çalışmasını sağlar, enerji üretimine katkı sunar ve kas ağrılarını azaltır. Demir açısından zengin besinler arasında kırmızı et, karaciğer, mercimek, nohut ve ıspanak bulunur. Magnezyum ise badem, fındık, avokado, muz ve fıstık ezmesi gibi besinlerde yer alır.Bahar mevsiminde vücut daha fazla sıvı kaybedebilir, bu da yorgunluğu artırabilir” şeklinde konuştu.

Yeterli su tüketiminin, vücudun enerjik kalmasını sağlayacağını ve metabolizmanın düzgün çalışmasına yardımcı olacağını belirten Şekeroğlu, şu bilgileri verdi: “Su, hindistan cevizi suyu ve taze meyve suyu gibi içecekler, vücudun sıvı ihtiyacını karşılamada etkili olabilir. Bahar yorgunluğuyla başa çıkmak için yüksek lifli gıdalar da faydalıdır. Lif, sindirim sistemini düzenler ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur, bu da enerjinin sabahın erken saatlerinden geceye kadar daha istikrarlı bir şekilde korunmasını sağlar. Yulaf, tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller, sindirim sistemine fayda sağlar ve gün boyu sürdürülebilir bir enerji sağlar”.

Yorgunluk (2)

Bahar yorgunluğunun, vücudun mevsimsel değişikliklere uyum sağlama sürecinde yaşanabilecek geçici bir durum olduğunu hatırlatan Şekeroğlu, konu ile ilgili sözlerini şöyle tamamladı: “Doğru beslenme alışkanlıkları ile bu süreç çok daha rahat atlatılabilir. B vitaminleri, omega-3 yağ asitleri, C vitamini, demir, magnezyum ve su gibi temel besin ögeleri, enerji seviyesinii artıracak ve genel sağlığı iyileştirecektir. Bahar aylarında enerjik ve dinç kalabilmek için dengeli bir beslenme programı oluşturmak, bu yorgunluk hissini önemli ölçüde azaltacaktır”.

Muhabir: ASLI ULUK