İhraç edilen sebze ve meyvelerin, pestisit tespiti nedeni ile geri gönderilmesinin gündemdeki yerini koruması üzerine ihracatçıları zor durumda bırakıyor. Son dönemde ihraç edilen ürünlerde çıkan pestisit oranında ciddi düşüş yaşandığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, hazır ürünü denetlemek yerine, denetimin tarlada ve seradaki başlaması gerektiğini söyledi. Aldıkları her ürün için kalıntı ile uğraşmak istemediklerini belirten Çavuşoğlu, “Analizler tarlalarla ve üretim noktalarında olmalı” dedi.

Pestisit Kalintisi Tespit Edilen Urunlerle Ilgili Ne Gibi Islemler Yapiliyor Pestisitli Urun Imha Mi Ediliyor Tarimda Biyolojik Mucadelede Yeterli Miyiz Ocgi

"KEYFİ UYGULAMALARIN ETKİSİ"

İhraç edilen ürünlerin iki farklı nedenle geri geldiğini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Bir tane tır bile geri dönse sorun var demektir. Yaptığımız ihracatta yüzde 99,7 kalıntısız ürün gönderiyoruz. 2021’de 341, 2023 yılında Türkiye 152 tane bildirim almışken, 2024’te bu rakam 137’ye düştü. Aslında her yıl çok ciddi düzelmeler yaşanıyor. 2020 yılından itibaren pestisit ile çok ciddi mücadele ediyoruz ve yol aldık. Ancak sayı düşse de hala tır dönmesi sorun. Tırlar 2 sebepten dönüyor. Birincisi Bulgaristan’ın gümrükteki keyfi uygulamaları, diğeri de gerçekten kalıntı miktarı yüksek olduğu için dönen tırlar var. Dönen tırların yarısı keyfi uygulamalar nedeni ile” diye konuştu.

Çavuşoğlu

"YURTİÇİNE DÖNMESİ İMKANSIZ"

Dönen tırlardaki ürünlerin iç piyasada satılmasının mümkün olmadığını belirten BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, şunları söyledi: “İhracatçı gereken analizleri yaparak ürünleri gönderiyor. Dönen tırlarda bir kalıntı varsa bu tırın yurt içine girmesi mümkün değil. Bu konuda BAİB Başkanı olarak garanti veriyorum. Kalıntı tespit edilen tırın iç piyasaya sürülmesi ayrıca bir maliyet demek”.

Yas Sebze Meyve

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR