Akdeniz’in ve Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Mersin, bir kıyı şehri olarak tarihi ve doğal güzellikleri kapsıyor. Tadı damaklarda kalan lezzetleri ve atmosferi ise her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti kendine çekiyor.

Biz de deniz, kum, güneş tatili için Mersin’i tercih edenlerle bayramda şehirlerini gezmek isteyenlere özel bir rehber hazırladık. Keyifli bir tatil için bayramda Mersin’de gezilecek listemize göz atmayı unutmayın!

Bayramda Mersin’de Gezilecek Yerler

Akdeniz’in mavi sularının güzelliğine kapılmamak imkansız. Fakat Mersin’de bayram coşkusunu sadece sahiller yerine şehri gezerek de yaşamak isterseniz, unutulmaz bir tatil deneyimi için hazırladığımız rotayı mutlaka not etmelisiniz.

Bayram tatilinizde hem kültürlenebilir hem de doyasıya eğlenebilirsiniz. Antik kentlerle geçmişe yolculuk ederken, doğayla iç içe olan alanlarda ise huzura kavuşabilirsiniz.

Bayramda Mersin’de gezilecek yerler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Tarihi ve Kültürel Yerler
  • Doğal Güzellikler
  • Gece Eğlencesi

Şimdi Mersin’de nereleri gezebileceğinizi ayrıntılı bir şekilde derleyelim…

Mersin’de Gezilecek Tarihi Yerler

Her mevsim cezbedici bir destinasyon olan Mersin, antik kalıntılardan göz alıcı doğal manzaralara kadar çeşitli lokasyonlar sunuyor. Mersin’de keşfedilmeyi bekleyen noktalar arasında tarihi alanlar ve ören yerleri de dikkatleri çekiyor.

Bir kıyı şehri olan Mersin, antik dönemde de gemilerin ve teknelerin sürekli uğradığı, ticari zenginliğe sahip uygarlıklara ev sahipliği yapmaktaydı. Bundan binlerce yıl önce Mersin’de yaşayanların geride bıraktıklarına daha yakından bakmak isteyenler için bir liste hazırladık.

Bayramda Mersin’de gezilecek yerler arasında bulunan tarihi lokasyonlar listesi şu şekildedir:

  • Kızkalesi
  • Mersin Müzesi
  • Anamur Mamure Kalesi
  • Kanlıdivane Ören Yeri
  • Soli Pompeipolis Antik Kenti
  • Alahan Manastırı
  • Uzuncaburç

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 2

Kızkalesi

Mersin’in simge haline gelen yapılarından biri de Kızkalesi’dir. İstanbul’u andıran bu görüntü, ortaçağdan kalma bir kaleyi içerir. Sahilin çok da uzak olmayan açıklarında, tekne ile ulaşılabilir bir konumda olan Kızkalesi küçük bir adacık üzerinde yer alır.

Bizans Dönemi’ne kadar uzanan tarihi ise şimdiye kadar birçok yerel efsaneye ev sahipliği yapmıştır. Bu efsanelerden en ünlüsü ise kızının bir yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenen krala aittir. Onun canını sağlama almak için denizin ortasına yaptırdığı kalenin oldukça güvenli olduğunu düşünür. Fakat bir gün kızına gönderdiği üzüm sepetinin içerisinde gizlenen yılan tarafından kızı sokularak ölmüştür.

Mersin Kızkalesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda bulunan yazıttan kalenin 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğu öğrenilmiştir.

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 3

Mersin Müzesi

Mersin Müzesi, bu bölgede yapılan kazılarda bulunan kalıntılar ve eserler ile donatılmıştır. Yenişehir ilçesinde yer alan Mersin Müzesi, ilk defa 1978 yılında Eski Halkevi binasının küçük bir bölümünde kurulmuştur. Binanın restore edilmesiyle birlikte önce 1991, sonra 2011 en son ise 2017 tarihinde vatandaşların ziyaretine açılmıştır.

Müzede ilk olarak kazı alanının bir canlandırmasını gördükten sonra ilk çağdan günümüze kadar olan süreci kapsayan zaman tüneli başlamaktadır. Müzede hem etnografik eserleri hem Mersin’in yöresel göçebe kültürüne dair eserleri görebilirsiniz.

Yumuktepe Höyüğü, Soli Antik Kenti ve Ayaş Elausse Sebaste kazılarından gelen eserler de Mersin Müzesi’nde sergilenmektedir.

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 4

Anamur Mamure Kalesi

Binlerce yıldır Akdeniz’e hem eşlik eden hem de tarihine tanıklık eden kale, 3. ya da 4. Yüzyılda Akdeniz ve Kilikya arasındaki ticaret yollarını gözetlemek amacı ile Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Gözetlemeyle birlikte kalenin yeri savunma için de son derece önemlidir.

Farklı zamanlarda birçok saldırıya uğrayan 12. Yüzyılda Kilikya Ermeni Krallığı döneminde onarılmıştır. 1221 yılında fethedilen kale, Selçukluların zayıflaması sonucu Hristiyan birlikleri tarafından kontrol altına alınmıştır. Bölgeyi tekrar Türklerin hakimiyetine geçirmek isteyen Karamanoğlu Beyliği, Mahmut Bey ordusu ile kuşatılmıştır.

14.yüzyılda yeniden alınan kale onarılarak ‘’Mamure’’ adını almıştır. Ardından Mahmut Bey, kalenin içerisine ibadete açık olan bir tek minareli cami inşa ettirmiştir.

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 5

Kanlıdivane Ören Yeri

M.Ö 4.yıla kadar uzanan tarihe sahip olan Kanlıdivane, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya dair izler taşımaktadır. Günümüzde hala daha akustik açıdan çok iyi durumda olması ise ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri için kullanılmasına yol açmaktadır.

Kanlıdivane Harabeleri olarak da geçen bu bölge, o dönemlerde kutsal olduğuna inanılan bir obruğun etrafında yer alan evler, yollar, üretim atölyeleri, kule ve sarnıçlar gibi yapılardan oluşmaktadır. Burada obruğun aniden ortaya çıkması bu alanın kutsal olduğunu düşündürmüştür. Kanlıdivane’deki bir diğer önemli yer ise Nekropol, yani mezar alanıdır.

Kanlıdivane denilmesinin sebebi ise burada bulunan obruğa suçlu bulunanların atılması ve aslanlara yem edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 6

Soli Pompeipolis Antik Kenti

Mersin’in en ünlü antik kenti olan Soli, deniz kıyısına yakın bir sit alanıdır. Mezitli ilçesinde yer alan antik kent, MÖ 700 yıllarında Rodos adasından gelen Dorlar tarafından kurulmuştur. Soli, Güneş anlamına gelmektedir. Dorlar’ın Güneş’e tapması ile kente verdikleri isim arasında da bir bağ olduğu düşünülmektedir.

Rodos ve Soli arasındaki ilişki beklenildiği gibi uzun süreli olmayınca kent daha çok özerk olarak kaldı ve Akdeniz sahilindeki en işlek limanlarından biri haline geldi.

Savaşlar ve imparatorlukların yükselme ile zayıflama dönemlerinde kent istikrarsızlıklar yaşadı ve sık sık el değiştirdi. Bu süreçte ise yanıp yıkılmak gibi çeşitli fiziksel zararlara da uğradı.

Soli’yi Kilikya korsanları ele geçirince Roma İmparatoru Jül Sezer buradaki korsanlara büyük bir sefer düzenledi. Kent ele geçirilince Pompeipolis olarak anılmaya başlandı. Fakat MS 528 yılında büyük Antakya depreminin yaşanmasının ardından büyük ölçüde yıkıldı. Bu dönemde Doğu Akdeniz kıyılarının yavaş yaaş Arap İmparatorluğunun eline geçmesiyle limanın önemi de azaldı. Terk edilen kent günümüzde gezilebiliyor.

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 7

Alahan Manastırı

Mersin’e yukarıdan bakabileceğiniz Alahan Manastırı için Evliya Çelebi’nin ‘’Ustasının elinden yeni çıkmış gibi görünüyor’’ dediği bilinmektedir. Göksu Vadisi’ne bakan bu manastır, Hz. İsa’ya inananların, inanmayanlardan korkması sebebiyle dağlık bölgelerde ibadet etmeye zorlanmalarından kaynaklı olarak inşa edilmiştir.

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 8

Uzuncaburç

Eskiden Diocaesarea olarak adlandırılan Uzuncaburç, Toros Dağları’nda yer almaktadır. Antik kent meraklıları için tarihi atmosferin Mersin’de koklanabileceği en iyi alanlardan biridir. Bu alan Zeus başta olmak üzere diğer tanrılara adanmış tapınakları içerir.

Anıtsal kapı, tiyatro ve tapınaklarla dolu olan Uzuncaburç hem tarih hem de doğa meraklıları için harika bir destinasyondur.

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 9

Mersin Doğal Yerleri

Mersin’in havası ve atmosferi doğaseverler için müthiş lokasyonlar sunuyor. Doğal oluşumları ile göz alıcı mağaralar ve şelaleler yer alıyor.

  • Yerköprü Şelalesi: Mersin’in Mut ilçesinde yer almaktadır. Ülkemizin en yüksekten akan şelalelerinden biri olarak geçmektedir. Ayrıca şelalenin etrafı milli parktır. Burada yürüyüş veya piknik yapabilirsiniz. Ayrıca şelalenin serin suları yüzmeye de elverişlidir. Elbette yasaklı alanlarda girmemelisiniz.
  • Aynalıgöl (Gilindire Mağarası): Sularının berraklığı ve görüntüyü aynı şekilde yansıtması ile bilinen Aynalıgöl, büyüleyici bir mağaradır. Burada sandal turu yapmak mümkündür.
  • Göksu Deltaşı Kuş Cenneti: 400’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Göksu Deltası, doğal bir alandır. Burada kuş gözlemciliği yapabilir, kuş sesleri dinleyerek doğayla iç içe olabilirsiniz.
  • Cennet Cehennem Mağaraları: Birbirine 40 metre uzaklıkta yer alan Cennet Cehennem mağaraları isimlerinden ötürü de sıklıkla dikkat çekmektedir. Cennet Obruğu turkuaz renkli bir göle ve yemyeşil doğaya sahiptir. Cehennem Obruğu ise tam tersi olarak karanlık ve gizemli bir atmosfer sunar.

Bayramda Mersinde Gezilecek Yerler 10

Bayramda Mersin’de Gezilecek Yerler: Gece Eğlencesi

Tarihi ve doğal bir tatil geçiren yerli ve yabancı misafirler için akşam eğlenceleri de Mersin’de oldukça güzel geçecek!

İşte, bayramda Mersin’de gezilecek yerler arasında bulunan şehir lokasyonları aşağıdaki gibidir:

  1. Mersin Marina: Kıyı şehrindeyken deniz kenarında eğlenmemek olmaz diyenlerdenseniz, Mersin Marina’da bulunan kafe ve gece kulüplerini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca marinada tekne turlarına da katılabilirsiniz.
  2. Tarsus: Tarsus ilçesi daha çok geleneksel ve kültürel dokusuyla ön plana çıkmaktadır. 40 yıl hatrı olan bir Türk kahvesi içebilirsiniz.
  3. Soğuksu Plajı: Deniz kenarında vakit geçirmek isteyenler, Soğuksu Plajı boyunca yer alan mekanları da tercih edebilirler.
  4. Mezitli Meydan: Sokak sokak gezmeyi sevenler için Mezitli Meydan oldukça ideal. Akşamları ışıklandırmalarla parlayan bu bölge, kafe ve restoranlarıyla hizmet veriyor. Ayrıca denk gelirseniz, sokak sanatçılarının performanslarını izleyebilir ya da açık hava sinemasına katılabilirsiniz.

Bayramda Mersin’de gezilecek yerler için Mersin’in en popüler noktalarını tek tek anlattık. Elbette Mersin ili içerisinde birçok tarihi konak ve han gibi yapıları da sizinle paylaştığımız lokasyonlar üzerinde bulabilirsiniz.

Sizin de Mersin’de ‘buraya uğramadan gitmeyin’ dediğiniz yerler varsa, yorumlarınızı bekliyoruz

Muhabir: Nihat Toklu