Deniz, kum ve güneş üçlüsünün başkenti Antalya’da deniz turizmine alternatif birçok gezi noktası bulunur. Bunlardan öne çıkanları ise Antalya’nın farklı ilçelerinde bulunan göllerdir. Doğal oluşumlu bu göller kentin önemli doğal zenginliklerini oluşturur. İşte Antalya’nın en gözde gölleri…

Baranda Golunde Kamp

BARANDA GÖLÜ-ELMALI

Antalya’nın Elmalı ilçesinde yer alan Baranda Gölü, ilçenin yüksek dağlarında konumlanmıştır. İslamlar Köyü sınırlarında olan bu göl, denizden 1500 metre yüksektedir. Yüksek bölgede olması sebebiyle ulaşımın zor olduğu göl aynı zamanda ziyaretçilerine serin bir atmosfer sunar.

Baranda Golunde Yuruyus

Kış aylarında yağan karlardan ve çevresindeki derelerin sularından beslenen Baranda gölü etrafını saran ormanlarla doğa severlerin gözde noktalarından biridir.

Baranda Golunde-1

Göl, Antalya’nın deniz turizmine alternatif bir tatil olanağı sunuyor. Bölgenin kamp yapmaya uygun olması sebebiyle hem kamp hem de doğa sporları için tercih ediliyor.

DİPSİZ GÖL-AKSEKİ

Antalya’nın Akseki ilçesinde yer alan Dipsiz Göl, kentin önemli göllerinden biridir. Akseki ilçesi ve Konya’nın Bozkır ilçesi sınırlarında yer alan Dipsiz Göl mavi suları ve temiz havası ile önemli doğal alanların başındadır. Göl 1702 metre rakımda 72 metre derinliğe sahiptir.

Dipsiz Gol

Toroslar’ın kuzey yamaçlarında yer alan göl ‘Toroslar’ın nazar boncuğu’ olarak da anılır. Bahar aylarında çevresinde açan çiçeklerle görsel bir şölen oluşturan göl, bölgedeki sızıntılardan beslenerek canlı kalıyor. Gölde yaşayan sazan ve alabalıklar da kendilerine özgü bir ekosistem oluşturur.

DOYRAN GÖLETİ-KONYAALTI

Antalya’nın merkezi ilçesi Konyaaltı’da yer alan Doyran Göleti, ilçedeki ünlü Konyaaltı sahiline alternatif bir gezi rotasıdır. Göl, Akdamlar Mahallesi sınırlarında yer alır.

Antalya Doyran Goleti Kamp Alani Agaclar Arasindan

Dağların ve ormanların arasında kalan bu göl, kentin kabalığından ve gürültüsünden uzaklaşmak için tercih edilir.

Doyran Goleti Turkuaz

Antalya’nın merkezi bölgesinde yer alması sebebiyle Doyran Göleti bölgede yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmuştur. Göl çevresi kamp, balıkçılık, doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık için birçok olanak sunar.                          

TİTREYEN GÖL-MANAVGAT

Manavgat’ın önemli doğal bölgelerinde olan Titreyen Göl 3000 metrekarelik alanı ile ilçenin en uğrak turizm noktalarından biridir.

Gölün bir tarafından deniz diğer tarafında orman yer alır. Bu gölün özelliği Manavgat Irmağı sularının denize dökülmeden önce bölgede birleşerek göl görünümü oluşturmasıdır. Rüzgar estiğinde göl sularının titreşmesinden dolayı da Titreyen Göl olarak anılmıştır.

Titreyen Gol Manzara

Irmak sularından oluşan göl zamanla bölgede doğal bir ekosistem oluşturmuş çeşitli kuş türlerinin uğrak bölgesi olmuştur.

Denize yakın olması sebebiyle hem deniz hem de göl manzarası izlemek isteyenler için Titreyen Göl birçok olanak sunar.

 YEŞİL GÖL-KAŞ

Etrafındaki ormanların görüntüsünün yansıdığı yemyeşil bir renge sahip olan Yeşil Göl, Antalya’nın ünlü turizm ilçesi Kaş’ta yer alır.

Yesil Gol

Antalya’nın en yüksek tepelerinden biri olan Akdağ yamaçlarında Gömbe Yaylası’nda yer alan Yeşil Göl berrak yeşil suları ile görenleri büyüleyen bir manzaraya sahiptir.

Kış aylarında dağlardan eriyen karların suları ile beslenen göl yaz aylarında etrafını saran çiçeklerle doğa severlerin gözde rotalarından biri haline gelir. Gölün temiz ve berrak suları aynı zamanda çevresindeki bölgelerin içme suyu ihtiyacını da karşılar. Kayaların arasında akan sular borular ile Kaş ve Demre bölgesine gider.  

Yesil Gol Karli

Yeşil Göl’e bulunduğu konumdan dolayı araçlarla ulaşmak mümkün değildir. Göle gitmek için Gömbe Yaylası üzerinden yaklaşık yarım saat yürümek gerekir.

AVLAN GÖLÜ- ELMALI

Antalya’nın Elmalı ilçesinde yer alan Avlan Gölü, karstik oluşumlu bir göldür. Denizde 1030 metre yüksekte olan gölün büyüklüğü 85 hektardır.

Avlan Golu Daglar

1970’li yıllarda Avlan Gölünün kurutulmasına karar verilmiş ancak bu kurutma işleminin doğaya zarar vermesi sebebiyle tamamlanmamış. Gölün çevresindeki bölge halkı imza kampanyaları düzenleyerek gölün yeniden canlandırılmasını talep etmiştir. Yıllar için kapakları kapatılarak su tutmaya başlayan göle sazan balıkları bırakılmış. Zamanla doğal bir ekosisteme kavuşan gölde 80 türde bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden bazıları endemik türlerdir. Aynı zamanda gölde yaşam sürdüren kuş türleri de bulunur.

38336

Doğal yaşam alanı ve manzarası ile Avla Gölü, Elmalı’nın gözde gezi noktalarından biridir.  Ancak gölün suyu son yıllarda giderek azalmaktadır. 

EKŞİLİ GÖLETİ-DÖŞEMEALTI

Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde yer alan Ekşili Göleti, denize uzak olan ilçede önemli bir turizm alanıdır.

Eksili Goleti Patika

Hatipler Mevkii’de yer alan bu doğal güzellik temiz suları ve zengin biyoçeşitliliği ile Antalya’da deniz turizmine alternatif bir gezi noktasıdır.

Eksili Goleti Dag

300 metre rakımda konumlanan bu gölet, etrafını çevreleyen ormanlar ile fotoğrafçılar için ideal manzaralar sunar. Araçlar ulaşımın mümkün olduğu göletin etrafında birçok etkinlik olanağı vardır. Dağ bisikleti, doğa yürüyüşler ve olta balıkçılığı yapmak mümkündür.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA